in

Alexandra Pavel, managerul Spitalului Găești, răspunde la toate întrebările! “LE-AM CERUT TUTUROR UN LUCRU SIMPLU: SĂ MUNCEASCĂ!” Ce strategii vrea să aplice!

Alexandra Pavel este Manager al Spitalului Găești de două săptămâni. În acest scurt interval de timp, a luat deja o serie de măsuri, iar personalul simte o schimbare importantă în bine.
Este tânără și ambițioasă, nu stă o secundă locului, dar principalul ei atu este că știe foarte bine cum să se descurce în sistemul medical, în care lucrează de 15 ani. După ce s-a familiarizat cu problemele din unitatea spitalicească a orașului nostru, i-am adresat o serie de întrebări. Iată și răspunsurile.

1. Ce probleme ați găsit la Spitalul Găești, după preluarea mandatului de manager? Cum ați descrie tabloul de la care plecați?

R: Este întrebarea care mi-a fost adresată cel mai des în ultima perioadă. În momentul în care am primit această ofertă, de a conduce Spitalul orășenesc Găești, am luat-o ca pe o provocare. Știam că sunt probleme, dar le-am acceptat și nu văd sensul acum să le mai amintesc aici. Eu știu un lucru, așa am fost crescută eu, când pleci la un drum, nu trebuie să te uiți înapoi, nu trebuie să dezgropi morții, ci trebuie să faci tot ce-ți stă în putere ca să reușești ce-ți propui. Când pleci la un drum, nu trebuie să te mai vaiți! Probleme sunt în toate spitalele. Nu uitați că lucrez de ani buni în sistem și știu multe, cel mai important este să vrei și să lupți să le rezolvi. Ca manager voi face tot ce-mi stă în putere să le rezolvăm cât mai repede. Dacă vreți, cea mai gravă problemă, din punctul meu de vedere, este că aici nu era formată o echipă. Multe probleme se pot rezolva mult mai ușor când ai o echipă care îți este alături. Un lucru este cert! Orice problemă are și o rezolvare. Important este să o identifici cât mai repede și să găsești cea mai bună soluție pentru a o rezolva, alături de echipa ta.
2. Care au fost primele măsuri pe care le-ati dispus?

R: Primele măsuri au fost pur organizatorice! Am întrerupt orice detașare și am anulat un concurs în desfășurare, care, din punctul meu de vedere, nu era organizat conform legii, iar eu nu pot fi părtașă la nerespectarea legii. Apoi le-am cerut tuturor un lucru simplu: să muncească! Pentru că pentru asta suntem plătiți. Este simplu! Eu nu accept să plătesc pe cineva care din 8 ore pe zi, vine la serviciu 2, 3 ore, alte două le doarme sau mai știu eu ce face. Este exclus așa ceva la Spitalul Găești, în mandatul meu! Cine vrea să muncească și să formăm o echipă în slujba pacientului este binevenit. Cine nu vrea, este liber să plece, iar dacă nu o va face de unul singur, va pleca cu siguranță!
3. Menționați primele trei priorități pentru perioada următoare.

R: Sunt multe priorități, nu le pot clasifica acum. Încă din prima zi de mandat am avut discuții cu medici pentru a-i determina să vină să lucreze în spitalul pe care-l conduc. O să aflați în curând care vor fi primii medici care au ales spitalul Găești. Nu exagerez când spun că Spitalul Găești este unul dintre cele mai dotate spitale orășenești, din punct de vedere al aparaturii de ultimă generație, care a fost achiziționată de administrația locală, și pentru asta trebuie felicitați toți cei care au lucrat la aceste proiecte importante. Acum lucrăm pentru identificarea soluțiilor pentru a le pune în funcțiune și credeți-mă că o să reușim. Este puțin mai greu, dar nu imposibil. De ce spun greu, pentru că birocrația mănâncă timp. De exemplu: pentru a pune în funcțiune RMN-ul, trebuie să luăm ceva aprobări, ca să luăm aprobările, trebuie ca sala în care va funcționa aparatul să arate într-un fel; ca sala să arate într-un fel, trebuie să vină o firmă de construcții, ca să vină firma de construcții, trebuie să organizezi o licitație, un proces de achiziție și așa mai departe. Asta-i România, asta-i birocrația din țara noastră! Acesta este doar un exemplu, pentru ca omul de rând să înțeleagă că nu toate se fac într-o secundă. Dar, repet, nu ne văităm, și vă garantez că o să reușim. Încet, încet o să le rezolvăm pe toate.
4. Intenționați sa atrageți medici? Pentru ce specialități? Ce strategie aveți să aduceți medici la Găești?

R: V-am spus și mai sus că deja am luat legătura cu medici. Alții m-au căutat dumnealor și am purtat discuții preliminare. Vom organiza concursuri în perioada următoare. Ca și strategie …este simplu! I-am asigurat de corectitudinea mea, le-am prezentat care sunt dotările spitalului nostru și, în plus, le-am explicat și că beneficiem de sprijinul necondiționat al autorităților locale și asta contează foarte mult.
5. S-a spus, în spațiul public, faptul că ați fi fost angajată politic în funcția de manager al Spitalului Găești? Ce legături aveți cu lumea politică? Sunteți membru al vreunui partid? Ce părere aveți despre implicarea politicului în sănătate?

R: Sincer să vă spun, nu mă prea interesează că se vorbește în spațiul public că am fost angajată politic. Eu știu un singur lucru: nu sunt membrul niciunui partid politic, iar funcția de manager al oricărui spital nu aparține niciunui partid politic. Am fost numită interimar în această funcție de către primarul orașului Găești, căruia îi și mulțumesc pe această cale pentru încrederea acordată.
6. Ce experiență aveți în sistemul de sănătate, având în vedere ca nu sunteți medic?

R: Nu trebuie să fii medic ca să știi să conduci un spital! Ca manager ai alte prerogative, nu consulți pacienți și nici nu operezi! Ca manager trebuie să fii bun organizator și să faci ca spitalul să prospere din toate punctele de vedere. Lucrez de 15 ani în Spitalul Județean de Urgențe din Târgoviște, la compartimentul Audit. Aici am avut ocazia să acumulez extrem de multă informație și detalii despre mai toate secțiile din spital. Cine cunoaște audit, înțelege clar ce vreau să spun.

Comments

Lasă un răspuns