in , ,

COȘMAR, IERI, LA SPITALUL GĂEȘTI! Uite cum a fost cărată la ambulanță o pacientă de peste 150 de kilograme! IREAL DE CE NU AU PUTUT INTERVENI POMPIERII, DEȘI S-A DAT APEL LA 112!

Momente ireale, ieri, la camera de gardă a Spitalului Găești. O pacientă supraponderală, din Morteni, care cântărea peste 150 de kilograme, a ajuns de urgență la spital, acuzând mai multe probleme de sănătate grave. După ce a fost evaluată și a primit primul ajutor, cadrele medicale au decis să o transfere la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, pentru investigații suplimentare.

Coșmarul de aici începe însă. Întrucât femeia se simțea foarte rău, nu a putut să se urce în ambulanță pe propriile picioare și era nevoie să fie urcată pe o targă. De gardă erau un medic, două asistente micuțe și o infirmieră, iar Spitalul Găești nu are brancardieri, întrucât legea prevede că aceștia se pot angaja doar în unități cu peste 400 de paturi. Astfel, pacienta – care avea nevoie urgent de ajutor medical – se afla în pericol de a nu putea fi cărată până la ambulanța din fața UPU.

În disperare de cauză, asistentele au sunat la 112, cerând ajutor de la pompieri. Ceea ce urmează, este de noaptea minții.

Legea este făcută în așa fel încât pompierii nu pot interveni pentru a căra sau transporta pacienți între spitale. Acesta este atributul exclusiv al Ambulanței, nu al celor de la SMURD. Teoretic, spitalele ar trebui să asigure, cu personal propriu, mutarea pacienților pe targă și, de aici, în salvări. Dar – așa cum am menționat mai sus – Spitalul Găești nu are brancardieri și nici posibilitatea de a angaja, pentru că legea nu-i lasă. De asemenea, personalul este format, în majoritate, din femei. Deci, pompierii găeșteni nici măcar nu au mai fost anunțați din dispeceratul 112 al ISU că există această problemă la camera de gardă din spital, pentru că legea nu-i lasă să intervină. Deși din locuințe proprii sau de pe stradă, pacienții supraponderali sunt cărați de pompieri, acest lucru nu este posibil dintr-un spital, dintr-o carență legislativă de neînțeles.

”Ieri, 21 mai, în jurul orei 14:51, prin apel 112 a fost făcută o solicitare de către un angajat al Spitalului Găești pentru transportul unei persoane supraponderale din unitatea spitalicească la ambulanța SAJ.

Conform anexei nr. 1 din Ordinul nr. 4303 / 2020 pentru aprobarea Dispozițiilor tehnice de aplicare a Regulamentului privind planificarea, pregătirea, organizarea, desfășurarea și conducerea acțiunilor de intervenție, asigurarea sprijinului pentru personalul serviciului de ambulanță, în transportul persoanelor supraponderale cu stare critică de sănătate la ambulanță, se face doar în afara amplasamentelor medicale. Drept urmare, situația respectivă nu este de competența echipajelor de pompieri”, se arată în comunicatul ISU Dâmbovița.

Până la urmă, asistentele au mobilizat muncitorii din incinta unității spitalicești (portarul, magazionerul etc.), șoferul de pe ambulanță și alte colege din secții. În total, 7 – 8 oameni s-au luptat să ridice pacienta și să o pună pe targă, astfel încât ea să ajungă la timp pentru a-i fi salvată viața.

”Acest mod de a transporta un pacient, total nespecializat, cu persoane care nu au aceste competențe, cu fochistul, cu portarul sau electricianul, și care nu au loc în jurul unui bolnav – 7-8 oameni –  poate agrava starea de sănătate a bolnavului. Noi ce soluție avem? Să scoatem pacientul în stradă și să vină SMURD-ul să ne ajute?”, a precizat – revoltat – managerul Spitalului Găești, dr. Laurențiu Belușică.

Trebuie făcută precizarea că pompierii sunt cei care participă la cele mai complicate acțiuni de salvare, inclusiv pentru animale de dimensiuni mari căzute prin canale sau prin mlaștini. Ei niciodată nu s-au dar înapoi de la acțiuni dintre cele mai riscante. De aceea, situația de ieri nu le poate fi imputată lor, ci celor care au gândit irațional un sistem în care astfel de situații grave nu au fost acoperite.

Comments

Lasă un răspuns

Ce părere ai despre articol?

81 voturi
Upvote Downvote