in ,

Taxa pentru testarea COVID de la Spitalul Găești provoacă nemulțumiri! CUI SE APLICĂ, DE FAPT!

Controverse la Spitalul Găești, după impunerea unei taxe de 22 de lei pentru testarea COVID. O doamnă, la rândul ei cadru medical, susține că s-a prezentat împreună cu copilul de 9 ani și cu mama sa, pentru a confirma diagnosticul de infectare cu coronavirus. Acolo însă, i s-ar fi cerut să plătească o taxă, fără să fie întrebată dacă membrii familiei sale au sau nu simptome de boală. Aceasta a ținut să transmită un mesaj usturător, prin intermediul Cronicii de Găești:

”Situația de la Spitalul Găești este strigătoare la cer. Ni se cer bani pentru testarea COVID. Înțeleg să venim cu teste pentru a ne testa, dar să percepi taxă de recoltare la un spital de stat??? Unde s-a mai pomenit așa ceva în țara asta? Aș vrea să știu și eu un spital de stat care mai procedează la fel. De ce mai plătim CASS?”.

Taxa există și se aplică celor care fac teste în vederea obținerii certificatului verde – susține, la rândul său, administrația Spitalului orășenesc Găești. Afectați de cheltuieli foarte mari, mult peste ceea ce pot suporta, reprezentanții spitalului au decis, prin Consiliul de Administrație, să impună plata pentru testarea celor fără simptome. Iată punctul de vedere al managerului Laurențiu Belușică:

”Am preluat spitalul in urma cu cca doi ani fara datorii, dar si  fara resurse financiare de rezerva.

Sursa de venituri intr un spital de stat este personalul  medical superior. Medicii.  Acestia, prin contractul cu casa de sanatate, atrag fondurile banesti in functie de activitatea lor. Cu toate eforturile mele, nu reusesc inca sa aduc mai multi medici.  Este o chestiune de sistem medical, aceasta neavand legatura cu orasul sau spitalul nostru. Peste aceasta situatie a venit dispozitia de a asigura si partea de suport covid care implica: internarea unor pacienti cu nevoi mari (medicație, oxigen), centru de vaccinare, centru de evaluare covid. Am cautat in acelasi  timp sa mentin si activitatea non covid, asa  fiind normal pentru o colectivitate in care ii tratam pe toti la fel.

Peste epuizarea personalului, luna de luna s-au adaugat deficit si  greutati financiare. Exista baza legala pentru taxa de testare. Facem analize cu plata, internari cu plata.  Toate sunt aprobate de consiliul de administratie.

Pentru a intelege fenomenul, va dau cateva exemple:

Activitatea in sectia covid a impovarat spitalul. Nu au fost bani in plus ,  ISU  ne-a dat gratuit  de 2  ori materiale apoi s-au oprit, personalul a fost acelasi, dar cu spor de covid pentru care nu  exista resurse. Tot din contractul cu CAS se sustine.

Mai mult, cazurile din centrul de evaluare sunt platite, dar aceiasi bani sunt apoi luati din contractul de spitalizare continuu. Deci ni se dau bani in buzunarul drept, dar sunt luati in aceeasi luna  din buzunarul stang.

De asemenea, introducerea certficatelor verzi ne-a pus in fata necesitatii de a testa cetatenii nevaccinati.

Din pacate, foarte  multi nu au inteles ca testarea este pentru  acei pacienti  suspectati de infectare cu virusul covid. Multi solicita testare pentru a  beneficia de acces in magazine, mall,  primarie,  discoteci,  excursii si alte spatii publice.

Suma de 22 de lei pe test a fost calculata de contabilitate si aprobata de consiliul de adminstratie. Cei simptomatici sunt testati conform procedurii, gratuit , dar multi afirma simptome pe care nu le au de fapt.

Decizia de taxare a testarii  a fost luata dupa luni de zile de amanari, sperand sa gasim alte cai de finantare.

Imediat ce vom gasi alte surse de finantare vom renunta la aceasta taxa”, a precizat dr. Laurențiu Belușică, managerul Spitalului Orășenesc  Găești.

Reamintim faptul că medicii de familie care au intrat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru această activitate testează gratuit persoanele cu simptome, dar și contacții direcți ai celor confirmați pozitiv cu COVID. Tot ei evaluează starea de sănătate a pacienților, putând să-i direcționeze către Centrul de Evaluare al Spitalului, acolo unde fac analize și primesc tratament.

 

Comments

Lasă un răspuns