in , ,

MĂMICO, NU TE PANICA! Medicul Andreea Lăcătușu îți spune ce trebuie să faci atunci când copilul are febră! RUBRICĂ DE SĂNĂTATE PENTRU PICI!

Ești mamă, ești speriată și ai cu siguranță nevoie de cele mai bune sfaturi pentru a lua deciziile corecte pentru copilul tău. Medicul Andreea Lăcătușu inaugurează, în Cronica de Găești, o nouă rubrică dedicată sănătății celui mic, astfel încât să ai acces la informație medicală de ultimă oră, validată și profesionistă. Este, practic, o campanie de educare a tinerilor părinți, care deseori intră în panică atunci când cel mic se îmbolnăvește. Astăzi, vorbim despre febra la copii, dar în viitor vom aborda și alte subiecte interesante și importante.

Dacă aveți întrebări pentru medicul Andreea Lăcătușu, nu ezitați să le lăsați în comentarii.

Febra la copil

Febra reprezinta temperatura ce depaseste 38*C masurata intrarectal sau 37,5*C masurata axilar. La copilul sub 3 ani, temperatura masurata axilar nu este relevanta.

Febra, in sine, nu este o boala. Ea reprezinta un raspuns al organismului in urma expunerii la o infectie virala, bacteriana, o leziune sau inflamatie.

Cele mai frecvente cauze pentru care apare febra sunt reprezentate de infectii respiratorii, infectii ale sistemului digestiv, otita medie, infectii ale tractului urinar, sinuzite, pneumonii.

In functie de varsta copilului, abordarea clinica si paraclinica variaza. Astfel, nou-nascutii si copiii cu varsta mai mica de 3 luni sunt mai predispusi la a contracta infectii mai serioase din cauza sistemului imunitar slab dezvoltat. Ei necesita monitorizare atenta, de obicei cu spitalizare si efectuarea de investigatii paraclinice.

De obicei, in infectiile virale (care sunt cele mai frecvente), febra dureaza intre 1 si 5 zile. Nu exista motive de ingrijorare atunci cand starea copilului este buna, se comporta normal, se alimenteaza corespunzator, culoarea pielii este una normala, daca exista istoric recent de vaccinare.

In schimb, exista situatii in care este necesara prezentarea la medic, si anume: daca varsta copilului este sub 3 luni, daca febra persista mai mult de 3 zile, daca febra este inalta (peste 39*C) si nu cedeaza la administrarea antipireticelor, daca febra este insotita de anumite eruptii la nivelul pielii, daca starea copilului este alterata (prezinta somnolenta, iritabilitate, trezire greoaie). De asemenea, este necesar un consult de specialitate daca febra este asociata cu: dificultati de respiratie, cefalee, dureri la nivelul urechii, imposibilitatea hidratarii corespunzatoare (cu semne de deshidratare: buze uscate, letargie, ochi adanciti, lipsa lacrimilor cand plange), convulsii, racirea extremitatilor, piele palida sau cu tenta gri-albastruie.

La domiciliu, pentru scaderea corecta a febrei, este necesar sa nu infofolim copilul, el trebuie imbracat lejer pentru a nu creste si mai mult temperatura corporala. De asemenea, nu se administreaza lichide calde, nu se imbaiaza in apa prea calda/prea rece, nu se face frectie cu alcool/otet deoarece acestea pot provoca reactii locale sau generale. Copilul febril trebuie hidratat corespunzator, iar in caz de febra inalta se pot aplica comprese reci la nivelul corpului sau se pot face bai/dusuri cu apa calaie.

Antipireticele se administreaza pentru scaderea febrei si eliminarea disconfortului cu anumite mentiuni. Siropurile pe baza de ibuprofen nu se administreaza la copiii sub 3 luni, fiind preferate de prima intentie preparatele pe baza de paracetamol, cu respectarea indicatiilor referitoare la varsta si greutate.

Asadar, aparitia febrei la un copil cu  varsta de peste 3 luni, cu stare generala buna, care se joaca, are o activitate normala si nu prezinta alte simptome de obicei nu reprezinta motive de ingrijorare.

Pe de alta parte, daca febra persista, starea copilului se inrautateste, apar alte simptome, este necesara prezentarea la un medic care sa examineze copilul in vederea stabilirii cauzei pentru care apare febra si a recomandarii unui tratament corect.

De retinut faptul ca antibioticele nu se administreaza pentru febra, ele reprezinta un tratament pentru infectii bacteriene dovedite, care se recomanda tintit, in functie de varsta copilului, greutate, tipul de bacterie care a provocat infectia si sunt intotdeauna prescrise de un medic.

Ce părere ai despre articol?

89 voturi
Upvote Downvote

Comments

Lasă un răspuns

Kelong Electrical Appliances din Găești face angajări. OFERTA ÎN ANUNȚ

Au văzut-o pe stradă și și-au dat seama că ceva nu este în regulă! CE S-A ÎNTÂMPLAT, DE FAPT, CU ACEASTĂ FEMEIE! Polițiștii i-au contactat urgent familia!