CALUSUL, INTR-O MICROMONOGRAFIE FOLCLORICA GAESTEANA | Cronica de Gaesti
Connect with us

Salut, ce cauți??

Educație și cultură

CALUSUL, INTR-O MICROMONOGRAFIE FOLCLORICA GAESTEANA

Asociatia Ansamblurilor Folclorice “Cununa Sanzienelor” sprijinita de Casa  de Cultura “Dumitru Stanciu” si Primaria Gaesti a editat o micromonografie folclorica-“Delimitarea zonei de calus in judetul Dambovita”. Lucrarea cuprinde informatii pretioase despre  acest dans reprezentativ  al poporului roman si despre localitatile dambovitene unde este practicat: Petresti, Visina, Rascaeti, Selaru, Uliesti, Zambresti,  Fierbinti, Corbii Mari, Vadul Stanchii,  Obislav si Ziduri.

(In orasul Gaesti doar formatiile populare au abordat dansul calusaresc scenic.)

Lucrarea a fost culeasa cu grija de prof. Ene Nicolae si prof. Constantin Manolescu inca din anul 1981.

Pe seama căluşului au circulat tot felul de legende – unele adevărate, altele închipuite. Cert este că el reprezintă una dintre cele mai originale tradiţii româneşti, iar dansul căluşarilor este atât de ritmat încât îţi readuce instantaneu buna-dispoziţie.

Calusul nu este jucat la întâmplare, ci tehnica şi paşii sunt bine aleşi.  Conducătorul grupului este numit „vătaf”; el îi învaţă pe căluşari dansul ritual, exercitând asupra lor o autoritate supremă. Celălalt personaj de primă importanţă în organizarea cetei de căluşari îl reprezintă „mutul”, învestit cu puteri sporite, dar binecunoscut mai ales pentru interdicţia de a vorbi în timpul ritualului. Stegarul, ajutorul de vătaf, ceilalţi căluşari şi nelipsiţii muzicanţi completează ceata.

Brosura este ilustrata cu fotografii mai vechi si mai noi, la manifestarile de Rusalii ale comunelor dambovitene sau pe scene din tara cu trupele gaestene.

 

 

 

 


Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Reclamă
Reclamă Enescu Supermarket
br />
Reclamă