Gura Foii – Povesti scrise cu acul odinioara | Cronica de Gaesti
Connect with us

Salut, ce cauți??

Educație și cultură

Gura Foii – Povesti scrise cu acul odinioara

Bibliotecar Mariana Lixandroiu vorbeste  despre comuna vecina Gaestiului si ataseaza fotografii chiar si din anul 1918:

Gura Foii- sat romanesc de poveste, valoros si autentic pastrator al traditiilor culturale populare, al specificului si etosului romanesc, al creativitatii si inventivitatii taranesti, a reprezentat secole de-a randul mediul firesc al vietii bunicilor si stabunicilor nostri.

Aflata intr-o zona de interferenta culturala, la intrepatrunderea unor regiuni etnografice cu specific bine definit (Dambovita si Arges, Ilfov si Teleorman), localitatea se remarca din acest punct de vedere prin perpetuarea unor valori proprii fondului traditional local, in care influentele exterioare s-au integrat armonios fondului cultural existent.

Asezate in zona de ses/ colinara, satele componente ale comunei sunt asezari caracteristice regiunilor agricole, tipul de sat adunat, cu vatra restransa, cu case dese, cu o retea de uliti intretaiate, fara o ordine prestabilita sau dispuse de a lungul drumului.

Casa taraneasca veche, asezata de obicei cu fatada principal spre miazazi, oricat de modesta, intruchipa pentru taran lacasul,  sau caminul sau.

Casele taranesti de odinioara, aveau prispa cu cerdac, tinda si cel mult doua camere; in interior formele de amenajare sunt cele specific zonei de confluenta a campiei cu dealurile, avand in componenta categoriile de piese traditionale, textile, mobilier simplu, obiecte de uz casnic, obiecte de cult. Peretarele, covoarele, velintele, fetele de masa, perdelele si stergarele, aduceau o ambienta placuta interiorului prin prospetimea  si eleganta culorilor.

Lada de zestre, nelipsita din interioarele traditionale constituia o piesa de mobilier importanta prin aspect si semnificatie.

Costumele traditionale erau diferite in zilele de lucru si zilele de sarbatoare si reprezentau o imbinare armonioasa a utilului cu frumosul, o bogatie de exprimare artistica si o simplitate plina de eleganta.

Principalele elemente ale costumului popular erau, la barbati- camasa alba confectionata din panza, itarii, betele, vesta de postav negru, mintean, opincile si la femei- iie din panza de bumbac, poale, fota, bete si opinci. Portul popular femeiesc se deosebea de cel barbatesc in sensul ca era mult mai variat, mai diversificat, cu un colorit sanatos si de bun gust.

Fie ca este vorba de casa traditionala taraneasca, fie ca este vorba de portul popular, ne putem mandri cu bunicii si strabunicii nostri, cu povestile spuse la gura sobei, pe prispa casei, cu cele scrise cu acul sau in razboiul de tesut.

Bibliografie: Manuscris –Contributii ( Coca Teodorescu)-vol.III


Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Reclamă
Enescu Supermarket
Advertisement