Contactează-ne pe

Evenimente

ADEVĂRUL DESPRE DEFICITUL DE MEDICI DE LA SPITALUL ORĂŞENESC! „Mi-a zis un doctor că nu vrea să scrie in CV-ul lui că a lucrat la Găeşti”

Publicat în data de

- 5.735 vizualizări

Spitalul Orășenesc Găești, al doilea ca arie de deservire din Dâmbovița, după Spitalul Județean, deși este dotat cu aparatură modernă, are deficit de medici pe anumite specializări.

Am stat de vorbă cu managerul spitalului, doamna doctor Seltea Cristiana, pentru a afla ce s-a făcut și ce se poate face în continuare pentru unitatea spitalicească, care deservește o populație de aproape 100.000 de oameni.

-Ce investiții s-au făcut la spital în ultima perioadă?

Manager: – Cu sprijinul Consiliului Local, care a susținut 10% din valoare, reprezentând 330.000 lei și a Ministerului Sănătății, care a susținut 90% din valoare, reprezentând 2.934.000lei, Spitalul Orășenesc Găești a reușit să achiziționeze:

-Aparat radiologic digital cu masa basculantă complet cu 2 posturi (grafie și scopie)

-Aparat de diagnostic și screening în cancerul de sân-mamograf digital

-Aparat de diagnostic și screening în bolile osteoporotice – OSTEODENSIOMETRU DIGITAL

Prin programul de SCREENING AUDITIV, spitalul a primit de la Ministerul Sănătății un aparat de screening auditiv pentru nou născuți.

Din venituri proprii, în anul 2019, spitalul a reușit:

-să finalizeze amenajarea spațiilor pentru instalarea aparaturii mai sus menționate, cheltuieli care se ridică la suma de 105.000 lei;

-să achiziționeze pentru Compartimentul Primiri Urgențe 1 defibrilator, 1 electrocardiograf digital, 1 monitor funcții vitale portabil și un analizor de sânge. De asemenea, pentru Compartimentul Nou Născuți s-a reușit achiziționarea unei lămpi de fototerapie, iar pentru medicină internă un Holter tensiune si un holter EKG. Costul acestora s-a ridicat la suma de 65.000lei. Sperăm ca în 2020 să obținem finanțarea de la Ministerul Sănătății pentru achiziționarea unui computer tomograf.

Asociația Medicală Găești a fost reactivată, iar angajații spitalului au redirecționat cei 2% din impozitul pe salariu pentru achiziționarea unor materiale necesare spitalului, suma donată fiind de 19.500 lei, iar in cursul anului 2020 Asociația va mai face donații in valoare de peste 25.000 lei

Orgoliile, ambiţiile şi gravele probleme de legislaţie!

-Avem investiții, de ce nu avem totuși destui medici?

Manager: -Din cauza legislației proaste. Avem medici rezidenți care ocupă câte 5 ani un post doar pentru a-și termina rezidențiatul, iar la final nu mai doresc să profeseze aici. Oamenii doar ocupă un loc fără a avea nicio obligație contractuală de a mai profesa aici.

De ce nu rămân  rezidenții? Sunt diferețe salariale ori sunt alte motive?

Manager: – Diferențele salariale sunt infime. Nici de dotare nu ne putem plânge, avem aparatură ca și în alte spitale. Sunt însă oameni care doresc să profeseze într-un oraș mai mare, a fost unul care chiar mi-a spus în față că nu dorește să scrie în CV-ul său că a profesat la Găești, că vrea Spital Universitar. E chestie de mândrie, fără să se gândească musai la pacienți. Aici e responsabilitatea mult mai mare decât într-un spital unde ai o echipă întreagă de medici care te pot ajuta. Dacă vorbim din punctul ăsta de vedere, e clar că munca în echipă depășește munca făcută de unul singur.

-Ce soluții sunt pentru această problemă, a deficitului de medici?

Manager : – Schimbarea legislației! A fost o vreme când exista obligativitatea de a profesa minim 5 ani pe postul unde ai făcut rezidențiatul. Acum libera circulație a cadrelor ne lasă fără medici, deși teoretic postul este ocupat.

-Pe ce specializări mai avem nevoie de medici la spitalul Găești?

Manager: – Ginecologie, chirurgie, 2 posturi la pediatrie, neurologie, ORL, cardiologie și un anestezist. De asemenea, sunt două posture libere de asistente la pediatrie, ambele permanente, plus încă un post de asistentă pediatrie temporar. În acest moment personalul medical al spitalului este format din 21 de medici angajați, cu contract de muncă pe spital, iar 12 sunt medici externi, pentru gărzi.

-Știu că au fost și donații primite de spital. Ce ne puteți spune despre acestea?

Manager: – Da, am primit foarte multe donații, atât de la persoane fizice, cât și de la firme. Pe această cale țin să le mulțumesc pentru sprijinul acordat familiei Voevodschi, Cosmin și Oana fiind cei care au donat aparatură medicală foarte utilă spitalului nostru. De asemenea le mulțumesc firmelor: Falcor și Global Office, Vericom2001, Bivaria Grup, Viomed, laboratoarele Servier, Nutricia Early Life Nutrition Romania, Arhiepiscopia Dambovita și parohiile din zona Găești, care au donat bani, aparatură medicală și mobilier.

-Cum evaluați activitatea spitalului din ultima perioadă?

Manager: – Suntem conștienți de faptul că nu vom putea să-i mulțumim pe toți cei care trec pragul spitalului nostru, suntem conștienți că există permanent loc de mai bine, suntem conștienți de faptul că nu întotdeauna personalul spitalului are un comportament care îl onorează, dar vă putem asigura că vom depune toate eforturile ca pacientul să fie mulțumit. Sperăm ca din aproximativ 50.000 de pacienți, care s-au adresat spitalului nostru în ultimele 11 luni, cea mai mare parte să poată afirma că au fost mulțumiți de serviciile medicale, dar și de condițiile de cazare și hrană.

 

Citește articolul
Spune-ți părerea

You must be logged in to post a comment Login

Adaugă un comentariu

Evenimente

Medicul de familie Daniela Toma a murit în spital! A PIERDUT LUPTA CU COVID-19!

Articol scris de

Vestea a produs o undă de soc in Găești: medicul de familie Daniela Toma a murit, după ce a fost infectata cu virusul SARS CoV-2. Daniela Toma fusese internata la un spital din capitala, iar starea ei a fost grava inca de la inceput. Medicul de familie era un om activ, avea foarte mulți pacienți si a lucrat pana in ultima secunda, inainte de a-i iesi testul pozitiv. Dumnezeu sa o odihnească in pace. Condoleanțe familiei indoliate.

 

Citește articolul

Evenimente

VESTE EXTREM DE TRISTĂ: A încetat din viaţă profesoara Marcela Pascalache! MESAJUL COLEGILOR!

Articol scris de

Cu profund regret și tristețe, colectivul de cadre didactice al Colegiului Național “Vladimir Streinu” Găești, anunță trecere printre îngeri a colegei Marcela Pascalache, profesor de matematică al acestei instituții din anul 1990.

Greu încercați de această pierdere neașteptată, profesori și elevi, ne oprim o clipă din drumul nostru, pentru a-i mulțumi unuia dintre oamenii care de-a lungul carierei a dovedit seriozitate, demnitate, verticalitate și rigurozitate, fiind un model pentru colegi și generațiile pe care le-a îndrumat, fără a renunța vreo clipă la principiile care i-au ghidat existența.

Conștienți că în asemenea situații cuvintele nu pot spune decât foarte puțin, îndreptăm cele mai sincere gânduri  de pe care poate nu am reușit să le împărtășim acestei colege, rugându-ne ca  drumul pe care l-a ales  prea devreme să îi fie călăuzit de îngeri, iar Dumnezeu să o odihnească în pace.

Condoleanțe familiei îndurerate, apropiaților și celor care au prețuit-o!

Citește articolul