Contactează-ne pe

Evenimente

ADEVĂRUL DESPRE DEFICITUL DE MEDICI DE LA SPITALUL ORĂŞENESC! „Mi-a zis un doctor că nu vrea să scrie in CV-ul lui că a lucrat la Găeşti”

Publicat în data de

- 5.632 vizualizări

Spitalul Orășenesc Găești, al doilea ca arie de deservire din Dâmbovița, după Spitalul Județean, deși este dotat cu aparatură modernă, are deficit de medici pe anumite specializări.

Am stat de vorbă cu managerul spitalului, doamna doctor Seltea Cristiana, pentru a afla ce s-a făcut și ce se poate face în continuare pentru unitatea spitalicească, care deservește o populație de aproape 100.000 de oameni.

-Ce investiții s-au făcut la spital în ultima perioadă?

Manager: – Cu sprijinul Consiliului Local, care a susținut 10% din valoare, reprezentând 330.000 lei și a Ministerului Sănătății, care a susținut 90% din valoare, reprezentând 2.934.000lei, Spitalul Orășenesc Găești a reușit să achiziționeze:

-Aparat radiologic digital cu masa basculantă complet cu 2 posturi (grafie și scopie)

-Aparat de diagnostic și screening în cancerul de sân-mamograf digital

-Aparat de diagnostic și screening în bolile osteoporotice – OSTEODENSIOMETRU DIGITAL

Prin programul de SCREENING AUDITIV, spitalul a primit de la Ministerul Sănătății un aparat de screening auditiv pentru nou născuți.

Din venituri proprii, în anul 2019, spitalul a reușit:

-să finalizeze amenajarea spațiilor pentru instalarea aparaturii mai sus menționate, cheltuieli care se ridică la suma de 105.000 lei;

-să achiziționeze pentru Compartimentul Primiri Urgențe 1 defibrilator, 1 electrocardiograf digital, 1 monitor funcții vitale portabil și un analizor de sânge. De asemenea, pentru Compartimentul Nou Născuți s-a reușit achiziționarea unei lămpi de fototerapie, iar pentru medicină internă un Holter tensiune si un holter EKG. Costul acestora s-a ridicat la suma de 65.000lei. Sperăm ca în 2020 să obținem finanțarea de la Ministerul Sănătății pentru achiziționarea unui computer tomograf.

Asociația Medicală Găești a fost reactivată, iar angajații spitalului au redirecționat cei 2% din impozitul pe salariu pentru achiziționarea unor materiale necesare spitalului, suma donată fiind de 19.500 lei, iar in cursul anului 2020 Asociația va mai face donații in valoare de peste 25.000 lei

Orgoliile, ambiţiile şi gravele probleme de legislaţie!

-Avem investiții, de ce nu avem totuși destui medici?

Manager: -Din cauza legislației proaste. Avem medici rezidenți care ocupă câte 5 ani un post doar pentru a-și termina rezidențiatul, iar la final nu mai doresc să profeseze aici. Oamenii doar ocupă un loc fără a avea nicio obligație contractuală de a mai profesa aici.

De ce nu rămân  rezidenții? Sunt diferețe salariale ori sunt alte motive?

Manager: – Diferențele salariale sunt infime. Nici de dotare nu ne putem plânge, avem aparatură ca și în alte spitale. Sunt însă oameni care doresc să profeseze într-un oraș mai mare, a fost unul care chiar mi-a spus în față că nu dorește să scrie în CV-ul său că a profesat la Găești, că vrea Spital Universitar. E chestie de mândrie, fără să se gândească musai la pacienți. Aici e responsabilitatea mult mai mare decât într-un spital unde ai o echipă întreagă de medici care te pot ajuta. Dacă vorbim din punctul ăsta de vedere, e clar că munca în echipă depășește munca făcută de unul singur.

-Ce soluții sunt pentru această problemă, a deficitului de medici?

Manager : – Schimbarea legislației! A fost o vreme când exista obligativitatea de a profesa minim 5 ani pe postul unde ai făcut rezidențiatul. Acum libera circulație a cadrelor ne lasă fără medici, deși teoretic postul este ocupat.

-Pe ce specializări mai avem nevoie de medici la spitalul Găești?

Manager: – Ginecologie, chirurgie, 2 posturi la pediatrie, neurologie, ORL, cardiologie și un anestezist. De asemenea, sunt două posture libere de asistente la pediatrie, ambele permanente, plus încă un post de asistentă pediatrie temporar. În acest moment personalul medical al spitalului este format din 21 de medici angajați, cu contract de muncă pe spital, iar 12 sunt medici externi, pentru gărzi.

-Știu că au fost și donații primite de spital. Ce ne puteți spune despre acestea?

Manager: – Da, am primit foarte multe donații, atât de la persoane fizice, cât și de la firme. Pe această cale țin să le mulțumesc pentru sprijinul acordat familiei Voevodschi, Cosmin și Oana fiind cei care au donat aparatură medicală foarte utilă spitalului nostru. De asemenea le mulțumesc firmelor: Falcor și Global Office, Vericom2001, Bivaria Grup, Viomed, laboratoarele Servier, Nutricia Early Life Nutrition Romania, Arhiepiscopia Dambovita și parohiile din zona Găești, care au donat bani, aparatură medicală și mobilier.

-Cum evaluați activitatea spitalului din ultima perioadă?

Manager: – Suntem conștienți de faptul că nu vom putea să-i mulțumim pe toți cei care trec pragul spitalului nostru, suntem conștienți că există permanent loc de mai bine, suntem conștienți de faptul că nu întotdeauna personalul spitalului are un comportament care îl onorează, dar vă putem asigura că vom depune toate eforturile ca pacientul să fie mulțumit. Sperăm ca din aproximativ 50.000 de pacienți, care s-au adresat spitalului nostru în ultimele 11 luni, cea mai mare parte să poată afirma că au fost mulțumiți de serviciile medicale, dar și de condițiile de cazare și hrană.

 

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

You must be logged in to post a comment Login

Adaugă un comentariu

Evenimente

PĂDURI ÎN FLĂCĂRI LA MĂGURA ŞI SCHEIU DE JOS!  Pompierii au luptat întreaga zi cu incendiile stârnite de localnici

Articol scris de

Zi plina de intervenții pentru pompierii din Găești. Prima parte a dimineții a fost alocată unui incendiu de vegetație în Mogoșani, unde oamenii pusi pe fapte mari au luat decizia de a incendia vegetația uscată deși vântul bătea puternic. Amiaza i-a găsit intervenind cu echipajele după 3 autospeciale la Măgura, unde incendiul s-a extins în pădurea din apropierea satului.

Condițiile de teren accidentat și vântul puternic a făcut ca vegetația uscată sa ardă foarte repede, însă cu ajutorul sătenilor care au intervenit alaturi de pompieri, s-a reușit lichidarea incendiului după mai bine de 3 ore. După-amiaza a fost destinată unui incendiu de pădure de data aceasta, în Scheiul de Jos, în punctul cuprins între Valea lui Nană și Podul Dealului.

Atragem încă o dată atenția asupra pericolului generat de incendierile voluntare de vegetație, care pot deveni un real pericol în cazul unui vânt puternic și constituie o amenințare pentru populația aflată în imediata vecinătate. Le mulțumim pompierilor pentru intervențiile foarte rapide in vederea stingerii și le urăm o săptămână fără alte evenimente, dar cum „gospodarii” apar la lumină taman când bate vântul mai tare, nu prea credem că vom avea vreo zi fara incendii în localitățile din zona noastră.

 

Citește articolul

Evenimente

Cuțitarul Togan recidivează! A IEȘIT DIN PUȘCĂRIE ȘI A COMIS-O GRAV!

Articol scris de

Proaspăt eliberat condiționat, găeșteanul Ion Togan, cunoscut pentru antecedentele faptelor cu violență, a recidivat. A băut bine cu un prieten în apartamentul acestuia din urmă, după care s-au luat la ceartă. Togan nu a stat prea mult pe gânduri și l-a lovit cu cuțitul în gât pe amicul de pahar.

Autoritățile au intervenit de urgență. Ion Togan este cercetat acum de procurorii de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, pentru tentativă de omor.

Victima a ajuns la spital, unde a primit îngrijiri medicale.

Togan fusese condamnat după ce lovise cu cuțitul un alt bărbat, tot din Găești. El a fost eliberat condiționat, după aproximativ un an de pușcărie.

 

 

Citește articolul
Publicitate
--------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------
-------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------