Contactează-ne pe

Evenimente

Video!CINE UCIDE APELE CU NESIMŢIRE? Haznale deversate, cadavre de animale şi mizerie cât cuprinde pe malurile râurilor!

Publicat în data de

- 1.890 vizualizări

Intrigat de câteva sesizări primite de curând, am decis să verific cum păstrăm noi apele curate. Am luat-o frumușel de la podul peste râul Potop, aflat la ieșire din Găești către Gura Foii și am continuat pe Cobiuța, râu care deși are un debit mic, se umflă destul de repede la o viitură de primăvară.

Gunoaiele sunt la tot pasul, cu precădere unde drumul se apropie de albia râului și în dreptul podurilor care traversează râul. Odinioară populat cu pești, având o apă rece în care copiii se desfătau vara la scăldat, Cobiuța a rămas acum doar o albie pe alocuri secată, dar plină de tot felul de gunoaie. De la saltele și fotolii, la scaune și televizoare, de la găini ori alte animale de curte, la bolțari ori plăci de azbociment, tot ce găsești practic într-o gospodărie este aruncat în albia acestui râu.

Acolo unde apa nu curge pentru că seceta și-a luat partea ei de râu, haznalele deversate înlocuiesc apa și Cobiuța curge mai departe. Greu de crezut că în verile toride oamenii merg totuși să adape vitele chiar din acest râu, neștiind probabil ce infecție este în amonte.

De la izvorul aflat în apropiere de Decindeni, râul Cobiuța traversează salbăticia pădurii cale de câțiva kilometri, pentru a ajunge la civilizație în dreptul satului Mislea, loc în care încep să se vadă “urme de civilizație”, adică mormane de gunoaie menajere, pigmentate pe alocuri cu materiale provenite din demolări. Cel mai trist este faptul că aceste gunoaie sunt aruncate chiar lângă terenul de joacă al copiilor, barele porților de fotbal râmânând ca un simbol al inutilității într-o piesă de teatru absurd.

Până să părăsească satul Mislea, apele deja dispar în pământul arid și sărat, lăsând pe alocuri câte o hazna să candească în zilele călduroase ori când adierea vântului duce mirosul până departe.

În dreptul satului Căpșuna, albia este aproape secată, doar o pojghiță de gheață amintind de bruma de apă ce a curs pe aici înainte să vină înghețul.

Ceea ce ajunge să curgă pe sub podul din Frasin Vale este în mare parte conținut deversat din haznalele oamenilor, apa reapărând în albia râului abia în satul Cobiuța, și asta datorită unor izvoare locale.

Porțiunea de râu care traversează satul Mânăstire este de departe cea mai afectată de gunoaie, aici adunându-se sute de kilograme de sticle din plastic aruncate pe traseu, îmbogățite cu alte câteva tone de resturi provenite din demolări. În aval de podul de la Mănăstire, cursul apei devine maroniu-roșcat, iar mirosul trădează proveniența scurgerilor: haznale din apropiere.

Sectorul de râu dintre podul de la Catane și zona de confluență cu Potopul este una presărată cu resturi de haine, rumeguș, mult plastic, câteva zeci de cauciucuri și multe grămezi de moloz. O egretă în zadar caută pește printre gunoaiele ce au devenit pe timpul verii loc de cuibărit. Pe timpul verii, peisajul dezolant este ascuns de papura crudă, care parcă vrea să ajute natura să-și recapete teritoriul. În zadar! Pe maluri, gunoaiele apar ca ciupercile după ploaie, iar fauna este intr-un regres evident.

Deși pe malul drept al apei există o pancartă pe care este precizată interzicerea depozitării gunoaielor, se pare că acest neimportant semn nu a oprit până acum pe nimeni.

Oricâte campanii de igienizare am face și oricâți voluntari am strânge, nu putem suplini lipsa bunului simț al unor cetățeni care preferă să arunce gunoiul la drum de seară prin locuri ferite, în loc să-l predea în tomberoanele special amenajate. Într-o țară amenințată de pestă porcină și de gripă aviară, să arunci găinile moarte pe o apă curgătoare care poate infesta zeci de localități în aval mi se pare o crimă. O crimă care deocamdată rămâne nepedepsită, pentru că sunt unele persoane deranjate de camerele de supraveghere care le-ar putea surprinde, dar și pentru că în lipsa unui iluminat public transportul gunoaielor se face foarte lesne la adăpostul nopții.

Știu că suntem învățați să dăm vina pe străini pentru că nu avem autostrăzi ori locuri de muncă bine plătite, dar apele noastre curate nu au fost pângărite de venetici, ci chiar de cei care, așa cum se spune în popor, “sunt de țărână de aici”.

 

Citește articolul
Spune-ți părerea

You must be logged in to post a comment Login

Adaugă un comentariu

Evenimente

VESTE EXTREM DE TRISTĂ: A încetat din viaţă profesoara Marcela Pascalache! MESAJUL COLEGILOR!

Articol scris de

Cu profund regret și tristețe, colectivul de cadre didactice al Colegiului Național “Vladimir Streinu” Găești, anunță trecere printre îngeri a colegei Marcela Pascalache, profesor de matematică al acestei instituții din anul 1990.

Greu încercați de această pierdere neașteptată, profesori și elevi, ne oprim o clipă din drumul nostru, pentru a-i mulțumi unuia dintre oamenii care de-a lungul carierei a dovedit seriozitate, demnitate, verticalitate și rigurozitate, fiind un model pentru colegi și generațiile pe care le-a îndrumat, fără a renunța vreo clipă la principiile care i-au ghidat existența.

Conștienți că în asemenea situații cuvintele nu pot spune decât foarte puțin, îndreptăm cele mai sincere gânduri  de pe care poate nu am reușit să le împărtășim acestei colege, rugându-ne ca  drumul pe care l-a ales  prea devreme să îi fie călăuzit de îngeri, iar Dumnezeu să o odihnească în pace.

Condoleanțe familiei îndurerate, apropiaților și celor care au prețuit-o!

Citește articolul

Evenimente

DECAPITAT: Auraş Socoteanu nu mai este candidatul PSD pentru Primăria Găeşti! SURSE ÎN EXCLUSIVITATE!

Articol scris de

Anunţat drept candidatul PSD pentru Primăria Găeşti, în martie, prin presa de casă, Aurelian Socoteanu se pare că a ieşit definitiv din cărţi, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale. Potrivit unor surse demne de încredere de la nivel judeţean, fostul penelist şi fostul membru al ALDE, trecut recent în tabăra social-democraţilor, nu mai este o opţiune pentru candidatura la cea mai importantă demnitate publică din oraş.

Decizia s-ar fi luat după ce s-a constatat  că Socoteanu nu reuşeşte să atragă electorat şi nici să convingă activul de partid găeştean, scorul său fiind unul foarte mic în sondajele interne realizate.

Rămâne de văzut cine va fi adevăratul candidat al social-democraţilor găeşteni. La bursa zvonurilor, sunt vehiculate nume de forţă, însă nu vom face deocamdată speculaţii.

 

 

 

Citește articolul