Contactează-ne pe

Evenimente

Video!CINE UCIDE APELE CU NESIMŢIRE? Haznale deversate, cadavre de animale şi mizerie cât cuprinde pe malurile râurilor!

Publicat în data de

- 1.858 vizualizări

Intrigat de câteva sesizări primite de curând, am decis să verific cum păstrăm noi apele curate. Am luat-o frumușel de la podul peste râul Potop, aflat la ieșire din Găești către Gura Foii și am continuat pe Cobiuța, râu care deși are un debit mic, se umflă destul de repede la o viitură de primăvară.

Gunoaiele sunt la tot pasul, cu precădere unde drumul se apropie de albia râului și în dreptul podurilor care traversează râul. Odinioară populat cu pești, având o apă rece în care copiii se desfătau vara la scăldat, Cobiuța a rămas acum doar o albie pe alocuri secată, dar plină de tot felul de gunoaie. De la saltele și fotolii, la scaune și televizoare, de la găini ori alte animale de curte, la bolțari ori plăci de azbociment, tot ce găsești practic într-o gospodărie este aruncat în albia acestui râu.

Acolo unde apa nu curge pentru că seceta și-a luat partea ei de râu, haznalele deversate înlocuiesc apa și Cobiuța curge mai departe. Greu de crezut că în verile toride oamenii merg totuși să adape vitele chiar din acest râu, neștiind probabil ce infecție este în amonte.

De la izvorul aflat în apropiere de Decindeni, râul Cobiuța traversează salbăticia pădurii cale de câțiva kilometri, pentru a ajunge la civilizație în dreptul satului Mislea, loc în care încep să se vadă “urme de civilizație”, adică mormane de gunoaie menajere, pigmentate pe alocuri cu materiale provenite din demolări. Cel mai trist este faptul că aceste gunoaie sunt aruncate chiar lângă terenul de joacă al copiilor, barele porților de fotbal râmânând ca un simbol al inutilității într-o piesă de teatru absurd.

Până să părăsească satul Mislea, apele deja dispar în pământul arid și sărat, lăsând pe alocuri câte o hazna să candească în zilele călduroase ori când adierea vântului duce mirosul până departe.

În dreptul satului Căpșuna, albia este aproape secată, doar o pojghiță de gheață amintind de bruma de apă ce a curs pe aici înainte să vină înghețul.

Ceea ce ajunge să curgă pe sub podul din Frasin Vale este în mare parte conținut deversat din haznalele oamenilor, apa reapărând în albia râului abia în satul Cobiuța, și asta datorită unor izvoare locale.

Porțiunea de râu care traversează satul Mânăstire este de departe cea mai afectată de gunoaie, aici adunându-se sute de kilograme de sticle din plastic aruncate pe traseu, îmbogățite cu alte câteva tone de resturi provenite din demolări. În aval de podul de la Mănăstire, cursul apei devine maroniu-roșcat, iar mirosul trădează proveniența scurgerilor: haznale din apropiere.

Sectorul de râu dintre podul de la Catane și zona de confluență cu Potopul este una presărată cu resturi de haine, rumeguș, mult plastic, câteva zeci de cauciucuri și multe grămezi de moloz. O egretă în zadar caută pește printre gunoaiele ce au devenit pe timpul verii loc de cuibărit. Pe timpul verii, peisajul dezolant este ascuns de papura crudă, care parcă vrea să ajute natura să-și recapete teritoriul. În zadar! Pe maluri, gunoaiele apar ca ciupercile după ploaie, iar fauna este intr-un regres evident.

Deși pe malul drept al apei există o pancartă pe care este precizată interzicerea depozitării gunoaielor, se pare că acest neimportant semn nu a oprit până acum pe nimeni.

Oricâte campanii de igienizare am face și oricâți voluntari am strânge, nu putem suplini lipsa bunului simț al unor cetățeni care preferă să arunce gunoiul la drum de seară prin locuri ferite, în loc să-l predea în tomberoanele special amenajate. Într-o țară amenințată de pestă porcină și de gripă aviară, să arunci găinile moarte pe o apă curgătoare care poate infesta zeci de localități în aval mi se pare o crimă. O crimă care deocamdată rămâne nepedepsită, pentru că sunt unele persoane deranjate de camerele de supraveghere care le-ar putea surprinde, dar și pentru că în lipsa unui iluminat public transportul gunoaielor se face foarte lesne la adăpostul nopții.

Știu că suntem învățați să dăm vina pe străini pentru că nu avem autostrăzi ori locuri de muncă bine plătite, dar apele noastre curate nu au fost pângărite de venetici, ci chiar de cei care, așa cum se spune în popor, “sunt de țărână de aici”.

 

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

You must be logged in to post a comment Login

Adaugă un comentariu

Evenimente

PĂDURI ÎN FLĂCĂRI LA MĂGURA ŞI SCHEIU DE JOS!  Pompierii au luptat întreaga zi cu incendiile stârnite de localnici

Articol scris de

Zi plina de intervenții pentru pompierii din Găești. Prima parte a dimineții a fost alocată unui incendiu de vegetație în Mogoșani, unde oamenii pusi pe fapte mari au luat decizia de a incendia vegetația uscată deși vântul bătea puternic. Amiaza i-a găsit intervenind cu echipajele după 3 autospeciale la Măgura, unde incendiul s-a extins în pădurea din apropierea satului.

Condițiile de teren accidentat și vântul puternic a făcut ca vegetația uscată sa ardă foarte repede, însă cu ajutorul sătenilor care au intervenit alaturi de pompieri, s-a reușit lichidarea incendiului după mai bine de 3 ore. După-amiaza a fost destinată unui incendiu de pădure de data aceasta, în Scheiul de Jos, în punctul cuprins între Valea lui Nană și Podul Dealului.

Atragem încă o dată atenția asupra pericolului generat de incendierile voluntare de vegetație, care pot deveni un real pericol în cazul unui vânt puternic și constituie o amenințare pentru populația aflată în imediata vecinătate. Le mulțumim pompierilor pentru intervențiile foarte rapide in vederea stingerii și le urăm o săptămână fără alte evenimente, dar cum „gospodarii” apar la lumină taman când bate vântul mai tare, nu prea credem că vom avea vreo zi fara incendii în localitățile din zona noastră.

 

Citește articolul

Evenimente

Cuțitarul Togan recidivează! A IEȘIT DIN PUȘCĂRIE ȘI A COMIS-O GRAV!

Articol scris de

Proaspăt eliberat condiționat, găeșteanul Ion Togan, cunoscut pentru antecedentele faptelor cu violență, a recidivat. A băut bine cu un prieten în apartamentul acestuia din urmă, după care s-au luat la ceartă. Togan nu a stat prea mult pe gânduri și l-a lovit cu cuțitul în gât pe amicul de pahar.

Autoritățile au intervenit de urgență. Ion Togan este cercetat acum de procurorii de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, pentru tentativă de omor.

Victima a ajuns la spital, unde a primit îngrijiri medicale.

Togan fusese condamnat după ce lovise cu cuțitul un alt bărbat, tot din Găești. El a fost eliberat condiționat, după aproximativ un an de pușcărie.

 

 

Citește articolul
Publicitate
--------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------
-------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------