Contactează-ne pe

Noutăți

Cele mai interesante lucruri pe care nu le știai despre… fermoare!

Publicat în data de

- 699 vizualizări

Din DEX aflăm că fermoarul este un „dispozitiv pentru încheiat obiecte de îmbrăcăminte, genți, serviete etc., format din două șiruri de lame (fixate pe o șuviță de pânză, de piele etc.) așezate față în față, care se îmbucă reciproc cu ajutorul unei mici piese făcute să alunece între ele”.

În 1851, Elias Howe, inventatorul mașinii de cusut, a avut o primă „tentativă” de realizare a unui dispozitiv de „închidere continuă, automată a hainelor”, un fel de cordon, fără prea mare utilitate, motiv pentru care a fost uitat repede. În 1893, inventatorul American Whitcomb L. Judson a brevetat un dispozitiv de închidere pe care l-a numit „încuietoare cârlig”, utilizat doar pentru fixarea pantofilor. Lui i se atribuie titlul de „părinte al fermoarului”. Compania acestuia lansează pe piață abia în 1904 un fermoar cu o formă asemănătoare celor de astăzi, cu benzi laterale, utilizat la haine, în special la fuste, din cauza rezistenței sale scăzute. Tot aici, în 1913, Gideon Sundback, inventatorul fermoarului actual, a brevetat „Plako – fermoarul fără cârlig” și în 1917 „fermoarul separabil”, o variantă mult îmbunătățită, din care s-au vândut doar în primul an 24.000 de bucăți.

Odată cu acestea, a inventat și mașina de producție a fermoarelor, reușind să facă zilnic circa 100 de metri de fermoar. În acești primi ani de existență, fermoarele erau folosite în special la închiderea pungilor de tutun și a cizmelor, dar adevărata expansiune a lor a fost în timpul Primului Război Mondial, când hainele soldaților erau dotate cu acest dispozitiv, pentru care atașat se găseau Instrucțiuni de folosire, ca pentru orice lucru nou, foarte puțin cunoscut. Un nou avânt pe piață se realizează în 1930, când Compania lansează o campanie de vânzări de îmbrăcăminte cu fermoar pentru copii, încurajându-i pe cei mici să se îmbrace/dezbrace singuri, fermoarele fiind ușor de folosit.

Între timp, compania B.F.Goodrich a utilizat fermoarul pe niște galoși, care se puteau închide cu o singură mână, ducând astfel la expansiunea și folosirea acestuia pe scară largă din 1923, cu numele de astăzi, zipper (fermoar), după sunetul pe care îl producea: zipp, iar din 1925 și la gecile de piele.

În 1937, designerii de la French Fashion utilizează fermoarele la pantalonii bărbătești, înlocuind astfel nasturii și pe această piață. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din lipsă de metal, utilizat în industria de armament, fermoarele au început să fie produse din plastic. Simultan, deoarece fermoarul realiza o închidere foarte puternică, a fost folosit la sigilarea sacilor de tutun, atât de așteptați de bieții soldați. O ultimă etapă în dezvoltarea și diversificarea fermoarelor a fost momentul inventării fermoarului detașabil pentru geci, cu deschidere la ambele capete. Astăzi fermoarul este întâlnit în combinație cu majoritatea materialelor, la îmbrăcăminte, bagaje, articole de piele și diverse alte obiecte.

Și, pentru că românii nu au fost ocoliți de „civilizație”, gama variată de fermoare de la emidale răspunde tuturor gusturilor și necesităților utilizatorilor. Fermoarele de astăzi sunt confecționate din materiale diverse și pot avea multiple utilizări:

  •                 fermoare cu spiră din plastic (cele mai uzuale)
  •                 fermoare metalice,
  •                 fermoare fixe sau detașabile,
  •                 normale sau ascunse (invizibile),
  •                 cu dinți spiralați, injectați sau metalici,
  •           fermoare la rolă (metraj), fermoare pentru: pantaloni, rochii, bluze, geci, încălțăminte, genți, rucsaci, echipamente sportive, huse, lenjerii de pat, mobilier, prelate, corturi, produse industriale, fermoare speciale ignifugate sau rezistente la apă etc.

Cursorii folosiți la închiderea fermoarelor sunt, de asemenea, de mai multe tipuri: simpli sau dubli, cu autoblocare sau fără autoblocare, cu trăgător simplu sau ornamental, cursori reversibili și altele.

Această explozie de forme și utilizări ale fermoarelor i-au determinat pe unii să-și pună întrebarea dacă realizarea fermoarului „ține-ți gura” este posibilă într-un viitor apropiat. Deocamdată el a fost testat de sculptorul japonez Hirotoshi Ito pe câteva pietre, cu mare succes și se dorește (de către femei) utilizarea lui pe scară largă la soacre și la bărbați.

Sursa foto: pexels.com, demilked.com

 

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

You must be logged in to post a comment Login

Adaugă un comentariu

Evenimente

PĂDURI ÎN FLĂCĂRI LA MĂGURA ŞI SCHEIU DE JOS!  Pompierii au luptat întreaga zi cu incendiile stârnite de localnici

Articol scris de

Zi plina de intervenții pentru pompierii din Găești. Prima parte a dimineții a fost alocată unui incendiu de vegetație în Mogoșani, unde oamenii pusi pe fapte mari au luat decizia de a incendia vegetația uscată deși vântul bătea puternic. Amiaza i-a găsit intervenind cu echipajele după 3 autospeciale la Măgura, unde incendiul s-a extins în pădurea din apropierea satului.

Condițiile de teren accidentat și vântul puternic a făcut ca vegetația uscată sa ardă foarte repede, însă cu ajutorul sătenilor care au intervenit alaturi de pompieri, s-a reușit lichidarea incendiului după mai bine de 3 ore. După-amiaza a fost destinată unui incendiu de pădure de data aceasta, în Scheiul de Jos, în punctul cuprins între Valea lui Nană și Podul Dealului.

Atragem încă o dată atenția asupra pericolului generat de incendierile voluntare de vegetație, care pot deveni un real pericol în cazul unui vânt puternic și constituie o amenințare pentru populația aflată în imediata vecinătate. Le mulțumim pompierilor pentru intervențiile foarte rapide in vederea stingerii și le urăm o săptămână fără alte evenimente, dar cum „gospodarii” apar la lumină taman când bate vântul mai tare, nu prea credem că vom avea vreo zi fara incendii în localitățile din zona noastră.

 

Citește articolul

Anunțuri

SPAŢIU DE ÎNCHIRIAT ÎN SATUL JUGURENI,COMUNA ULIEŞTI. Detalii,aici!

Articol scris de

Închiriez spaţiu comercial (40 mp.) compus din două camere în satul Jugureni, comuna Ulieşti. Spaţiul comercial se află amplasat pe strada principală la numărul 77.

Cei interesaţi să închirieze şi să-şi deschidă o afacere în Jugureni, pot suna la numărul de telefon 0769 589 302.

 

 

Citește articolul
Publicitate
--------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------
-------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------