Jandarmeria Rurală, 126 de ani de la înfiinţare | Cronica de Gaesti
Connect with us

Salut, ce cauți??

Noutăți

Jandarmeria Rurală, 126 de ani de la înfiinţare

Duminică, 1 septembrie, la nivelul Jandarmeriei Dâmboviţa, ca şi la nivel naţional se aniversează împlinirea a 126 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, instituită prin 
În urmă cu 126 de ani, necesitatea unei instituţii care să asigure ordinea publică şi respectarea legilor în mediul rural a determinat iniţierea unor demersuri pentru elaborarea legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei pe întreg teritoriul ţării. În prezent la nivelul judeţului Dâmboviţa, Jandarmeria are subunităţi în localităţile Găeşti, Moreni, Pucioasa, Răcari, Titu, Tărtăşeşti şi Gura Ocniţei care execută misiuni zilnic. Meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului, organizării Jandarmeriei Rurale îi revine, guvernului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat Legea pentru organizarea Jandarmeriei Rurale.
Aceasta a fost promulgată prin Decret regal şi a intrat în vigoare la 1 septembrie 1893. Legea Jandarmeriei Rurale prevedea instituirea unui corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară. Într-un interval scurt de timp înfiinţarea acestei instituţii s-a dovedit a fi benefică şi pentru securitatea statului. Caracterul militar i-a oferit o unanimă recunoaştere, iar prin integritate, cinste, omenie şi solicitudine, jandarmul a devenit unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunităţii, alături de preot, învăţător şi primar. De la înfiinţare, instituţia Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformări şi evoluţii, dar, în esenţă, a răspuns necesităţilor societăţii de a avea o forţă de poliţie în mediul rural. Până în anul 1998, ziua de 1 septembrie marca şi Ziua Jandarmeriei Române. Odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, Ziua Armei se sărbătoreşte la 3 Aprilie, fiind momentul care marchează promulgarea primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi” (anul 1850).
Primul batalion al Jandarmeriei Române
Antrenament al Jandarmeriei Rurale
Jandarmi din Cernăuți, 1924


Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Reclamă
Reclamă Enescu Supermarket
br />
Reclamă