Contactează-ne pe

Noutăți

PERICOLUL DIN STICLELE DE PLASTIC REFOLOSITE. Uite ce chimicale contin!

- 776 vizualizări

Ați văzut probabil pe spatele unui dop ori pe fundul sticlelor de suc diferite cifre care sunt înconjurate de niște săgeți. V-ați gândit poate că este doar o notare folosită de către producător pentru a eficientiza sistemul de producție, ori vreo găselniță de marketing. Nici vorbă! Fiecare cifră indică tipul de plastic folosit la fabricarea acelui obiect și vă arată dumneavoastră dacă este sigur sau nu pentru sănătate. Iată pe scurt cele mai folosite cifre regăsite pe recipientele din plastic, dar și explicația lor:

1 PET – este unul dintre cele mai comune forme de plastic, intalnit la sticlele de apa si de suc. E proiectat pentru o singura filosinta, utilizarea repetata creste riscul de dezvoltare a bacteriilor. A nu se folosi pentru transportul lichidelor calde ori fierbinți, căci odată cu creșterea temperaturii se elimină substanțe periculoase organismului uman. Sticlele de apă minerală și bere au trecută o dată de valabilitate nu pentru produsul în sine, căci apa nu expiră, ci pentru ambalaj, care după data menționată pe etichetă începe să se degradeze și să afecteze calitatea produsului conținut în ambalaj. A nu se folosi sub nicio formă la sugari, drept biberon, plasticul eliminat în lapte producând dereglări hormonale.

Aceste sticle elibereaza metale grele si chimicale care afecteaza echilibrul hormonal chiar și la adult. Pentru curatarea lor e nevoie de chimicale toxice. PET-ul este cel mai ușor de reciclat, dar nu se recomandă reutilizarea recipientului, așa cum se mai procedează pe la noi, unde sticlele de suc sunt păstrate pentru a fi umplute cu lapte, vin, țuică ori apă.

2 HDP sau HDPE – Plasticul HDPE este un plastic mai dur, folosit la fabricatia bidoanelor de lapte sau a sticlelor de detergent, ori a jucariilor. Acest plastic nu raspandeste niciun element chimic. Sunt considerate cele mai sigure pentru imbutelierea apei, dar este folosit mai rar întrucât este mai scump. Jucăriile din plastic pentru copiii dumneavostră ar fi bine să fie din acest plastic, nu pentru durabilitatea jucăriilor, ci pentru sănătatea micuților.

3 PVC sau 3V – PVC-ul (policlorura de vinil sau PVC) poate fi periculos pentru bebeluşi, e moale si flexibil, fiind folosit la impachetarea alimentelor, la fabricarea sticlelor pentru uleiul alimentar ori la fabricarea jucariilor. Elimina doi compusi chimici care afecteaza hormonii din organism. Expertii recomanda evitarea lui, daca se poate. Acest tip de plastic este denumit si „plastic otrăvitor” deoarece conține numeroase toxine pe care le eliberează pe parcursul întregului ciclu de viață. Paradoxal este faptul că PVC-ul, deși nociv, este destul de mult folosit pentru conductele de apă, mulți oameni cumpărând conducte din PVC în necunoștință de cauză.

4 LDPE – (polietilena de joasă densitate) Acest plastic nu poate fi folosit la producerea sticlelor. Nu elibereaza compusi chimici. Codul 4 apare pe anumite tipuri de sticle, în special pentru uleiul de motor, în pungile alimentelor congelate sau în tacâmuri şi este printre tipurile sigure de plastic. Este însă ceva mai mai scump şi destul de rar folosit.

5 PP – Polipropilena, sau PP, este folosit la ambalajele pentru siropuri sau iaurturi. Este dur si usor. In plus, nu se topeste la caldura si e considerat sigur, netoxic. Dacă vreți să folosiți în cuptorul cu micorounde un vas de plastic, este recomandat ca acesta să fie din polipropilenă. Shakerele de proteine, vasele pentru cuptoarele cu micounde, tuburile de medicamente sunt realizate din acest tip de plastic care este mai scump, dar cel mai sigur dintre alternativele de pe piață.

6 PS – Polistirenul sau PS, este un plastic ieftin, folosit pentru obiecte din material expandat, de unica folosinta, cum sunt paharele sau caserolele de la fast-food. Cand e incalzit, elimina substante canerigene. Nu e recomandat pentru folosinta indelungata. În mod paradoxal, polistirenul este folosit drept caserole alimentare pentru livrarea mâncării fast-food pentru simplul motiv că este ieftin și un bun izolator termic, neținându-se cont de faptul că, la temperatura la care îți este livrată mâncarea acest plastic deja elimină tot felul de toxine în timp ce îți menține mâncarea caldă. Trebuie evitat pe cât posibil, reciclarea lui fiind foarte greoaie.

7 PC sau fara eticheta – Plasticele etichetate cu PC sunt cele mai peroculoase. In aceasta categorie intra policarbonati si alte mase plastice. Reciclarea lor nu e reglementata si exista ingrijorari in privinta continutului de BPA/Bisfenol A, un disruptor endocrin, care poate imita caracteristicile estrogenului, un hormon feminin. Ciudat este că, unele biberoane sunt realizate din plastic acoperit cu BPA la interior, pentru o folosință îndelungată, deși acest compus este clar nerecomandat sugarilor și nicci măcar adulților. Cutiile de conserve sunt tratate cu BPA pe interior, pentru ca acestea să nu oxideze, motiv pentru care nici conservele nu sunt prea prietenoase cu sănătatea. Concluzii :

Gravidele, persoanele care au deja diabet sau probleme renale, ar trebui să evite orice plastic marcat cu cifrele 1, 3 sau 6. Pentru siguranța dumneavoastră, folosiți la micounde doar recipiente marcate cu cifra 5. Evitați să folosiți la instalația de alimentare cu apă potabilă plastic marcat cu cifra 3.

 

 

 

 

 

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Noutăți

ANUNŢ: Aveţi un apartament cu doua camere sau o garsoniera la parter de vânzare?

Articol scris de

Cumpar apartament cu doua camere sau garsoniera confort I, la parter,   in orasul Gaesti.

Telefon 0724 059 944

Citește articolul

Noutăți

TOP 5 IDEI de AFACERI pe care le poti porni de ACASA

Articol scris de

Exista afaceri pe care le poti porni fara nicio problema chiar de acasa, atat timp cat ai experienta necesara si cunostiintele utile in aria pe care o alegi. Iti trebuie putina disciplina si un strop de determinare pentru a-ti transforma visele in realitate.

Iata care sunt TOP 5 AFACERI pe care le poti porni de ACASA:

  1.Consultanta financiara, audit sau contabilitate

 Daca ai expertiza intr-unul dintre aceste domenii, iti poti deschide propria ta firma cu sediul chiar la tine acasa. Vei putea lucra din intimitatea casei tale, ceea ce este un super avantaj. Ai optiunea de a apela la profesionisti pentru a face o analiza de piata inainte de infiintarea firmei, iar pentru asta poti afla toate detaliile online.

Desigur, trebuie sa iei in considerare faptul ca nu vei putea sa te incarci cu foarte multa munca daca alegi sa te ocupi numai tu de afacere si sa nu ai angajati. In acelasi timp, poti avea angajati care lucreaza si ei de acasa, atat timp cat le oferi un cadru legal in care sa isi desfasoare munca.

  1. Organizare de evenimente

 

 Organizarea de evenimente poate fi facuta foarte usor de acasa, insa va necesita si munca de teren. Daca ai experienta in acest domeniu poti alege sa organizezi nunti, botezuri, aniversari ori chiar petreceri pentru copii sau burlaci/burlacite, folosindu-ti creativitatea si cunostiintele. 

Faptul ca te vei ocupa de crearea unor momente deosebite poate fi rasplatit pe masura: vezi aici cat castiga un organizator de evenimente. 

  1. Scriitor freelancer

Daca ai talent la scris, ai toate sansele sa castigi bani din asta, lucrand cel mai usor ca PFA. Astfel, din intimitatea casei tale alege sa scrii orice iti face placere, de la beletristica, povesti si pana la articole jurnalistice ori materiale de publicitate. 

Nu uita sa iti faci un portofoliu cu cele mai bune materiale scrise de tine pentru a-l putea prezenta viitorilor clienti.

  1. Traducator

Fie ca ai abilitatea de a traduce din romana in engleza, din spaniola in engleza sau din finlandeza in romana, ai oportunitatea de a fi propriul tau sef si a castiga bani din asta. Iti poti infiinta propria firma de traduceri si te poti ocupa de traducerea de articole, site-uri sau chiar romane si alte carti.

Desigur, este important sa ai experienta si sa poti dovedi ca esti priceput in acest domeniu, astfel incat un portofoliu nu-ti va strica.

  1. Pet-sitter

Iubesti animalutele? Atunci poti avea grija de caini sau pisici cat timp stapanii lor sunt plecati: contra-cost desigur. Acestia pot lasa animalele la tine pentru o zi, 2 sau cate au nevoie, timp in care tu vei avea grija de ele. Nu este deloc usor, insa, pentru cei ce iubesc animalele va fi o sarcina facuta din pasiune. 

Daca vrei sa incepi drumul spre antreprenoriat, ia in calcul propunerile de mai sus legate de afaceri ce le poti porni de acasa. Desigur, acesta este un punct de start, iar afacerile le vei putea extinde atunci cand consideri ca este momentul.

 

Sursa foto: shutterstock.com 

 

Citește articolul

Noutăți

PRIMARIA GAESTI: Proiecte de hotărâri ale lunii august supuse aprobării

Articol scris de

Potrivit prevederile art.133  alin.( 1 )din OUG 57/2019 –Codul Administrativ  , consilierii locali sunt convocati in  sedinta ordinara   in data  de  23.08.2019 , ora 16   la sediul Consiliului Local  Gaesti .

Pe ordinea de zi se afla urmatoarele puncte :

1 ) –  Proiect de  hotarare  privind  rectificarea bugetului  local  pe anul 2019 , trim. III  prin majorarea veniturilor si  cheltuielilor  – initiator primar  Grigore  Gheorghe  ;

2)-Proiect de   hotărâre privind aprobarea raportului privind contul de execuţie al

bugetului U.A.T. Gaesti la data de  30.06.2019- initiator primar  Grigore  Gheorghe  ;

3)- Proiect de   hotărâre privind aprobarea costului  mediu  lunar de intretinere  si a contributiei parintilor/ reprezentantilor legali pentru copiii care frecventeaza cresa din subordinea Serviciului Public de Asistenta Sociala in anul scolar 2019-2020 – initiator primar  Grigore  Gheorghe  ;

4)- Proiect de   hotărâre privind aprobarea structurii  organizatorice   a Unitatii  Teritorial Administrative  – Orasul Gaesti   precum si a statului  de  functii – initiator primar  Grigore  Gheorghe  ;

5) – Proiect de   hotărâre privind aprobarea regulamentului  de organizare si  functionare a Directiei  de asistenta sociala   Gaesti  si a structurii de personal- initiator primar  Grigore  Gheorghe  ;

6)- Proiect de   hotărâre privind aprobarea  dezmembrarii   terenului in suprafata de  971 m.p. situata in str. 13 Decembrie  ,avand  numar cadastral  70835, in trei loturi  privind aprobarea  dezmembrarii   terenului in suprafata de  971 m.p. situata in str. 13 Decembrie  ,avand  numar cadastral  70835, in trei loturi  – initiator primar  Grigore  Gheorghe  ;

7)- Proiect de   hotărâre privind aprobarea prelungirii  strazii  Fundatura 1 Decembrie  – initiator primar  Grigore  Gheorghe  ;

8) -Proiect de   hotărâre privind aprobarea  studiului de oportunitate  privind  delegarea de  gestiune  a serviciului de  iluminat  public din orasul Gaesti  – initiator primar  Grigore  Gheorghe  ;

9) – Proiect de   hotărâre privind trecerea din domeniul public in domeniul  privat al orasului   a  suprafetei de  100 m.p.  teren  aferent  spatiului commercial pe care  il detine  SC CARMAND  SRL in orasul Gaesti  , str. Unirii  , langa  blocul 42 , precum si  aprobarea vanzarii acestuia  – initiator primar  Grigore  Gheorghe  ;

10)- Proiect de  hotarare priind aprobarea premierea elevilor care  au obtinut  nota 10 la Evaluarea   in  anul 2019- initiator primar  Grigore  Gheorghe  ;

11) -Proiect de   hotărâre privind  stabilirea procedurii de  intocmire  a dosarelor  si a metodologiei  de aprobare a scutirii de  la plata taxei de  reabilitare  termica a  proprietatilor   ce se  incadreaza in prevederile  art .14  alin. 8 din OUG nr.18/2009 , privind   cresterea performantei energetice  a blocurilor de locuit – initiator primar  Grigore  Gheorghe  ;

12 ) -Proiect de   hotărâre privind  aprobarea listei  persoanelor  fizice care  locuiesc in blocurile 1, 2, 24, 25 si  25  ,care  beneficiaza de scutire  de la plata  taxei  de  reabilitare  blocuri

PRIMAR  ,

Jr. Gheorghe Grigore

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește articolul

© Copyright 2011-2019. Toate drepturile rezervate!

Visitor Counter CAA Design - Web Design