Contactează-ne pe

Noutăți

PERICOLUL DIN STICLELE DE PLASTIC REFOLOSITE. Uite ce chimicale contin!

Publicat în data de

- 794 vizualizări

Ați văzut probabil pe spatele unui dop ori pe fundul sticlelor de suc diferite cifre care sunt înconjurate de niște săgeți. V-ați gândit poate că este doar o notare folosită de către producător pentru a eficientiza sistemul de producție, ori vreo găselniță de marketing. Nici vorbă! Fiecare cifră indică tipul de plastic folosit la fabricarea acelui obiect și vă arată dumneavoastră dacă este sigur sau nu pentru sănătate. Iată pe scurt cele mai folosite cifre regăsite pe recipientele din plastic, dar și explicația lor:

1 PET – este unul dintre cele mai comune forme de plastic, intalnit la sticlele de apa si de suc. E proiectat pentru o singura filosinta, utilizarea repetata creste riscul de dezvoltare a bacteriilor. A nu se folosi pentru transportul lichidelor calde ori fierbinți, căci odată cu creșterea temperaturii se elimină substanțe periculoase organismului uman. Sticlele de apă minerală și bere au trecută o dată de valabilitate nu pentru produsul în sine, căci apa nu expiră, ci pentru ambalaj, care după data menționată pe etichetă începe să se degradeze și să afecteze calitatea produsului conținut în ambalaj. A nu se folosi sub nicio formă la sugari, drept biberon, plasticul eliminat în lapte producând dereglări hormonale.

Aceste sticle elibereaza metale grele si chimicale care afecteaza echilibrul hormonal chiar și la adult. Pentru curatarea lor e nevoie de chimicale toxice. PET-ul este cel mai ușor de reciclat, dar nu se recomandă reutilizarea recipientului, așa cum se mai procedează pe la noi, unde sticlele de suc sunt păstrate pentru a fi umplute cu lapte, vin, țuică ori apă.

2 HDP sau HDPE – Plasticul HDPE este un plastic mai dur, folosit la fabricatia bidoanelor de lapte sau a sticlelor de detergent, ori a jucariilor. Acest plastic nu raspandeste niciun element chimic. Sunt considerate cele mai sigure pentru imbutelierea apei, dar este folosit mai rar întrucât este mai scump. Jucăriile din plastic pentru copiii dumneavostră ar fi bine să fie din acest plastic, nu pentru durabilitatea jucăriilor, ci pentru sănătatea micuților.

3 PVC sau 3V – PVC-ul (policlorura de vinil sau PVC) poate fi periculos pentru bebeluşi, e moale si flexibil, fiind folosit la impachetarea alimentelor, la fabricarea sticlelor pentru uleiul alimentar ori la fabricarea jucariilor. Elimina doi compusi chimici care afecteaza hormonii din organism. Expertii recomanda evitarea lui, daca se poate. Acest tip de plastic este denumit si „plastic otrăvitor” deoarece conține numeroase toxine pe care le eliberează pe parcursul întregului ciclu de viață. Paradoxal este faptul că PVC-ul, deși nociv, este destul de mult folosit pentru conductele de apă, mulți oameni cumpărând conducte din PVC în necunoștință de cauză.

4 LDPE – (polietilena de joasă densitate) Acest plastic nu poate fi folosit la producerea sticlelor. Nu elibereaza compusi chimici. Codul 4 apare pe anumite tipuri de sticle, în special pentru uleiul de motor, în pungile alimentelor congelate sau în tacâmuri şi este printre tipurile sigure de plastic. Este însă ceva mai mai scump şi destul de rar folosit.

5 PP – Polipropilena, sau PP, este folosit la ambalajele pentru siropuri sau iaurturi. Este dur si usor. In plus, nu se topeste la caldura si e considerat sigur, netoxic. Dacă vreți să folosiți în cuptorul cu micorounde un vas de plastic, este recomandat ca acesta să fie din polipropilenă. Shakerele de proteine, vasele pentru cuptoarele cu micounde, tuburile de medicamente sunt realizate din acest tip de plastic care este mai scump, dar cel mai sigur dintre alternativele de pe piață.

6 PS – Polistirenul sau PS, este un plastic ieftin, folosit pentru obiecte din material expandat, de unica folosinta, cum sunt paharele sau caserolele de la fast-food. Cand e incalzit, elimina substante canerigene. Nu e recomandat pentru folosinta indelungata. În mod paradoxal, polistirenul este folosit drept caserole alimentare pentru livrarea mâncării fast-food pentru simplul motiv că este ieftin și un bun izolator termic, neținându-se cont de faptul că, la temperatura la care îți este livrată mâncarea acest plastic deja elimină tot felul de toxine în timp ce îți menține mâncarea caldă. Trebuie evitat pe cât posibil, reciclarea lui fiind foarte greoaie.

7 PC sau fara eticheta – Plasticele etichetate cu PC sunt cele mai peroculoase. In aceasta categorie intra policarbonati si alte mase plastice. Reciclarea lor nu e reglementata si exista ingrijorari in privinta continutului de BPA/Bisfenol A, un disruptor endocrin, care poate imita caracteristicile estrogenului, un hormon feminin. Ciudat este că, unele biberoane sunt realizate din plastic acoperit cu BPA la interior, pentru o folosință îndelungată, deși acest compus este clar nerecomandat sugarilor și nicci măcar adulților. Cutiile de conserve sunt tratate cu BPA pe interior, pentru ca acestea să nu oxideze, motiv pentru care nici conservele nu sunt prea prietenoase cu sănătatea. Concluzii :

Gravidele, persoanele care au deja diabet sau probleme renale, ar trebui să evite orice plastic marcat cu cifrele 1, 3 sau 6. Pentru siguranța dumneavoastră, folosiți la micounde doar recipiente marcate cu cifra 5. Evitați să folosiți la instalația de alimentare cu apă potabilă plastic marcat cu cifra 3.

 

 

 

 

 

Publicitate
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anunțuri

Angajări în Găeşti! DETALII, AICI!

Articol scris de

Citește articolul

Evenimente

Fabrica Arctic de mașini de spălat rufe este singura fabrică din România certificată LEED Platinum, cea mai înaltă distincție pe care o poate primi

Articol scris de

Singura fabrică Industry 4.0 din România și una dintre puținele din Europa, fabrica Arctic de mașini de spălat rufe din Ulmi a primit certificatul LEED Platinum, o recunoaștere a meritelor din domeniul producției sustenabile. Unitatea de producție din Ulmi este singura unitate de producție din România care deține LEED Platinum, cel mai înalt nivel dintre distincțiile LEED pe care o fabrică o poate obține.

Procesul de certificare LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) al fabricii de mașini de spălat a fost demarat încă de la începutul acestui an, pe durata căruia au fost analizate peste 60 de criterii de către organizația U.S. Green Building Council.

„Încă din momentul în care fabrica de mașini de spălat rufe de la Ulmi era numai un plan ambițios, ne-am propus să construim nu numai o unitate Industry 4.0, eficientă din punct de vedere al producției, dar și una care să reflecte angajamentul nostru de a contribui și conduce către un viitor mai bun. Facem parte dintr-un grup care s-a angajat să construiască brand-uri care au un țel și depunem toate eforturile pentru a ne diferenția prin produse și tehnologii care susțin sustenabilitatea, concentrându-ne pe utilizarea eficientă a resurselor și pe soluții economice circulare. Certificarea LEED Platinum, pe care suntem mândri să o primim, este o încununare a tuturor eforturilor noastre”, a declarat Murat Büyükerk, CEO Arctic.

Fabrica de la Ulmi găzduiește cele mai noi inovații tehnologice, a fost construită în doar 17 luni, pe o suprafață de peste 700.000 mp și contribuie la combaterea schimbărilor climatice. A fost concepută pentru a proteja flora și fauna prin crearea de noi habitate pentru păsări și alte specii de animale. Fabrica este, de asemenea, echipată cu zone verzi, în exterior și în interior, pentru o calitate mai bună a aerului.

Până la 28% din energia consumată în procesul de producție este reprezentată de energie regenerabilă, iar deșeurile de plastic, metal, lemn și carton sunt colectate separat.

Emisiile anuale de CO2 sunt reduse cu 363 tone cu ajutorul unui sistem fotovoltaic ce produce 1 milion kWh pe an. Energia verde produsă anual este echivalentă cu consumul de energie electrică pentru o perioadă de un an de către 350 de gospodării.

În fiecare an, este reciclată o cantitate de apă echivalentă cu consumul a 450 de gospodării. Folosind cele mai moderne sisteme de tratare a apelor reziduale și de colectare a apei pluviale, apa folosită în timpul procesului de producție este reciclată și reutilizată în proporție de aproape 100%.

Fabrica de mașini de spălat rufe de la Ulmi a devenit anul acesta și membră a comunității WEF Light House, după ce a câștigat prestigiosul premiu „Lighthouse Network Factory” oferit de Forumul Economic Mondial. Anul acesta, numai 10 companii au primit această recunoaștere, în timp ce numai 26 de astfel de fabrici au câștigat acest premiu până în prezent. În plus, fabrica de mașini de spălat rufe Arctic este prima fabrică ce a primit acest premiu în zona greenfield.

Fabrica de la Ulmi a fost construită în urma unei investiții de peste 150 de milioane de euro și este prima fabrică Industry 4.0 atât pentru Arctic, cât și pentru Grupul Arçelik, care este prezent în 146 de țări, având 30.000 de angajați, 23 de unități de producție în 9 țări și 12 mărci.

Pe lângă faptul că este un producător durabil, Arctic își concentrează eforturile pe dezvoltarea de produse mai eficiente din punct de vedere energetic și durabile. Fiecare tehnologie nouă își propune să ofere un confort sporit consumatorului final și să reducă la minimum impactul asupra mediului.

 

Citește articolul
Publicitate
--------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------
-------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------

Noutăți

Loading...