Rep: Domnule primar, conduceți o comună care înflorește în fiecare zi, care are proiecte mari și importante, care a reușit să acceseze foarte multe fonduri europene. Cum reușiți să rezolvați atât de multe probleme pentru comunitate, în condițiile în care nu aveți niciun fel de sprijin din partea Guvernului?
- Atunci când mi-am asumat rolul de primar al comunei Petrești, mi-am propus să fac performanță în administrația locală. Atunci când faci lucrurile cu suflet, când în tot ceea ce îţi propui ai în minte cetățeanul și nevoile lui, nu ai cum să nu reușești. Am zile în care pur și simplu nu am timp să respir. Chiar mă întrebam cum reușesc alți primari să-și organizeze programul de lucru și să mai aibă vreme și pentru viața personală. Cred că secretul este implicarea, formarea unei echipe serioase și performante și perseverența. Au fost, poate, și 8 ani de insistențe până când am obținut un proiect, cum este cel de asfaltare din Ionești. Alteori, am suportat umilințe, mi s-au închis uși în nas, dar nu am renunțat, am insistat și până la urmă am reușit. Eu am un angajament față de oameni, oamenii au încredere în mine și până la urmă rezolv probleme, câștig proiecte, deschid ușile care mi s-au închis. Dacă promit ceva, nu mă las până nu duc la îndeplinire. Și așa se nasc și se duc la capăt proiectele mari ale comunei Petrești: cu muncă multă, cu mult consum fizic și psihic. La final însă, mă bucur pentru fiecare nou proiect implementat și mă gândesc la altul, la fel de important pentru oameni.
”Petreștiul este o mare echipă! Îmi pasă de fiecare cetățean”!
Rep: Sunteți unul dintre primarii care reușesc să comunice foarte bine cu cetățenii. Cum reușiți?
- Oamenii din comuna Petrești știu că au deschisă ușa instituției, știu că aici găsesc funcționari care să le rezolve problemele și că sunt tratați cu respect. Comunicăm bine pentru că am învățat să ascultăm cetățenii și, de aici, s-au născut cele mai bune idei. Sunt întotdeauna deschis propunerilor și sugestiilor, iar faptul că aceastea au fost materializate, i-a încurajat pe locuitorii comunei Petrești să vină către noi și să își facă vocea auzită. Îi cunosc foarte bine pe cetățenii din fiecare sat, le știu problemele și au în mine în primul rând un prieten, pentru că nu-mi sunt indiferenți, pentru că îmi pasă. Trăim aici cu toții și trebuie să contribuim împreună pentru o viață mai bună. Petreștiul este o mare echipă, care împărtășește bucurii, împliniri, dar și neîmpliniri. Așa îmi place să cred: ne bucurăm împreună, ne întristăm împreună și îi simt aproape.
Rep: Care este stadiul proiectului canalizării? Știm că au fost multe dispute în jurul lui.
- Este vorba despre un proiect câștigat pe OG 28, acum este în PNDL 1. A început în anul 2009, însă firma care a câștigat licitația a intrat în insolvență. A urmat o procedură greoaie de reziliere a contractului și s-a făcut o expertiză tehnică. Acum urmează procedura de atribuire a restului de executat și sperăm să finalizăm lucrările până la sfârșitul anului. Cetățenii trebuie să știe că, în conformitate cu legislația actuală, procedurile în astfel de cazuri sunt foarte stufoase, de lungă durată și îți îngreunează extrem de mult activitatea. Noi nu putem încălca legea și nici nu putem să trecem peste anumiți pași. Acesta este motivul întârzierilor. Sunt aspecte care țin de noi și aspecte pe care, din păcate, nu le putem controla. Cu toate acestea, suntem un caz fericit, pentru că nu am pierdut banii, așa cum s-a întâmplat în multe cazuri similare. Îmi doresc din tot sufletul ca atunci când vom finaliza acest mare proiect să avem și branșări la rețeaua de canalizare. Deși sunt tronsoane date în folosință deja, oamenii nu profită și nu se leagă la rețea, deși acest lucru le-ar îmbunătăți foarte mult calitatea vieții.
Rep: Proiectul de introducere a rețelei de gaze în comună este unul vechi și important. Ce șanse aveți în prezent?
- În ultimele luni, legislația care permite demararea unor proiecte legate de infrastructura de gaze de către primării s-a schimbat. Până acum, primăriile nu aveau această posibilitate. Proiectul introducerii de gaze naturale în comună este vechi și foarte important pentru noi. Pot spune că este prioritar încă din anul 2004. Având în vedere noul context legislativ, noi am demarat deja procedurile și am solicitat expertiza tehnică. Cetățenii trebuie să știe că toate proiectele mari de infrastructură sunt zilnic în atenția noastră.
Rep: Ce investiții veți demara în acest an la instituțiile de învățământ?
- Școlile și grădinițele sunt permanent în atenția noastră și ne dorim să le oferim copiilor și cadrelor didactice condiții optime în fiecare instituție de învățământ din comună. Anul acesta vor intra în reabilitare și reparații capitale Grădinița Greci și Școala Generală Gherghești, care vor face obiectul unor investiții foarte importante. De asemenea, vom redepune proiectul pentru reabilitarea Școlii Generale Petrești, care a fost respins de Ministerul Dezvoltării și nu înțelegem de ce. În cazul în care nu va fi finanțat, vom face un efort și vom rezolva problemele cu bani din bugetul local.
Rep: Știm că lucrați la un proiect de suflet: Centrul de Zi pentru persoanele cu Dizabilități. Ce ne puteți spune despre el?
- Este vorba despre un proiect pe GAL, cu finanțare cu pondere mare din bugetul local. Este un proiect de suflet, pentru că în Petrești sunt multe persoane cu dizabilități, cărora dorim să le asigurăm o viață cât mai frumoasă și cât mai aproape de normalitate. Acest Centru de Zi va fi înființat la școala veche din Ionești și este cu adevărat un vis îndrăzneț, dar foarte frumos și foarte generos. Vrem să reabilităm clădirea, să o extindem, să angajăm personal calificat și să o transformăm într-o lume în care se vor întâmpla doar lucruri frumoase pentru persoanele cu handicap. Estimez că în aproximativ 2 ani acest centru va prinde viață și va fi de referință pentru întreaga zonă.
Rep: Pe 5 mai, veți sărbători Zilele Comunei Petrești. Ce le transmiteți cetățenilor?
- Îi aștept cu mare drag. Am pregătit aceast eveniment cu mult suflet, ca de fiecare dată. Artiști de renume vor cânta pentru ei, vom avea și tradiționalul foc de artificii. Important este să fim împreună, cu mic, cu mare. Petreștiul este o comună pentru toate vârstele, este o comunitate unită, care știe și să muncească, și să se distreze, și să se bucure de ceea ce are.