DECLARAŢIE POLITICĂ A SENATORULUI IANCU CARACOTA: "Ați făcut ca tot ceea ce este anormal să pară firesc!" | Cronica de Gaesti
Connect with us

Salut, ce cauți??

Noutăți

DECLARAŢIE POLITICĂ A SENATORULUI IANCU CARACOTA: „Ați făcut ca tot ceea ce este anormal să pară firesc!”

„Resursa umana reprezintă factorul de producție cel mai important al unei societăți, iar complexitatea educării și antrenării, aduce rezultate mai bune sau mai puțin bune.

Într-o descriere lapidară a evoluției factorului resursă umană, de-a lungul ultimilor 50 de ani, vom constata o creștere a calității până la scurt timp după revoluția din 1989, apoi un declin accentuat. Cineva ar putea spune că ulterior perioadei comuniste, s-a produs o adaptare la nevoile pieței, la noile ramuri ale industriei.
Părerea mea este alta. Industriile lăsate în declin, lipsa unor proiecte majore care să antreneze volume mari de resursă umană complexă, nu au mai avut nevoie de specialiști, de persoane calificate. Îmbătrânirea forței de muncă și transferul acesteia către zona preponderent neactivă economic a pensionarilor, nu a fost compensată cu intrarea în câmpul muncii a unui eșalon nou, cel puțin la fel de bine pregătit. Pentru că România nu mai produce. Si cu o țară căreia îi lași capacitățile de producție să moară, fără a pune ceva în schimb, cu o cultură a muncii pe care o lași să intre în moarte clinică, este facil să te transformi într-o țară în care ajutorul social, derizoriu din punct de vedere bănesc, devine un reper – țintă pentru o mare parte a populației, cu preponderență rurală.

Lanțul slăbiciunilor continuă și ca o boală contagioasă, atacă pe rând și sistemul educațional, pentru că, nu-i așa, trăind în sărăcie, acoperirea nevoilor de bază devine esențială, iar nevoile elevate, cum ar fi educația, trec pe plan secund sau terțiar. Și atunci, cu o ironie amară, constatăm modul în care clădim viitorul unei națiuni.

Miniștrii educației, culturii și alții, au trecut resursa umană la capitolul “alte cheltuieli”. Oameni buni, în cuvinte puține vreau să vă spun că definiția resursei umane este una complexă. Formarea ei pornește din pruncia tânără, se continuă în clasele de școală, apoi în câmpul muncii și permanent în societate.
Neînțelegerea acestui proces conduce la un analfabetism structural al societății, sau mai rău, în situația în care înțelegeți acest lucru, la subminarea intereselor unei națiuni.

Vorbind mai înainte despre miniștri, mă întreb, în vizitele de lucru pe care le-au făcut, de câte ori au luat inițiativa să intre neprogramat într-o școală, într-un sat, să participe la o ședință cu părinții, de exemplu, într-un mod neanunțat, să ia pulsul în mod total nemijlocit al realității. Vă spun eu: NICIODATĂ! De ce? Pentru că nu aveți capacitatea de a înțelege care este veriga lipsă a unui sistem, la al cărui declin contribuiți cu sârguință și succes. Este important totuși să cunoașteți un aspect și anume că ocuparea vremelnică a acestor funcții, nu vă aduce știința și atitudinea necesare pentru a rezolva probleme.
Prin mulțimea de lucruri nefăcute, prin mulțimea de lucruri la care nu vă pricepeți, prin mulțimea de oameni numiți în funcții despre a căror existență, unii dintre ocupanții actuali nici nu auziseră, ați reușit un lucru: ați făcut ca tot ce e anormal să pară normal și firesc!

Astăzi, stimați guvernanți, ați lăsat oamenii singuri, locuiți într-o țară pe care ați părăsit-o, oamenii v-au întors spatele, la fel cum ați făcut-o și voi la fiecare strigăt al lor.
Societatea fierbe și încet-încet, în ritmul acesta, va da peste răscoale. Pentru că i-ați uitat pe ei, cei mai importanți.. resursa umana..poporul român!”

Articol publicat de

Redactor sef

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Facebook

Enescu Supermarket

Alte articole

Evenimente

Firavă, epuizată de lupta crâncenă pe care o duce, de ceva vreme, cu cancerul, tânăra profesoară Mioara Piciu are mare nevoie de ajutorul nostru....

Evenimente

În această dimineață,  un elev în vârstă de 17 ani a fost acroșat de un autoturism (condus de un barbat in varsta de 67...

Evenimente

George este un tânăr de numai 25 de ani, foarte bolnav, care se zbate pentru supraviețuire. Sistemul sanitar din România nu-l consideră prioritate. Banii...

Evenimente

Cetățenii lăsați fără becuri în scările blocului s-au hotărât să-l caute pe hoț, ca să-i facă un cadou: un sac plin cu becuri. „Ne-am...

Advertisement Enescu Supermarket