Contactează-ne pe

Noutăți

VIORICA DĂNCILĂ ŞI PETRE DAEA LUAŢI LA ÎNTREBĂRI DE SENATORUL PNL IANCU CARACOTA DESPRE CELE 826 DE FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ

Publicat în data de

- 263 vizualizări

                                          Stimată doamnă Prim-ministru,

Analizând istoricul şi evoluţia epidemiei de pestă porcină africană (PPA) putem afirma că virusul s-a răspândit în ţara noastră ca urmare a modului defectuos de aplicare a măsurilor sanitar-veterinare de către autorităţile responsabile.

Cele 826 de focare de pestă porcină africană din cele 12 judeţe afectate se datorează faptului că:

 1. nu s-au respectat recomandărilor Comisiei Europene cuprinse în Raportul final privind un audit efectuat în România în perioada 25 ianuarie – 2 februarie 2017 în vederea evaluării punerii în aplicare a programului pentru supravegherea și pregătirea pentru situații de urgență în relație cu pesta porcină africană.
 2. controalele în punctele de trecere a frontierei cu ţările vecine în care a evolua pesta porcina africana nu au fost întărite, astfel comerțul prin micul trafic ilegal cu porcine vii şi produse obținute din carne de porc, a favorizat introducerea virusului pestei porcine africane.
 3. au fost evaluate greşit efectivele de porci mistreți din ţara şi implicit din Delta Dunării.
 4. s-au încălcat şi neglijat unele prevederile legislative din HG 830/2016 care stabileşte Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane. Art. 11 lit. d), prevede în mod expres efectuarea supravegherii intensive, prin inspecții ale porcilor domestici și ale porcilor mistreți, pe o distanță de 20 km de la frontieră spre interiorul țării, începând de la frontiera cu Ucraina, țară pe al cărei teritoriu evoluează boala.
 5. intervenția la apariția primului focar de PPA în Delta Dunării, a fost lipsită de profesionalism din partea instituțiilor statului, întrucât s-a întârziat luare unor măsuri radicale de izolarea a focarului prin crearea unei bariere pe câțiva km în jur, unde se impunea uciderea tuturor porcilor domestici şi a celor sălbatici. Măsura a fost asumată foarte târziu când deja boala era ieşita din Deltă.
 6. nu s-a respectat H.G 1156/2013, concret s-a renunţat la efectuarea inspecției în exploatații primăvara, de către medicii veterinari ce avea ca scop identificarea eventualelor animale bolnave  şi intervenția cu rapiditate a autorităţilor, precum şi actualizarea bazei de date.
 7. cadrul legal pentru desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor (OUG 64/2018, H551/2018) a apărut prea târziu, nu s-au identificat în timp util terenurile pentru ecarisare,  astfel ecarisarea teritoriului s-a făcut întâmplător cu încălcarea normelor de mediu şi a legislației europene, măsura ce în timp ar putea genera alte evenimente neplăcute.

Pe baza aspectelor semnalate mai sus, vă solicit respectuos doamnă Prim-ministru, să analizați modul în care a fost gestionată această criză, şi să dispuneţi aplicarea sancţiunilor cuvenite pentru lipsa de  acţiune a factorilor de decizie, care au contribuit prin indolenţă la expansiunea epidemiei de PPA, fie că vorbim de cei din autorităţile publice locale sau centrale.

Vă mulţumesc!

Vă solicit răspuns în scris.

Senator,

Iancu CARACOTA

                                                    

                                                              Domnule Ministru,

 

          Consecinţele răspândirii virusului Pestei Porcină Africană (PPA) sunt devastatoare pentru întregul sector agroalimentar românesc, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

În acest context dificil pentru proprietarii de porci afectați de pestă, vă solicit respectuos să-mi comunicaţi punctual  următoarele aspecte:

1.De ce nu s-au efectuat controale sanitar-veterinare riguroase şi constante în punctele de trecere a frontierei cu ţările vecine în care a evolua pesta porcina africană, de către personalul Poliției de Frontieră şi cel al  Direcțiilor Județene Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, şi de ce nu s-a interzis introducerea în ţară a cărnii de porc sau a produselor obţinute din aceasta, aşa cum a procedat Bulgaria, întrucât unul dintre factorii care au favorizat introducerea virusului pestei porcine africane la noi în ţară l-a reprezentat micul trafic ilegal din  Ucraina, cu porcine vii şi produse obținute din carne de porc2.

2. Cine este răspunzător pentru încălcarea art. 11 lit. d) din HG 830/2016 care stabileşte Programul național de supraveghere, prevenire și control al PPA, care prevede în mod expres efectuarea supravegherii intensive, prin inspecții ale porcilor domestici și ale porcilor mistreți, pe o distanță de 20 km de la frontieră spre interiorul țării, începând de la frontiera cu Ucraina, țară pe al cărei teritoriu evoluează boala? Cine este răspunzător pentru evaluarea sanitar-veterinară greșită a efectivelor de porci mistreți din ţară şi implicit din Delta Dunări sau pentru faptul că nu s-au luat măsurile necesare pentru reducerea densității porcilor mistreți , sub 0,5 mistreți pe km pătrat ?

 

 1. Pentru câte din cele 826 de focare de PPA înregistrate oficial s-au aplicat, din prima zi a depistării bolii şi până la închiderea focarului, măsuri pentru izolarea acestuia prin crearea unei bariere de protecţie pe o rază de câţiva km ? 
 2. Care sunt motivele pentru care s-a renunțat la efectuarea inspecției în exploatații primăvara , de către medicii veterinari ce avea ca scop identificarea eventualelor animale bolnave şi intervenția cu rapiditate a autorităților,  precum şi actualizarea bazei de date?
 3. De ce nu s-au respectat recomandările Comisiei Europene cuprinse în Raportul final privind un audit efectuat în România în perioada 25 ianuarie – 2 februarie 2017 în vederea evaluării punerii în aplicare a programului pentru supravegherea și pregătirea pentru situații de urgență în relație cu pesta porcină africană?
 4. Care este numărul total al dosarelor de despăgubire înregistrate până în acest moment?
 5. Care este numărul fermierilor despăgubiți?
 6. Care este preţul mediu per kilogram cu care au fost despăgubiți proprietarii de porci afectați de Pesta Porcină Africană?

 

Vă mulţumesc!

Vă solicit răspuns scris .

Senator,

Iancu CARACOTA

 

     

  

 

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Fetița din Gura Sutii dispărută vineri a fost gasita moartă! TRUPUL EI PREZINTĂ URME DE VIOLENȚĂ!

Articol scris de

S-a împlinit cel mai negru scenariu in cazul fetiței de 11 ani care a dispărut în timp ce se intorcea acasă de la școală. Trupul ei a fost descoperit pe un camp de pe raza comunei Produlești și  prezintă urme de violență.In acest moment politistii au un cerc de suspecti. Surse din anchetă, citate de Digi 24, spun că suspect în acest caz ar fi si un  cetățean olandez. Adriana Fieraru a fost căutată, timp de două zile, de sute de polițiști, jandarmi și voluntari. In operatiune s-a lucrat cu caini de urmă, drone si un elicopter. Ultima imagine surprinsă de camerele de luat vederi o plasau la doar 300 de metri de casă.

 

 

Citește articolul

Evenimente

GABRIELA, ÎNGERUL BĂTRÂNILOR DIN AZILELE DÂMBOVIȚENE! Și-a luat concediu din Germania și uite ce le-a oferit! FACE TOTUL DIN SUFLET!

Articol scris de

Gabriela  Matei este, de la începutul acestui an, îngerul bătrânilor din azilurile din zona Găeştiului. Ceea ce face ea în Germania se numește pedichiură medicală – sau Podologie – puțin cunoscută în România. Gabriela s-a gândit la bătrânii pe care nu-i mai alintă nimeni, de mulți ani, la azil, iar atunci când are două-trei zile libere își ia copilul și vine în țară, să îngrijească picioarele celor care nu mai au altă alinare acum.

Podologia este o ramură a ortopediei. Se ocupă cu îngrijirea picioarelor şi a unghiilor bolnave şi încarnate. Este o meserie extrem de căutată în alte țări, iar Gabriela, care a plecat din 2007 în Germania, a făcut 3 ani de şcoală pentru a învăţa cum să aplice o serie de tehnici de tăiere a unghiilor cu probleme şi de oblojire a bătăturilor. Acum şi-a deschis propriul cabinet, în oraşul Ritberg, dar lucrează și ca voluntar, în timpul liber, pentru o asociație caritabilă. În Germania a încheiat contracte cu căminele de bătrâni, unde este foarte solicitată, iar pe bătrânii internați în căminele de acasă îi îngrijește gratuit.

Gabriela este foarte mândră că a reușit să-i determine și pe alții să-i urmeze exemplul. Acum câteva zile a strâns o mică armată de amazoane în lupta cu durerile bătrânilor și au pornit împreună să le aline suferința. „Am fost împreună cu Lavinia Dinescu, de la un salon de pedichiură profesională din Târgoviște, Esthetique Nail Studio, de pe Bulevardul Unirii, bl. 42, și cu o doamnă de la un salon de coafură din Moroieni, Carmen Casandrescu, iar ea le-a aranjat părul, i-a tuns și i-a coafat. A făcut chiar și un permanent. Am cumpărat pentru bătrâni și ceva pentru a le ține de cald la iarnă – șosete și galoși – de care s-au bucurat foarte mult. Le-am adus din Germania, prin Asociația mea, Rumanischer verein e.V Diaspoara. Nu sunt de firmă, dar sunt călduroși și s-au bucurat mult”, ne-a povestit Gabriela.

După a doua „descindere” în sufletele bătrânilor de la azilurile din Dâmbovița, i-au mai urmat exemplul Monica Burbutan, Cristina Stan, Alina Puchea și Ștefania Sterescu, de la salonul Hollywood Experience by Andreea Rădulescu, din Ploiești. Împreună, „amazoanele” sufletelor au reușit să ajute 38-40 de bătrâni, cărora le-au oferit servicii de îngrijire profesională a piciorului (podologie), dar și coafură și frizerie.

„Poate părea ceva neimportant acest domeniu al pedichiurii medicale, dar am descoperit și am înlăturat probleme grave. Cele mai frecvente sunt unghiile îngroșate, clavusurile (bătăturile), unghiile cu onicoliză (desprinderea unghiei de patul unghial). Vreau să le ofer şi bătrânilor de aici, de la mine de acasă, tratamentul de care beneficiază vârstnicii din Germania”, ne-a mai mărturisit Gabriela, care se va întoarce să ajute și alți bătrâni de la azil, în luna noiembrie. Acum a fost la Căminul de Bătrâni din Pătroaia și la Caminul de Bătrâni din Ulieşti,  iar pentru data viitoare speră să poată aduce și mai multă alinare și să i se alăture și alți îngeri binevoitori.

Citește articolul

Evenimente

Accident în Găeşti! MAȘINILE SUNT GRAV AVARIATE ȘI O PERSOANĂ A FOST RĂNITA!

Articol scris de

Impact violent între două autoturisme în Găeşti, chiar in zona ARCTIC, pe drumul spre Merii. Potrivit datelor furnizate de Poliție, cauza probabilă a accidentului este neasigurarea la schimbarea direcției de mers. O persoană a fost rănită, fiind transportată la spital pentru investigații suplimentare. Polițiștii urmează să stabilească acum împrejurările producerii evenimentului rutier.

Citește articolul

Noutăți

© Copyright 2011-2019. Toate drepturile rezervate!

Visitor Counter CAA Design - Web Design