Contactează-ne pe

Evenimente

Cu BAC-UL la DNA

Publicat în data de

- 805 vizualizări

A-nceput distracția Bacalaureatului, ediția penală 2014. Dis-de-dimineață, din prima zi, arestările au început la Arad, cu o profesoară și doi inspectori școlari, în casele cărora s-au găsit niște mii de euro, colectate, pe liste, de la elevi. Că așa-i în România: nimic fără șpagă, nimic fără DNA! Și, mai nou, nimic fără SRI, dar e bine și așa, în lipsă de altă instituție care-ar putea să-și facă treaba. Că, doar n-a pretins nimeni că mai avem anchetatori competenți și în altă parte…

DNA_1DNA_2

Într-o țară unde și BAC-ul se dă cu sprijinul SRI, iar coada la DNA se mărește de la o zi la alta, nu mai avem nevoie de divertisment la TV, pentru că n-ar mai avea ce să ne impresioneze mai mult decât realitatea crudă: suntem corupți până în măduva oaselor! Și, dacă nu ne numărăm printre cei corupți, n-avem prea multe variante: ori suntem victime, ori lucrăm la SRI sau la DNA! Deja populația s-a-mpărțit în cele trei categorii distincte, menționate mai sus.

 

Dacă a-nceput scandalul deja din dimineața primei zile de Bacalaureat, ne putem aștepta, ca și în ultimii ani, ca până la finalul sesiunii de vară 2014 să avem la audieri mai mulți profesori și inspectori școlari decât mafioți din clanuri și înalți magistrați sau politicieni. Educația își cere și ea drepturile, nu-i așa? Măcar o dată pe an trebuie să ajungă în centrul atenției, prin șpaga de la BAC, devenită o stare de normalitate. Păi, cum să dai BAC-ul fără șpagă? Ar fi urât! Profesorii și inspectorii școlari chiar să nu fie băgați în seamă cu ceva venituri suplimentare, dacă tot trebuie să-și supravegheze elevii care n-au învățat nimic în doisprezece ani de școală? Așa ceva ar fi inadmisibil!

 

Contextul BAC-ului penal de anul acesta este favorabil arestărilor, anchetelor și perchezițiilor la domiciliu, mai ales în plin scandal electoral, cu propuneri de remaniere la adresa ministrului Educației și a ministrului Justiției. Dar nu înțeleg de ce se anchetează doar BAC-ul, pentru că sistemul funcționează așa de la clasa zero până la licență, iar asta știe absolut toată lumea, deși toți s-au culcat pe-o ureche, pentru că merge și-așa! Hai să zicem că la grădiniță se dă mai puțină șpagă, pentru că există și varianta grădinițelor particulare, care se dezvoltă ca cele mai profitabile afaceri, cu sprijin legislativ. Dar la clasa zero deja vorbim despre schimbări de domiciliu, cu plata la proprietar sau supliment de șpagă la directorul de școală generală, mai ales în orașele mari ale țării. Cât despre facultate, în ultima vreme n-am mai auzit vreun absolbent care chiar să învețe pentru licență sau să nu pună bine, de la începutul anului, o sumă considerabilă pentru examen – și asta nu pentru taxă! Dar nimic nu se produce „de la sine”, tocmai pentru că „sinele” e ceva abstract, deci e nevoie de denunțuri pentru a mai rări puțin rândurile corupților. Și sunt foarte puțini românii care îndrăznesc să facă un denunț, într-o țară în care multora le e frică să-și exprime opiniile, chiar și în fața prietenilor, sau să semneze o petiție online, dacă ar vrea să schimbe ceva. Pentru că celor mai mulți le este frică!

bacalaureat-examen

Oricum, despre BAC și licențe s-ar putea spune un singur lucru, esențial: un singur examen, de numai cinci minute, ar putea rezolva, prin eliminare, problema SRI-ului și a DNA-ului, în sensul că cele două instituții n-ar mai avea prea mult de lucru, dacă acel examen s-ar da. I-am propus, acum doi ani, ministrului Educației această variantă, chiar la el în birou, dar nu m-a luat în seamă. Ar fi simplu: un test de gramatică ar rezolva situația, astfel încât n-ar mai ajunge nici la BAC, nici la licență mai mult de 10% dintre absolvenți. Astfel, cei care-ar ajunge ar fi mai ușor de controlat, apoi ar rezolva și o parte importantă din problemele angajatorilor care se confruntă cu tineri absolvenți incompetenți și analfabeți, fără șanse prea mari de reabilitare. Și, uite-așa, s-ar rezlva problema. Dar asta nu se poate, evident, pentru că ar însemna să se dea peste cap tot sistemul – ceea ce nu ne permitem!

Diana Scarlat

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

You must be logged in to post a comment Login

Adaugă un comentariu

Anunțuri

JOI, MAREA INAUGURARE! Fashion Mall, magazinul care aduce în Găeşti cele mai tari brand-uri!

Articol scris de

Doreşti să te îmbraci cu haine de la cele mai cunoscute brand-uri, la preţuri accesibile? Acum poţi face acest lucru fără a mai fi nevoit să pleci din Găeşti. Fashion Mall, magazinul aşteptat de ani de zile pe piaţa găeşteană, se deschide joi, 20 februarie. Îl găsiţi pe strada Independenţei, lângă BCR, de unde puteţi achiziţiona cele mai la modă şi exclusiviste haine.

Case de modă româneşti de prestigiu, precum La Dona, Cătălin Botezatu Exclusiv, dar şi brand-uri celebre: Zara, Vero Moda, Jack&Jones, Mango, Bershka sau Mustang sunt acum accesibile, la Găeşti, la magazinul Fashion Mall.

Îmbracă-te cu stil şi fii la modă, la Fashion Mall!

 

Citește articolul

Evenimente

INVITAȚIE PENTRU TOȚI OAMENII CU SUFLETUL FRUMOS: Duminică, 23 februarie, sunteți așteptați la ”Târgul bucuriei, târgul prieteniei” de la Pătroaia Vale! AMĂNUNTE DESPRE PROIECT, AICI!

Articol scris de

Inițiativă de suflet a Comitetului de Tineri al parohiei Potlogeni Vale. Duminică, 23 februarie, începând cu ora 12.00, la Pătroaia Vale se va desfășura ”Târgul bucuriei, târgul prieteniei”, o expoziție cu vânzare care are drept scop strângerea de fonduri pentru acțiuni caritabile. În cadrul evenimentului, vor fi comercializate mărțișoare, semne de carte, felicitări și prăjituri, cu toate realizate de către tinerii entuziaști.

”Acest târg face parte din miniproiectul ”Dragostea nu cade niciodată”, cu care Comitetul de Tineri al Parohiei Potlogeni Vale participă la concursul național catehetic ”Iubirea lui Hristos în familia mea”. Sperăm ca oamenii să vină să viziteze frumoasa expoziție duminică, la Pătroaia Vale și, bineînțeles, să contribuie, alături de noi toți, la acțiunile social-filantropice pe care le organizăm”, a declarat, pentru Cronica de Găești, preotul George Daniel Baicu.

Citește articolul
Publicitate
--------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------
-------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------