in ,

Găeşti, 1932! INAUGURAREA MONUMENTULUI EROILOR! O poză cât o mie de cuvinte!

Prin bunăvoința doamnei Eugenia Florea, care ne-a pus la dispoziție o fotografie document, astăzi știm mai multe despre istoria orașului Găești. Monumentul eroilor din orașul Găești a fost amplasat într-o zonă centrală, înconjurată de case ale negustorilor, lângă o găzărie. Era într-o iarnă geroasă din 1932, iar la dezvelirea monumentului au venit oameni atât din oraș cât și din împrejurimi.

Țărani și țărănci, pe care-i recunoști ușor după căciula de lână și broboada specifică, orășeni cu pălăriile moderne și soții de negustori îmbrăcate după moda pariziană au participat deopotrivă la un eveniment deosebit pentru urbea de pe malul Potopului. La ordinul venit de la capitală, fiecare comună și oraș au fost obligate să ridice un monument al eroilor, iar prin fondurile consiliului local dar și printr-o generoasă colectă publică, Găeștiul a reușit să ridice un monument deosebit altfel decât ce se găsește prin împrejurimi. În fața monumentului, privind către public, este prefectul județului, vorbind despre pierderile cumplite suferite de soldații români în primul război mondial. În fața prefectului, cu capul dezgolit și bastonul în mână, este Nicolae Mihăilescu, veteran de război, consilier local și ajutor de primar la acea vreme, bunicul doamnei care ne-a pus la dispoziție această minunată fotografie. În dreapta sus, se vede un pluton de militari pregătiți să dea onorul. De-a lungul străzii, prin fața parcului central se văd aliniate sănii trase de cai, șarete și câteva mașini. Către margine se văd purtătorii drapelului, drapel pe care se regăsește stema casei regale a României. Văduve de război ori mame îndurerate care și-au pierdut copiii în război, pe care le recunoști după îmbăcămintea complet neagră, sunt poziționate cu coșurile de pomană în apropierea monumentului.

Astăzi,  înconjurat de blocuri care sugrumă orizontul, monumentul eroilor a rezistat totuși tuturor vicisitudinilor vremii și continuă să reprezinte  un element de referință în cultura urbană a Găeștiului, oamenii luându-l ca reper de întâlnire.

Cu respect pentru cei care și-au dat viața pe câmpul de luptă, cu considerație pentru cei care au participat la construirea Marii Uniri, la centenar să ne aducem aminte că există locuri pline de semnificație pentru comunitate și că avem datoria morală de a prezenta generațiilor viitoare trecutul glorios al întemeietorilor acestei țări.

 

 

 

Comments

Lasă un răspuns