in

Naționala de handbal feminin a fost eliminată de la EHF EURO

Naționala feminină de handbal României a fost eliminată de la Campionatul European înainte de faza semifinalelor. Elevele lui Florentin Pera au pierdut primele două meciuri, dar în cele din urmă s-au calificat în grupa principală. A fost cea de-a 14-a participare la un turneu final EHF Euro pentru „tricolore”. Cea mai slabă clasare s-a înregistrat în 2020 (locul 12), iar cea mai meritorie s-a consemnat la ediția din 2010 (locul 3).

„Îmi doresc să arătăm ca o echipă unită, care luptă la fiecare meci pentru un rezultat pozitiv. Nu avem o misiune deloc ușoară, având în vedere că nu putem alinia cea mai bună echipă a momentului, dar toate fetele prezente aici au valoare. Trebuie să le dăm încredere, sunt convins că avem capacitatea să producem surprize plăcute”, spunea selecționerul Florentin Pera, înainte de plecarea spre turneul final, care în acest an a fost găzduit în comun de Muntenegru, Slovenia și Macedonia de Nord. Traseul a putut fi urmărit pe site-urile cu rezultate din competiții de handbal

Două înfrângeri și o victorie în grupa preliminară

Reprezentantele noastre nu au avut cel mai bun parcurs, dar nici nu s-au făcut de râs, mai ales că așteptările nu erau foarte ridicate. Primul meci a adus prima înfrângere, 28-29 cu Țările de Jos. Cele mai bune marcatoare din tabăra „tricolorelor” au fost Buceschi, Pintea și Grozav, cu câte 5 goluri. Au mai contribuit la golaveraj: Badea (4), Neagu (3), Seraficeanu (3), Dindiligan (2) și Tănăsie (1).

În cea de-a doua rundă din Grupa C, România a fost învinsă de Franța, scor 21-35. Cele mai bune marcatoare ale României au fost Cristina Neagu și Sorina Grozav, cu câte 5 goluri. Au mai înscris: Lixăndroiu (4), Pintea (3), Seraficeanu (1), Buceschi (1), Bazaliu (1) și Badea (1).

„Probabil va fi ultimul Campionat European la care voi participa. A fost un parcurs pe cinste, dar simt că îmi voi încheia cariera internațională după Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024. Sper ca naționala României să se califice acolo. Știm că va fi dificil, dar am demonstrat și în trecut că putem”, a declarat Cristina Neagu, dezamăgită de eșec.

A urmat o victorie care a calificat naționala țării noastre în grupa principală: 31-23 cu reprezentativa Macedoniei de Nord. Cristina Neagu a fost cea mai bună marcatoare a României, cu 10 goluri, iar portărița Daciana Hosu a fost desemnată cea mai bună jucătoare a partide. Au mai marcat pentru victorie: Seraficeanu (5), Tănăsie (3), Pintea (3), Buceschi (3), Grozav (3), Bazaliu (2), Ostase (2).

Gol de la jumătatea terenului pentru Bazaliu

România a jucat în grupa II principală, pornind cu zero puncte. Din aceeași grupă au mai făcut parte Franța (care a pornit cu 4 puncte), Muntenegru (4 puncte), Țările de Jos (2 puncte), Spania (2 puncte) și Germania (0 puncte).

În primul meci, România a învins-o pe Spania cu 28-27. Bianca Bazaliu a adus două puncte pentru România, după o aruncare de la mijlocul terenului, în ultima secundă. Arbitrul era cu fluierul în gură, pregătit să anunțe finalul confruntării.

Drumul spre semifinale a fost barat de un arbitraj potrivnic în etapa următoare, când „tricolorele” au pierdut în fața naționalei Muntenegrului (34-35). Cu 32 de secunde înainte de finalul meciului, la scorul 33-34, muntenegrenele au avut atacul. După o aruncare de la 9 metri, mingea a ajuns la Itana Grbic, care a bătut-o de podea, încercând să o dribleze pe Crina Pintea. Gribic s-a oprit, a bătut din nou mingea de podea și a plecat spre poarta României, fiind faultată în semicerc. Lovitura de la 7 metri a fost transformată, iar Muntenegru s-a dus la două goluri diferență. Dacă cele două arbitre acordau mingea României pentru dublu dribling, era posibil ca România să egaleze.

„Chiar vreau să văd ultima fază. Sunt 99,99% convinsă că jucătoarea din Muntenegru a făcut dublu dribling înainte să scoată 7 metri. Dar bineînțeles că arbitrii nu vor să se uite la video la niciun meci de ale noastre. Eu nu am ce să spun. Azi am luptat din primul în ultimul minut. Echipa a fost senzațională. Meritam să câștigăm. Aceste fete care ne-au arbitrat nu ar trebui să arbitreze pe nimeni!”, a spus Cristina Neagu, care a punctat de 4 ori în primele 42 de minute ale meciului următor, România vs Germania (28 – 32), ajungând la 300 de goluri la Campionatele Europene de Handbal, un record atât pentru handbalul feminin, cât și pentru cel masculin.

Datorită dăruirii de la Euro, dar și prin prisma acestei nedreptăți, popularitatea naționalei feminine de handbal a crescut din nou în rândul românilor.

 

Comments

Lasă un răspuns