in ,

CNAIR, RĂSPUNS HALUCINANT LA ÎNTREBĂRILE CRONICII DE GĂEȘTI! De ce pasajul abia inaugurat a devenit impracticabil în doar 3 luni! DESPRE MĂSURILE DE VERIFICARE ȘI CONTROL, CITIȚI ȘI VĂ CRUCIȚI!

Lucrările la calea de rulare efectuate la pasajul de pe DN 61, în Găești, au fost de proastă calitate, iar verificarea acestora s-a făcut pe… hârtii. Cel puțin, asta reiese din răspunsul pe care CNAIR l-a transmis publicației noastre, în urma unei solicitări formulate conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Deși statul român a plătit – prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – aproape 1,8 milioane de euro pentru reabilitarea celebrului pasaj, în doar 3 luni acesta a devenit impracticabil, din cauza gropilor adânci din carosabil. Circulația a fost din nou restricționată, într-un oraș-nod între Autostradă, Pitești, București și Târgoviște, transformând traficul într-un coșmar fără sfârșit.

Pentru că are ”mușchi” și poate, asocierea de firme care a executat prost lucrările, iar acum este obligată să facă reparațiile din propriul buzunar, a împins termenul la 15 octombrie, și asta – în condiții meteo ideale. Cel mai probabil, având deja experiența anterioară, termenul va fi din nou depășit. Este incredibil că CNAIR acceptă această sfidare, a unui termen incredibil de lung raportat la lucrările de efectuat, în condițiile în care recunoaște faptul că rețetele materialelor sau calitatea acestora au fost compromise. Adică, spune negru pe alb, că întreaga culpă aparține constructorului, pe care însă îl păsuiește cu termene nesimțite, pe banii și nervii noștri.

CNAIR susține că nu a recepționat obiectivul de investiții și, în principiu, nici sancțiuni nu are cui aplica. Cu seninătate, ne comunică faptul că au citit hârtiile prin care lucrările par în ordine și, astfel, au permis redeschiderea circulației fără să-și asume absolut nimic. Și dacă pasajul se prăbușea, stimabililor, și s-ar fi întâmplat o grozăvie, cum ați fi putut justifica redeschiderea traficului fără un minimuim de control prealabil al calității lucrărilor?

Incompetența, argonața și nesimțirea celor plătiți din banii noștri continuă să ne uimească de fiecare dată. Iată răspunsul CNAIR:

”Ca urmare a adresei dumneavoastră, înregistrată cu nr. 92/75798/15.09.2022, prin care   solicitați informații referitoare la lucrările de execuție pentru obiectivul ,,Pasaj peste CF pe DN 61, km 77+200 la  Găești”.

 1. Care este termenul de execuție a noilor lucrări de reparații la pasajul peste calea ferată de pe DN 61, din orașul Găești, jud. Dâmbovița, inaugurat în luna aprilie 2022?

 Noul termen de execuție a reparațiilor este data de 15.10.2022, în funcție de condițiile meteorologice.

2. Care este explicația tehnică pentru care asfaltul proaspăt turnat a fost deteriorat profund, în doar trei luni de exploatare?

 Expertiza tehnică a fost întocmită de către DONPREST COM SRL, în care se considerau cauzele posibile a apariției defectelor căii de pod ca fiind nerespectarea rețetelor materialelor sau a calității materialelor componente.

3. Care este termenul de garanție al lucrărilor la pasajul de pe DN 61, în orașul Găești?

 Termenul de garanție a întregii lucrări este de 60 luni (5 ani) de la data semnării P.V.R.T.L.

4. Firma care a executat proiectul de reabilitare a pasajului execută acum și lucrările de reparații?

 Toate lucrările la pasaj peste CF pe DN 61 km 77+200 au fost executate de către ASOCIEREA FREYROM S.A. București & TPF Inginerie S.R.L. Ținând cont că lucrările nu au fost recepționate, responsabilitatea realizării remedierilor aparține în totalitate liderului de asociere FREYROM S.A. (cu asumarea de către acesta a tuturor costurilor aferente realizării remedierilor).

5. Au fost aplicate sancțiuni sau au fost luate măsuri administrative în urma deteriorării asfaltului unui pasaj abia inaugurat? Daca da, care sunt acestea.

 Ținând cont că lucrările nu au fost recepționate, responsabilitatea realizării remedierilor aparține în totalitate liderului de asociere FREYROM, această speță nefiind incidentă clauzelor contractuale(cheltuieli suportate de către constructor).

 6. A fost semnată recepția obiectivului de investiții? Dacă da, cine face parte din comisia care și-a asumat lucrările?

 Lucrările de execuție pentru obiectivul ,,Pasaj peste CF pe DN 61, km 77+200 la  Găești” nu au fost recepționate.

 7. Lucrările inițiale au respectat standardele de calitate prevăzute în proiect? Au fost efectuate verificări?

 Lucrările la pasaj au fost executate conform documentației tehnice. Au fost executate teste și verificări impuse de norme, regulamente, standard, legislație în vigoare, înregistrate în Cartea Tehnică a Construcției.

8. În ce constau, concret, noile lucrări de reparații la pasaj și cum se efectuează verificarea calității acestora de către instituția dumneavoastră?

 Prin Dispoziția de Șantier  nr. 2/17.08.2022 emisă de Proiectant, a fost adoptată Soluția nr. 2 propusă prin Expertiză ,,Înlocuirea îmbrăcăminții și a hidroizolației afectate, prin frezare pe întreaga suprafață a pasajului, cu o nouă hidroizolație și o nouă îmbrăcăminte asfaltică’’.

Lucrările de reparații respectă cerințele normativelor AND nr. 577/2002 și AND nr. 605/2016, prin efectuarea atât a testelor din teren, în prezența Dirigintelui cât și a celor din laborator. Materialele utilizate au fost însoțite de documente ce atestă calitatea lor.

9. Care au fost costurile totale pentru reabilitarea pasajului de pe DN 61, în orașul Găești? Instituția dumneavoastră suportă acum noi costuri cu reparațiile?

 Costul investiției a fost 8.698.675,57 lei (făra TVA). Costul lucrărilor de remediere este 0 lei, fiind suportat de Constructor pe propria cheltuială.

Cu stimă,

CNAIR SA”

 

 

Comments

Lasă un răspuns

Ce părere ai despre articol?

71 voturi
Upvote Downvote