În 1826, genialul gastronom francez Brillat-Savarin scria: „Spune-mi ce mănânci și îți voi spune cine ești”. Nu suntem ceea ce mâncăm, ci ceea ce absorbim”.
Două sute de ani mai târziu, s-a demonstrat că alimentele pe care le mâncăm nu sunt doar o sursă de energie și una dintre cele mai mari plăceri ale vieții, ci și hrana pentru microbii din microbiomul nostru intestinal care ne influentează corpul din interior.
Microbiomul intestinal cântărește la fel de mult ca și creierul nostru și conține aproximativ 1000 de tipuri diferite de bacterii, a căror compoziție este foarte individuală.
Putem determina acum prezența unei game largi de bacterii, viruși și ciuperci. Se dovedește că multe dintre aceste organisme vii ne ajută sistemul imunitar și afectează diferite funcții ale creierului și ale corpului pentru menținerea sănătății.
Fiecare din noi primește primul set de microbiomi de la mama la naștere. Alăptarea transferă bebelușului anumite molecule de zahăr care încurajează dezvoltarea speciilor de Bifidobacterium (care mai târziu ajută la reglarea metabolismului, la menținerea greutății optime și la reducerea inflamației) în intestinele bebelușului.
Echilibrul microbiotei intestinale este destul de sensibil, principalele motive pentru încălcarea acesteia sunt:
* Medicamente (antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice, hormonale)
* Stres
* Alimentație necorespunzătoare (folosirea frecventă de fast-food, zahăr și alcool, lipsă de fibre)
* Intoxicații și boli ale sistemului digestiv
* Dieta dezechilibrata
trebuie să acordați atenție unor semne precum:
* Probleme cu scaunul (diaree, balonare, colici, constipație)
* Tulburări gastro-intestinale (dureri abdominale, greutate, arsuri la stomac, eructații)
* Intoxicație corporală
* Slăbirea sistemului nervos (dureri de cap, amețeli, oboseală, apatie, somnolență)
* Modificări externe (acnee și coșuri, ten gras, păr uscat și unghii casante, respirație urât mirositoare)
Dietă
* Dieta echilibrata (mai multe legume si fructe)
* Evita zaharul si indulcitorii
* Eliminați alcoolul
* Adaugă alimente fermentate (murate) în dieta ta
* Alegeți produse din făină integrală
* Mănâncă mai multe fibre
Prebioticele -hrana pentru probiotice și se găsesc doar în anumite alimente vegetale. Cele mai multe sunt în ceapă, usturoi, rădăcină de cicoare, sparanghel, anghinare, banane verzi, tărâțe de grâu, leguminoase, fructe de pădure. Potrivit studiilor, trecerea la o dietă bogată în prebiotice a crescut proporția de bacterii benefice.
Organismul îmbătrânește și microflora se modifică – crește numărul tulpinilor periculoase precum Clostridium dificille, crește permeabilitatea barierei intestinale la diverse toxine, scade motilitatea intestinală, apare constipația, scade imunitatea. , creste riscul bolilor – infectioase, oncologice, cardio-vasculare, Parkinson, Alzheimer, dementa. Acest lucru determină o creștere a aportului de medicamente, care, la rândul său, agravează și mai mult starea microbiomului intestinal. Prin urmare, să nu folosim antibiotice și alte medicamente fără prescripția medicului, să mâncăm mai multe legume, alimente fermentate și să folosim probiotice dovedite și sigure.
Comments