in ,

100 de ani de la înființarea primului gimnaziu din sudul județului! LICEUL ”DR. C. ANGELESCU” GĂEȘTI ȘI-A SERBAT CENTENARUL!

 

Puțini știu că istoria actualului Liceu ”Dr.C. Anhelescu” din Găești este una fascinantă, care a pornit din dorința unui grup de entuziaști de a oferi educație copiilor cu posibilități reduse din Găești și din întreaga zonă de sud. Doctorul Nicolae Ionescu este unul dintre intelectualii găeșteni care a luat inițiativa înființării gimnaziului. Astfel, a fost închiriat conacul C. Rădulescu de pe strada Argeșului, iar cu sprijinul autorităților locale s-a luat un credit cu ajutorul căruia s-a plătit chiria și s-au achiziționat mobilier și material didactic.

La 20 septembrie 1921, în cadru festiv, și-a început cursurile primul gimnaziu din zona de sud a județului. De atunci până astăzi, lăcașul de învățământ a luat diferite forme și a avut diverse denumiri: 1921-1925 Gimnaziu, Liceul Teoretic Dr C Angelescu, Liceul Agricol, Liceul Teoretic Octavian Goga,  Scoala Medie tehnică Zootehnica, iar după 1990 a funcționat ca Liceul Agroindustrial, Grup Școlar Agricol, Grup Școlar Agricol “Dr C Angelescu ” și,  din 2012, Liceul Tehnologic “Dr.  C. Angelescu “.

Evenimentul a fost marcat în incinta liceului, acolo unde a fost dezvelită și o plăcuță aniversară și a fost reeditată revista ”Sabarul”. Au participat autorități județene și locale, printre care primarul Grigore Gheorghe și inspectorul școlar general Cătălina Homeghiu. Invitat de onoare a fost Nicolae Florea, academician și doctor docent, fost elev al gimnaziului, în vârstă de 100 de ani. În anul 2012, a donat școlii suprafața de 2 hectare de teren și a fost numit cetățean de onoare al orașului.

”In aceasta perioada, unitatea scolara a suferit numeroase transformari, incercand intotdeauna sa se adapteze cerintelor societatii si nevoilor elevilor, imbogatind paleta de calificari profesionale. In prezent, unitatea scolara ofera calificari profesionale adaptate pietei muncii, in domenii importante precum: Economic/ servicii, Turism şi alimentaţie / Alimentaţie publică şi turism, Industrie alimentara, Agricultura, Tehnic, pregatind absolventii pentru insertia profesionala cu calificari precum Tehnician in activitati economice/ de comert, Tehnician in industria alimentara, Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimenatie publica, Tehnician protectia plantelor. Ne dorim o imagine noua a Liceului Tehnologic,,Dr.Constantin Angelescu”, intr-un context nou, european, o scoala deschisa catre nou cu un gust pronuntat de inovatie.  Misiunea  scolii este sa devina un pilon important in pregatirea tinerilor si adultilor, oferind educatie si formare la standarde europene, pe tot parcursul vietii, pentru integrarea in comunitate si pe piata muncii”, a precizat Adina Stanciu, directorul Liceului ”Dr.C. Angelescu”.

Evenimentul a continuat la Casa de Cultură ”Dumitru Stanciu”, acolo unde au fost susținute alocuțiuni, s-au înmânat diplome și a fost organizat un program artistic.

 

Comments

Lasă un răspuns