Profesori și elevi de la Liceul ”Iordache Golescu” implicați în proiectul-concurs „Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale” | Cronica de Gaesti
Connect with us

Salut, ce cauți??

Educație și cultură

Profesori și elevi de la Liceul ”Iordache Golescu” implicați în proiectul-concurs „Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale”

Profesoarele de istorie Stan Georgeta și Busuioc Mihaela, sprijinite de conducerea Liceului Tehnologic ,,Iordache Golescu”, s-au implicat, alături de elevi ai acestui liceu, în proiectul-concurs „Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale”, inițiat de Societatea de Științe Istorice din România. Scopul proiectului îl constituie implicarea profesorilor de istorie și a elevilor în responsabilizarea autorităților locale privind protejarea, conservarea și promovarea valorilor culturale, naturale și istorice locale, a celor incluse sau neincluse încă pe lista monumentelor istorice, constituirea unei arhive a bunurilor de patrimoniu din comunitatea respectivă și a unei hărți de turism cultural. Bunurile  de patrimoniu cultural și istoric identificate sunt Mănăstirea de lemn Vișina și Mănăstirea Cobia, iar din patrimoniul natural  este Poiana Narciselor de la Vișina-Petrești.

            Biserica de lemn din comuna Vișina, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, este un monument istoric  de categorie A care datează din anul 1622 și care a cunoscut de – a lungul timpului mai multe renovări și a funcționat până în anul 1965, când lucrările la noua biserică de lângă ea au fost finalizate. Din acel moment Biserica de lemn a suferit avarii serioase ajungând ca astăzi să se afle în pragul prăbușirii.

      

     Mănăstirea Cobia se evidenţiază din punct de vedere arhitectural. Mănăstirea poartă hramul Sfântul Ierarh Nicolae și a fost construită între anii 1571-1572 de Badea Bolosin Stolnicul, sub domnia lui Io Alexandru Voievod. Biserica, transformată în nenumărate rânduri, este tot ce a mai rămas din vechea Mănăstire Cobia. Locaș de rugăciune pentru călugări, a funcționat până la secularizarea averilor mănăstirești, moment în care, fiind părăsita de călugării greci, a devenit biserica de mir.

        

   Poiana Narciselor – reprezintă o arie protejată prin lege pentru o populație de narcise din specia Narcissus stellaris, care se întinde pe o suprafață de 15 hectare și se află de-a lungul Văii Neajlovului ( afluent al râului Argeș). Rezervația se află pe teritoriul administrativ al comunelor Vișina și Petrești (partea nordică a satului Broșteni), lângă drumul județean 611 (DJ611). Rezervația naturală a fost declarată arie naturală protejată prin Hotărârea de Guvern nr. 2151 din 30 noiembrie 2004.

„Echipa noastră, a Liceului Tehnologic „Iordache Golescu” Găești, dorește să aducă în prim planul autorităților bunurile de patrimoniu local, care includ atât monumente și ansambluri de arhitectură, cât și obiective din patrimoniul natural. Obiectivele de patrimoniu alese au și un potențial turistic ridicat putându-se constitui în adevărate repere cultural – istorice și naturale ale județului Dâmbovița. Activitatea de valorizare a patrimoniului național pornește de la comunitatea locală, spațiul cel mai aproape de noi, de aceea această acțiune trebuie să ne sensibilizeze și responsabilizeze pe toți. Patrimoniul cultural, istoric și natural este o arcadă a timpului, căreia prezentul trebuie să-i confere strălucirea binemeritată prin întărirea sentimentului de demnitate națională.  Prin participarea la acest proiect, tinerii se apropie și mai mult de frumusețea locului în care s-au născut sau își desfășoară activitatea, făcându-i cunoscută istoria. Concursul își dorește să genereze, dintr-un prezent care se îndepărtează de valorile trecutului, o preocupare și o provocare pentru viitorul care va încorpora toată această experiență istorică, dându-i continuitate și amplitudine.” au subliniat cele două cadre didactice.

 

 

 

 

 

 

 


Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Reclamă
Reclamă
Reclamă Enescu Supermarket
br />
Reclamă