Zece generatii de preoti si ctitorii din vremea lui Caragea Voievod! PAGINI DE MONOGRAFIE. GURA FOII | Cronica de Gaesti
Connect with us

Salut, ce cauți??

Educație și cultură

Zece generatii de preoti si ctitorii din vremea lui Caragea Voievod! PAGINI DE MONOGRAFIE. GURA FOII

Tiparita in anul 1925 la Tipografia Curtii Regale, sub titlul Monografia comunei Gura Foii din judetul Dambovita, micuta carte de aproximativ 50 de pagini, scrisa de ing.Constantin Chiru ne prezinta intr o descriere succinta date importante despre trecutul comunei noastre.

Autorul ne descrie, inca din primele pagini ca prin scrierile sale, unele premiate de Academia Romana incearca sa si indeplineasca si misiunea profesionala dar si misiunea de aici, unde, “in prejma mormantului parintilor mei, am copilarit, am muncit si am ajuns la adanci batranete, in odihna, pe micul petic de pamant, mostenit de la parintii mei”.

Constantin Chiru, ne descrie succint dar cu toata dragostea  pentru locurile natale, satul Gura Foii cu cele trei catune : Foia, Banesti si Balasesti; catunul Foia- cuprindea strada Principala situata pe drumul National si strada Principala care parcurge tot lungul  perimetrului comunei; in partea dreapta  din aceasta strada se desprinde strada care merge in catunul Balasesti si se continua pana in Starceni, iar in partea stanga se bifurca strada care merge in Catunul Banesti.

In catunele mai sus descrise, existau trei mari biserici; in catunul Foia-Biserica Foia, unde  inscriptia de pe Pisanie , ne spune ca a fost reparata in anul 1809, apoi in 1857 refacuta de catre enoriasi, in timpul Mitropolitului Nifon, sub domnia lui Barbu Stirbey.

In catunul Banesti – biserica Banesti din inscriptia Pisanii, sapata in piatra, se vede ca locasul Domnului in anul 1843 a fost refacut de catre  Serdarul Mihaita Furduescu- bunicul autorului monografiei noastre, ctitorul acesteia fiind Logofatul Iordache Furduescu, inainte de anul 1790, acesta aparand si  in  una dintre frescile existente in biserica.

Biserica din catunul Balaseasca, a fost refacuta de Grigore Ralea, careia in tinerete I s-a zis Balasescu, fiind crescut in vaduvie de mama sa- numita Balasa. Pisania bisericii Balaseasca , nu s-a putut pastra, din cauza ca, unul din fratii Ralea, a distrus acea Pisanie ce era inscrisa pe frontispiciul interior al Bisericii.

Biserica din satul Catanele a fost zidita din temelii in anul 1915  pe vechiul amplasament al bisericii care data de la anul 1815, construita de boierii Stanciu si Preda.

In locasul sfant al acestei bisericii au slujit de-a lungul anilor,  preotii Ivascu, Paraschiv si Atanasie Popescu care faceau parte dintr-o  familie cu zece generatii de preoti.

Biserica noua, a fost  sfintita cu ajutorul boierului Hurmuzescu  in data de 5 mai 1915,  pastrand insa Pisania din veche biserica, care ne duce  cu gandul si inima in veacurile trecute.

“ Pomeneste Doamne, prea cei ce cu cheltuiala lor, dintru ale aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica ce sa cinsteste si sa praznuieste hramul Sfintilor Voievozi Mihil si Gavril, este facuta si zidita din temelie pe cheltuiala dumnealui, ceausul Stanciu, dimpreuna cu Preda in zilele grele ale domnului, Io Ioan Gheorghe Caragea Voievod, dimpreuna cu alte nume nepomenitoare, la leat 1817”.

Asa cum spunea autorul Monografiei noastre, asternem aceste randuri din dragoste pentru meleagurile natale dar si din “ acea sfanta credinta religioasa , care ne a pastrat de a lungul veacurilor, atat limba cat si nationalitatea neamului romanesc”.

Multumim dlui primar Radu Nicolae Georgescu, dlui Eugeniu Popescu-fiu al satului si preotului paroh Florin Nastase pentru sprijinul acordat in strangerea documentelor privitoare la satul Catanele

 

Bibliografie: Constantin Chiru-Monografia Comunei Gura Foii din judetul Dambovita

Text Pisanie – translierat – dr.Adriana Mitu

 

Bibliotecar,

Mariana Lixandroiu

 


Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Reclamă
Enescu Supermarket
Advertisement