TRIBUNALUL PERMANENT DE ARBITRAJ INSTITUȚIONALIZAT ARE O PROMOȚIE DE AUR | Cronica de Gaesti
Connect with us

Salut, ce cauți??

Noutăți

TRIBUNALUL PERMANENT DE ARBITRAJ INSTITUȚIONALIZAT ARE O PROMOȚIE DE AUR


O nouă promoție de arbitri a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, a jurat sâmbătă, 12 septembrie 2020, în Piața Tricolorului din Târgoviște, să apere Constituția, legile țării, drepturile și libertățile omului și să exercite profesia de arbitru cu cinste și demnitate. Momentul emoționant a fost urmat de intonarea imnului de stat.

Ceremonia de depunere a Jurământului de arbitru s-a desfășurat în cadru restrâns, cu respectarea măsurilor de distanțare dispuse de către autorități în vederea limitării răspândirii infecțiilor cu coronavirus.

În deschiderea evenimentului, preoții Bisericii cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” au ținut o slujbă de binecuvântare a arbitrilor nou veniți în profesie.

Președintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, d-na arbitru Rodica Vlaicu, a urat noilor arbitri „Succes! Drum deschis și multe realizări profesionale!” și le-a cerut să fie „drepți și buni cu cei care vor veni la dreaptă judecată”. De asemenea, a arătat că „promoția de arbitri care astăzi depune Jurământul este cea mai frumoasă promoție pe care Tribunalul a avut-o de la deschiderea activității sale și până în prezent, pot afirma fără să greșesc, că este PROMOȚIA DE AUR a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat. Este o promoție care îmbină în mod armonios maturitatea profesională și emoțională cu elanul tinereții și dorința de tot mai mult și tot mai bine. Este o promoție care va contribui substanțial la evoluția arbitrajului în România, care va reuși să dea o față nouă justiției private”.

În continuare, doamna arbitru – formator Elena Turcu a vorbit despre necesitatea pregătirii permanente a arbitrilor, susținând că ”hotărârea arbitrală este cartea de vizită a arbitrului, motiv pentru care această trebuie să fie bine motivată, astfel încât oricine o citește să poată să înțeleagă motivul pentru care o cerere a fost admisă sau respinsă”.

Din partea arbitrilor nou intrați în profesie a avut cuvântul doamna arbitru Adelina- Simona Miloșioiu, care a precizat că este onorată să se alăture arbitrilor Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat „din experiența cărora vom avea multe de învățat”. Totodată, a menționat că „Oportunitatea care ni se oferă începând de astăzi, ne obligă să depunem toate eforturile pentru a asigura arbitrajului instituționalizat o evoluție sigură și un loc de seamă între profesiile juridice, și de a contribui la promovarea acestui tip de instituție juridică”.

Ceremonia jurământului a fost coordonată de către arbitru Gheorghe Zamfirache, care le-a vorbit noilor arbitrii despre importanța jurământului de arbitru.

Cu privire la acest eveniment, d-na Rodica Vlaicu a declarat că „sunt foarte mândră că am reușit să aduc în familia Tribunalului, oameni de mare valoare, cu reale calități de arbitru, fapt dovedit pe parcursul celor 120 de ore de pregătire în domeniul procedurii arbitrale, timp în care sub bagheta unor formatori de excepție noii arbitri au reușit să deslușească într-un timp record tainele soluționării prin arbitraj a litigiilor civile. Vreau să vă împărtășesc faptul că lucrările elaborate la sfârșitul acestui curs de către arbitrii care astăzi depun Jurământul, sunt lucrări care onorează orice instituție cu puteri jurisdicționale din România, fie ea instanță statală de judecată, fie instanță arbitrală sau alt organism abilitat în soluționarea litigiilor”.

Pentru cine nu este la curent cu activitatea Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, menționăm că acesta este o jurisdicţie alternativă la instanţa de judecată, cu caracter privat, care funcţionează în mod permanent pe lângă Asociaţia de Arbitraj Instituţionalizat, potrivit dispoziţiilor art. 616 din Codul de procedură civilă.

Tribunalul şi-a deschis porţile în septembrie 2014, fiind abilitat să judece orice dispută de natură civilă, cu excepţia cazurilor prevăzute de art. 542 din Codul de Procedură Civilă. Hotărârile pronunţate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat sunt definitive şi obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat şi au forţa probantă a unui înscris autentic. Hotărârea arbitrală nu poate fi supusă căilor de atac, ea poate fi desfiinţată numai prin acţiune în anulare.

Pentru a fi eligibil faţă de instanţa statală de judecată, tribunalul a instituit pentru justiţiabili o serie de avantaje, precum: confidenţialitate, celeritate, costuri reduse, procedură flexibilă, posibilitatea dată părţilor de a-şi alege arbitrii.

Totodată, părţile beneficiază de egalitate de tratament, respectarea dreptului de apărare şi a principiului contradictorialităţii. Activitatea desfăşurată de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat este în interesul statului român deoarece: preia o mare parte din dosarele civile reducând volumul de muncă din instanţele statale; contribuie la creşterea calităţii actului de justiţie şi la reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat destinate susţinerii Justiţiei; scăderea numărului de dosare  în care statul român este reclamat la CEDO pentru erori judiciare şi implicit a sancţiunilor aplicate de această instituţie României.

 

Articol publicat de

Redactor sef

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Facebook

Enescu Supermarket

Alte articole

Evenimente

Sute de părinți pot fi văzuți, dimineața, în fața porții Școlii ”Șerban Cioculescu”, acolo unde își aduc copiii pentru a intra în clase. Adulții...

Evenimente

În această dimineață,  un elev în vârstă de 17 ani a fost acroșat de un autoturism (condus de un barbat in varsta de 67...

Evenimente

George este un tânăr de numai 25 de ani, foarte bolnav, care se zbate pentru supraviețuire. Sistemul sanitar din România nu-l consideră prioritate. Banii...

Evenimente

Imagini șocante au fost surprinse astăzi in Găești, pe DN 61 care duce spre Autostrada, mai exact in spatele Parcului Central. Un șofer a...

Advertisement Enescu Supermarket