Contactează-ne pe

Noutăți

Un fost USR-ist îl atacă pe Cioloș, după ce a fost exclus din partid: „Să avem Curaj, domnule Cioloș!”

Publicat în data de

- 616 vizualizări

Sorin Ioan Ceacâr, consilier la Primăria Sectorului 4 din București, a fost exclus din partid, săptămâna trecută, după ce i s-a reproșat că a participat la o ședință de consiliu, unde era, practic, obligat să fie prezent, conform legii. Consilierul nu tace, ba chiar îl atacă pe Dacian Cioloș și grupaarea pe care o conduce, după ce, ieri, cele două formațiuni politice „surori”, USR și PLUS, au fuzionat. Acuzațiile pe care consilierul exclus din USR i le aduce fostului premier al României sunt foarte grave, bazate pe declarațiile ministrului Educației, Adrian Curaj, din guvernul Cioloș. Ministrul anunța, în 2016, că a făcut toate demersurile pentru a-nchide școlile doctorale din România. Chiar estima că în următorii doi ani, până în 2018, ar fi trebuit să se închidă cel puțin „un sfert din școlile doctorale”. Consilierul mai spune că se poate observa cum, tot în anul 2016, Adrian Curaj a fost atacat, la rândul lui, apoi remaniat de Cioloș, care l-a încocuit cu Mircea Dumitru, acesta din urmă fiind cel care a dat mai multe ordine de ministru pentru a anula doctoratele care au ajuns subiect de scandal media.

Iată câteva pasaje din mesajul consilierului fost USR:

„Analiza matematică a textului

Cine înțelege ce înseamnă cumpărarea de softuri și câți bani implică această industrie își poate imagina că cele 360 de școli doctorale s-au dotat cu softuri, au dat banii pe ele, iar acum își așteaptă sentința. Am vorbit cu doctoranzi și coordonatori de doctorat din toată țara, care doar asta fac: verifică permanent cu softul cumpărat de universitate, să nu cumva să scape ceva ce se poate încadra la similitudine, astfel încât să se închidă școala doctorală. În universități se face mai mult verificare polițienească decât cultură și cercetare, pentru că vine „omul negru” și închide tot, așa cum anunța, în 2016, guvernul Cioloș. Un specialist în IT poate înțelege mai bine ce înseamnă identificarea matematică a unor pasaje de text similare. Nici măcar nu se mai ține cont de noua situație, în care textele tuturor pot „scăpa” oricând pe  internet și pot fi preluate de către oricine, apoi publicate, fără știrea autorului și înainte ca acesta să-și susțină propria teză. Dar e aceeași situație și în cazul ciclului de licență și al celui de masterat. Să ne bucurăm că scăpăm de plagiatori! Dar, mai întâi, să citim acele lucrări și mai ales legislația.

Iată de ce:

Scandalul plagiatelor a pornit de la mass-media și produce efecte juridice grave, în baza unor acte administrative, adică neconstituțional. Totul se reduce la imagine și comentarii ale „opiniei publice”, fără o analiză reală. Așa-zisa analiză a conținutului tezelor comentate de presă este un joc de imagine. Strategia mizează pe lipsa de cunoștințe a publicului larg, pe nevoia de „sânge” și pe dezinteresul pentru adevăr. Nimeni nu citește tezele despre care se discută în spațiul public. Softurile antiplagiat identifică, matematic, fragmente de text, fără a ține cont de caracteristicile lor sau de context. Adesea apar ca fiind plagiate note de subsol care conțin texte de lege sau decizii ale unor instanțe.

Analizele superficiale, prezentate cu titlu de adevăr, se bazează pe dihotomia alb-roșu Efectele produse de acest joc de culori sunt profunde. Rădăcinile dihotomiei alb-roșu sunt la începutul civilizației, fiind simboluri de bază în inconștientul colectiv. Media folsoește expresia „a albi”, când un specialist încearcă să disculpe un acuzat de plagiat.

Tratatele de etică și integritate academică teoretizează plagiatul, autoplagiatul și erorile de citare a surselor, însă nimic nu se regăsește în legislație. Legea 206/2004, legea 1/2011 și hotărârile de guvern care le completează nu specifică în ce fel se poate cita corect. Conform principiului autonomiei universitare, fiecare școală doctorală își alege sistemul propriu de citare a surselor în tezele de doctorat. Modul în care s-a aplicat legislația începând cu anul 2012 încalcă: autonomia universitară; principiul retroactivității; dreptul la apărare prevăzut de art. 24 din Constituția României.

Sistemul de modificare a percepției publicului larg se bazează pe o serie de confuzii. Confuzia între furt și furt itelectual nu ține cont de gravitatea faptelor, dar nici de caracteristicile fragmentelor de text similare din două sau mai multe lucrări. Deși furtul intelectual e definit în Legea drepturilor de autor 8/1996 altfel decât în Legea Educației (1/2011). Plagiatul ca furt intelectual se constată doar dacă păgubitul acționează în instanță (cf Legii 8/1996). În definirea „operei”, se face confuzia între creația artistică și cercetarea științifică (HG nr 37/1999). Textul științific și cel juridic, la fel ca limbajul științific/tehnic sau juridic nu au valoare artistică.

Principiul „cunoașterii comune”

Deși în legislație și în tratatele de etică se specifică valoarea de „cunoaștere comună” a unor axiome, definiții, clasificări general valabile care sunt folosite fără citare exactă, același principiu nu se aplică, prin extrapolare, în domeniul juridic. În domeniul juridic, textele de lege care sunt analizate în cadrul unei cercetări au valoare de axiomă. Textele de lege sau clasificările anterioare, folosite ca suport pentru demonstrații științifice au fost considerate plagiat, fiind raportate la valoarea artistică. Deși folosesc un sistem de citare acceptat de școala doctorală, altul decât cel agreat de softul antiplagiat, tezele anulate conțin trimiteri la sursele folosite, prin sute de note de subsol care nu sunt luate în considerare. Domeniul tehnic poate intra în același sistem de declarare a plagiatului, având același sistem de citare fără folosirea ghilimelelor.

Succesiunea evenimentelor care se înscriu în scandalul plagiatelor arată următoarele elemente comune în toate cazurile: cei acuzați de plagiat sunt politicieni sau persoane publice; acuzațiile au început după intrarea în vigoare a Legii 1/2011 și au fost „perfecționate” de guvernul Cioloș, în 2016; scandalul plagiatelor a fost inițiat de un blogger anonim și preluat imediat de revista „Nature”, apoi de presa germană, cea europeană și cea din România; Revista „Nature” a continuat să scrie despre presupusele plagiate care au intrat, astfel, în atenția presei; campania media se bazează pe „nevoia de sânge”, astfel încât articolele sunt preluate fără verificare, uneori observându-se copy/paste pe texte de până la 5.000 de caractere, despre plagiat.

Astfel, putem citi deja în altă cheie declarația ministrului Adrian Curaj, care anunța, în 2016, că a reușit, în sfârșit, să pună la punct legislația, astfel încât să se poată închide școlile doctorale din România. Cei care vor să renunțe la doctorat nu mai au voie să facă asta, ca să se poată închide școlile doctorale, conform acelui cadru legislativ stabiilit în 2016. Dar de ce s-a întârziat? Poate că întârzierea vine tocmai din nevoia de a vinde softurile pe care le cumpără toate universitățile din România, în încercarea disperată de a se feri de „plagiat”.

Cei care fac asta au observat, în practică, un minimum de 30% „similitudine” la orice lucrare originală. Totuși, nimeni n-a verificat de ce s-a ajuns aici. Între timp, comisiile de etică iau decizii care pot distruge cariere și pot închide școli doctorale, deși nici rapoartele lor nu sunt citite cu atenție. Dacă s-ar citi cu atenție, s-ar putea observa cum constatările nu țin cont nici de sistemele diferite de citare, nici de sutele de note de subsol care indică sursele, conform legislației în vigoare, nici de „scurgerea de informații” către internet, de unde se preiau, „la liber” texte publicate anterior susținerii unor teze.

Să avem Curaj, domnule Cioloș!” (Sorin Ioan Ceacâr)

 

 

 

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

You must be logged in to post a comment Login

Adaugă un comentariu

Evenimente

Ajutați o mamă să-și crească fetițele! MIOARA PICIU, PROFESOARA CARE LUPTĂ PENTRU VIAȚA EI, ARE NEVOIE DE NOI!

Articol scris de

Are doar 30 de ani, este mama a două fetițe, de 4 ani și un an și predă engleza la Școlile Generale Gura Foii și Crângurile. În luna septembrie, a aflat cu stupoare că suferă de o maladie cruntă: Limfom malign Non hodgkin stadiu avansat. A inceput de urgenta curele de chimioterapie la Institutul Oncologic Fundeni. In prezent însă, organismul ei nu mai raspunde la curele de citostatice, iar singura ei șansă este să ajungă la clinica Anadolu din Turcia. Duminică, 1 martie, a fost programată să ajungă la clinică, iar banii sunt total insuficienți.

Mioara Piciu este o mamă minunată, o soție devotată și o profesoară valoroasă. Luptă cu toate forțele pentru viața ei și pentru a putea să-și crească copiii. Nu poate duce însă această bătălie de una singură. Are nevoie de noi. Merită și trebuie să trăiască. Viața ei depinde de bani, iar noi toți, împreună, putem putem transforma un caz dramatic într-o poveste despre dăruire, iubire și victorie împotriva bolii.

Cei care doresc să o ajute pe Mioara Piciu pot face donații în contul RO 08 BTRLRONCRT0238658701, deschis la Banca Transilvania pe numele ei.

Iată și mesajul ei sfasietor adresat prietenilor de pe Facebook:

“Momentan trec printr-o situație foarte dificilă și mă agăț de orice fir de speranță. Tratamentul pe care îl urmam în țară nu mă ajută deloc și am luat hotărârea de a merge în Turcia, la clinica Anadolu, pentru a mă trata. Lucrurile nu stau deloc bine.
Luni trebuie sa fiu în Turcia pentru a începe tratamentul. Îmi este foarte greu sa fiu în această situație disperată! Pentru mine, în situația de față, orice ajutor contează!
Vă multumesc!”

Acesta este strigătul de disperare pe care Mioara Piciu (fosta Bîrdeș), o tânără de 29 de ani, l-a trimis cunoscuților, astăzi.

Mioara, așa cum bine cunoaștem unii dintre noi, este un om deosebit, cu o bunătate ce rar poate fi întâlnită, care nu ar deranja decât cu o vorba bună.

Din păcate, viața ii pune la grea încercare, atât pe ea, cât și pe soțul și cele două fetițe, de 4, respectiv 1 an, fiind diagnosticată cu limfom malign nonHodgkinian. Este cunoscut faptul că boala este necruțătoare și tratamentul costisitor.

Așa cum reiese și din mesajul ei, pentru a avea o șansă de vindecare este necesar un tratament în Turcia, la Clinica Anadolu, pe care va trebui să îl urmeze începând de luni, 02.03.2020.

Dacă astăzi v-ați trezit sănătoși, multumiți-i lui Dumnezeu! Sunt persone care, din păcate, nu se trezesc la fel și au nevoie de ajutorul nostru. Cred ca fiecare dintre noi poate dona o sumă modestă, care, pentru ea, nu reprezintă decât speranța că își va putea crește cei doi copii.

Haideți sa ii oferim o nouă șansă Mioarei și să facem ca uriașa sumă de bani de care are nevoie, să fie doar un număr pe care îl putem atinge!

PICIU MIOARA,

Cont RO08BTRLRONCRT0238658701, Banca Transilvania

 

 

Citește articolul

Noutăți

Proiecte mari, în anul 2020, în comuna Petrești! ”AM ȚINUT CONT DE SUGESTIILE ȘI CRITICILE CETĂȚENILOR”! Iată direcțiile prioritare!

Articol scris de

Consiliul Local al comunei Petrești a aprobat, zilele trecute, bugetul localității. Autoritățile locale au ajuns la consens și, potrivit primarului Andrei Daniel Lucian, sugestiile cetățenilor au cântărit foarte mult.

” Ca de fiecare data la intocmirea noului buget, am tinut cont de sugestiile dumneavoastra, in special ale celor implicați și interesati de bunăstarea comunei.O mare parte a cetatenilor ne-au sugerat pe diferite cai idei sfaturi, chiar si mici reprosuri pertinente, dar constructive. Îi mulțumim, de asemenea, pentru munca de zi cu zi și pentru toate eforturile despuse la realizarea proiectului de buget dnei Daniela Stănescu”, a precizat edilul localității.

Acesta a făcut, de asemenea, un bilanț al proiectelor care vor primi finanțare în anul 2020: ”In bugetul local s-au alocat in continuare fonduri pentru: • Scoli si gradinite, • Activitati scolare,• Sala de sport si totodata terenurile de sport,• Asociatiile sportive – cu personalitate juridica, • Reînființarea ansamblului de dansuri populare „Cununa din Petresti”, • Reabilitarea si modernizarea parcurilor de joaca (la cererea tinerilor), • Biserici, • Exitenderea sistemului de supraveghere video in comuna Petresti, • Imbunatatirea infrastucturii rutiere (micile stradute care au ramas neasfaltate, avand in vedere ca nu au putut fi incadrate in proiectele mari), • Drumurile de exploatatie agrigole refacute, • Curatenia de primavara, • Sume importante au fost alocate in continuare pentru reteaua de gaze din intreaga comuna, • Canalizarea (punerea in functiune a inca doua segmente). Ultimele doua alocari ( retea de gaze si retea de canalizare ) sunt lucrari cu prioritate. Am incercat sa alocam ca de fiecare data sume cat de cat egale pentru toate satele componente ale comunei Petresti, pentru toate domeniile si pentru toate varstele. Vom reveni cu amanunte dar si cu mari surprize placute”, a concluzionat Andrei Lucian Daniel.

Citește articolul
Publicitate
--------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------
-------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------