Contactează-ne pe

Noutăți

Guvernul PNL a decis: continuă creșterea salariului minim. Află ce venit vei avea!

Publicat în data de

- 1.693 vizualizări

Foarte mulți angajați din România se vor bucura de o nouă creștere a salariului minim pe economire, pe care o susține și actualul guvern PNL. De altfel, creșterea salariului minim e benefică pentru economie, din cel puțin patru puncte de vedere: 1. Cresc exponențial încasările din taxele și impozitele aferente, la bugetul statului; 2. Cresc toate încasările din amenzi și alte taxe care se calculează în funcție de valoarea salariului minim; 3. Cresc toate indemnizațiile, inclusiv cele ale parlamentarilor, fiind calculate tot pe baza salariului minim; 4. Crește puterea de cumpărare, în măsura în care nu este diminuată semnificativ de creșterea ratei inflației. Astfel, orice guvern mizează pe creșterea salariului minim pe economie, în special în această perioadă, când este nevoie de încasări cât mai mari la bugetul statului.

În plus, actualul ministru al economiei a declarat, acum două săptămâni, că va menține voucherele de vacanță și caută o formulă pentru acordarea lor și în mediul privat. Voucherele de vacanță, introduse prin Hotărâre de Guvern în anul 2017, de fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, au adus creșteri semnificative în turism, din 2018, de când au fost acordate pentru prima oară. Creșterea valorii acestora și extinderea în mediul privat nu vor aduce o gaură în buget, ci creșteri semnificative la bugetul statului, datorită încasărilor din taxele și impozitele din HORECA, transporturi, agenții de turism, etc.

Valoarea salariului minim, de anul viitor

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat că salariul minim pe economie crește cu 83 de lei net, respectiv 150 de lei brut, din 2020. Creșterea cu 7,2% a salariului minim pentru 1,3 milioane de angajați și toate creșterile care rezultă din taxe, impozite, amenzi și indemnizații, care au ca bază de calcul salariul minim, astfel încât se vor colecta venituri suplimentare la bugetul general consolidat de stat de peste 3 miliarde de lei, dintre care 2,6 miliarde de lei sub forma contribuțiilor sociale suplimentare încasate și alte aproape 440 de milioane de lei încasări în plus în contul impozitului pe venit, conform analizei asupra impactului majorării salariului minim făcută publică de către Guvernul României.

 

Publicitate
Spune-ți părerea

You must be logged in to post a comment Login

Adaugă un comentariu

Noutăți

Analiza activității desfășurate la nivelul Asociației de Arbitraj Instituționalizat în anul 2019

Articol scris de

În data de 14 decembrie a.c., în sala de conferințe a Hotelului Valahia din Târgoviște a avut loc ședința de Bilanț a Asociației de Arbitraj Instituționalizat (prescurtat A.A.I.), în cadrul căreia au fost prezentate Raportul de activitate pe anul 2019 și Agenda evenimentelor pe anul 2020.

Din Raportul de activitate a rezultat că în anul 2019 s-a pus accent pe pregătirea profesională a arbitrilor, în perioada analizată fiind organizat un curs de Procedură arbitrală de 90 de ore și alte cinci cursuri de pregătire continuă de scurtă durată.

Totodată, în perioada analizată au fost promovate, la nivelul Guvernului României și a ministerelor care fac parte din acesta, activitățile desfășurate de A.A.I. și Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat (entitate de arbitraj care funcționează pe lângă asociație)  .

În acest sens, s-a arătat că în prima parte a anului 2019 au fost transmise adrese de luare în evidența ministerelor a asociației, iar în data de 21 august a.c., președintele A.A.I., arbitru Rodica Vlaicu, a participat o întâlnire cu primul ministru al României și o parte din membrii Guvernului Dăncilă în cadrul căreia a prezentat un Proiect de eficientizare a activității sistemului judiciar și de ordine publică prin accesarea Justiției alternative (arbitraj, mediere și conciliere).

De asemenea, în Raportul de activitate s-a specificat faptul că Asociația de Arbitraj Instituționalizat a fost propusă de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru a face parte din Colegiul pentru Consultarea Asociațiilor și Fundațiilor, for consultativ ce funcționează pe lângă primul ministru al României.

Referitor la Agenda evenimentelor pe anul 2020, Președintele Asociației de Arbitraj Instituționalizat a arătat că la 1 ianuarie 2020 va intra în vigoare noul Statut al Arbitrilor Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, iar la inceputul lunii martie noul Regulament de organizare și funcționare al Tribunalului și noile  Reguli de procedură arbitrală.

Totodată, se va pune în continuare accent pe pregătirea arbitrilor Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, în luna mai urmând a fi organizat un curs de Procedură Arbitrală de 180 de ore și mai multe cursuri de pregătire profesională continuă.

În anul 2020 vor fi organizate seminarii, conferințe și Manifestarea „Zilele Arbitrajului Instituționalizat” – Ediția a V-a.

PREȘEDINTE

ASOCIAȚIA DE ARBITRAJ INSTITUȚIONALIZAT

 Rodica VLAICU

 

Despre Asociația de Arbitraj Instituționalizat

Asociația de Arbitraj Instituționalizat, persoană juridică de drept privat, nonprofit, cu scop nelucrativ și nepatrimonial, de interes general, cultural, educațional și formator, a fost înființată în vederea promovării, studierii și practicării arbitrajului instituționalizat în România.

În cadrul Asociației de Arbitraj Instituționalizat funcționează Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat – jurisdicție alternativă la instanța statală de judecată; Institutul pentru Pregătirea Arbitrilor din România – instituție care organizează pregătirea inițială și formarea continuă a arbitrilor și Editura ”Thalindra” – specializată în carte juridică.

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este o jurisdicție alternativă la instanța de judecată statală, cu caracter privat, care funcționează în mod permanent pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat, potrivit dispozițiilor art. 616 din Codul de procedură civilă.

Tribunalul și-a deschis porțile în septembrie 2014, fiind abilitat să judece orice dispută de natură civilă, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 542 din Codul de Procedură Civilă. Hotărârile pronunțate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt definitive și obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat și au forța probantă a unui înscris autentic. Hotărârea arbitrală nu poate fi supusă căilor de atac, ea poate fi desființată numai prin acțiune în anulare.

Cauzele deduse spre soluționare Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt judecate de arbitri profesioniști, care au dobândit această calitate printr-un examen de verificare a cunoștințelor. Aceștia sunt independenți și imparțiali în îndeplinirea atribuțiilor și răspund, în condițiile legii, pentru prejudiciile provocate părților. Pentru a fi eligibil față de instanța statală de judecată, tribunalul a instituit pentru justițiabili o serie de avantaje, precum: confidențialitate, celeritate, costuri reduse, procedură flexibilă, posibilitatea dată părților de a-și alege arbitrii.

Totodată, părțile beneficiază de egalitate de tratament, respectarea dreptului de apărare și a principiului contradictorialității. Activitatea desfășurată de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este în interesul statului român deoarece: preia o mare parte din dosarele civile reducând volumul de muncă din instanțele statale; contribuie la creșterea calității actului de justiție și la reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat destinate susținerii Justiției; scăderea numărului de dosare  în care statul român este reclamat la CEDO pentru erori judiciare și implicit a sancțiunilor aplicate de această instituție României.

 

 

Citește articolul

Evenimente

Reunire de suflet a maeștrilor dansului popular! 45 DE ANI DE OBICEIURI, TRADIȚII ȘI SPIRIT ROMÂNESC!

Articol scris de

A fost multă emotie, astăzi, în incinta Casei de Cultură Găești. Cele mai importante ansambluri de dansuri populare, care au inceput în nucleul Cununa din Petresti, s-au reîntâlnit, după 45 de ani, pentru a depana împreună amintiri. La inițiativa coregrafilor Nicolae si Filofteia Ene, fondatorii Asociației Culturale „Cununa Sanzienelor”, dar și a unui nucleu de fosti și actuali coregrafi și dansatori, printre care și maestrul Ilie Dumitru (Noru), foștii colegi s-au bucurat de un eveniment plin de culoare. S-au rasfoit fotografii și filmări vechi, s-au oferit diplome și s-au rostit discursuri despre frumusețea și importanta folclorului romanesc de ieri și de azi.

La eveniment au participat Ion Untarescu, viceprimarul orașului Găești si Andrei Lucian Daniel, primarul Petrestiului.

Printre invitați s-au mai numarat coregrafii Gheorghe Vaduva, Gheorghe Teodorciuc, Marian Grigore si dansatoarea Tudor Paula.

Citește articolul
Loading...