Contactează-ne pe

Noutăți

Avantajele arbitrajului instituționalizat pentru mediul de afaceri, dezbătute la Târgoviște

Publicat în data de

- 416 vizualizări

Conferința „Arbitrajul o oportunitate pentru mediul de afaceri”, organizată la Târgoviște, în data de 27 septembrie 2019, de către Asociația de Arbitraj Instituționalizat, a reunit reprezentanții unor instituții locale, patronale și sindicale, arbitri, avocați, consilieri juridici, judecători, economiști și cadre didactice universitare.

Printre invitații de onoare s-au numărat Ivan Vaslie Ivanoff – Secretarul Județului Dâmbovița, Nicolae Olariu – consilier în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița,  Alexandru Constantin –  consilier în cadrul Prefecturii Dâmbovița, Gheorghe Naghiu – președintele Confederației „Patronatul Român”, Florentin Scalețchi – președintele Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului, Costel Horghidan – președintele Confederației Naționale a Patronatului Român, Cornel Nițu – președintele C.E.C.C.A.R. filiala Prahova, Ion Oproiu – președintele Sindicatului „Meridian” filiala Dâmbovița, Luiza – Mihaela Spătaru – judecător.

În cuvântul de deschidere, Rodica Vlaicu, președintele Asociației de Arbitraj Instituționalizat, a subliniat că arbitrajul poate să contribuie la stimularea investițiilor și asigurarea unui mediu economic dinamic și concurențial. Cea în cauză a arătat că prin apelarea la arbitraj, firmele pot să-și protejeze imaginea și să-și rezolve în timp real litigiile cu partenerii de afaceri.

Invitații de onoare au apreciat avantajele oferite de arbitrajul instituționalizat mediului de afaceri și au considerat că celeritatea și confidențialitatea procedurii arbitrale sunt foarte importante pentru firmele implicate în diferite tipuri de litigii.

În acest sens, în mesajul transmis, Ivan – Vasile Ivanoff, secretarul Județului Dâmbovița, a recomandat „ca reprezentant al organelor deliberative, ca dumneavoastră ca oameni de afaceri, care aveți un business, cei care reprezentanți locomotiva economică și socială în baza căreia și noi existăm ca funcționari publici, pentru că suntem plătiți din banii adunați ca impozit din efortul dumneavoastră să apelați la arbitraj pentru componenta sa de celeritate care pe cale de consecință le induce pe toate celelalte, respectiv viteză de judecată, taxe micuțe și alte efecte benefice care sunt determinante pentru mediul de afaceri”.

De asemenea, Gheorghe Naghiu a arătat că arbitrajul este o instituție benefică mediului de afaceri, iar Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este o instituție serioasă cu rezultate deosebite. Acesta a mai precizat că instituția și facilitățile oferite trebuiesc mai bine promovate în mediul business și, în acest context, dorește să se implice în a face cunoscut arbitrajul în rândul membrilor Confederației „Patronatul Român”.

Florentin Scalețchi a precizat că „persoane care aveau alte profesii s-au alăturat acestei idei și iată că după cinci ani de activitate se văd rezultatele și este demn de aplaudat de toată lumea. Arbitrajul a reușit să deschidă porți noi pentru această societate și pentru mediul de afaceri. Lupta nu este încheiată, va fi necesar ca de acum încolo să fim mai incisivi, mai vocali, pentru că arbitrajul poate să ofere ceea ce nu poate oferi justiția, adică o aplecare către om și poate să reducă abuzurile din instanțele românești”.

Totodată, Nițu Cornel a afirmat că „mediul de afaceri este foarte important și trebuie să-i oferim posibilitatea să dezvolte economia. Arbitrajul este o modalitate și o posibilitate ca mediul de afaceri să-și rezolve toate problemele care ajung în fază litigioasă. Mai sunt și alte căi de soluționare a conflictelor, dar arbitrajul este cea mai complexă și mai eficientă formă de a soluționa o problemă pentru că o rezolvă în mod definitiv”.

Cornel Horghidan, președintele Confederației Naționale a Patronatului Român, a subliniat că „în momentul în care vom întării capitalul autohton atunci țara acesta va avea viitor, iar arbitrajul în mediul de afaceri poate să contribuie la acel viitor”.

Ion Oproiu a susținut că „este bine că acest tribunal poate rezolva cu celeritate o serie de probleme ale societății civile și nu este vorba numai de celeritate ci și de confidențialitate”. De asemenea, Ion Oproiu a arătat că  „acestă instituție are loc în peisajul juridic și poate rezolva o serie de probleme pentru a elimina costurile imens de mari și timpul pierdut …. sunt multe probleme pe litigii de muncă și pe protecția consumatorului, toate acestea pot fi soluționate prin arbitraj”.

Au prezentat comunicări avocat Augustin Răducanu, fost decan al Baroului Dâmbovița, formator în cadrul I.N.P.P.A. (Soluționarea litigiilor legate de contractele comerciale în procedura arbitrajului instituționalizat), arbitru drd. Raluca-Alecsandra Roșca (Arbitrabilitatea litigiilor din domeniul asigurărilor), arbitru Livia- Elena Iancu (Arbitrajul, procedură utilă în recuperarea creanțelor), arbitru lct. univ. dr. Elena Turcu (Convenția arbitrală element central al construcției arbitrale), arbitru Ana – Melinda Tudoran (Eficientizarea relațiilor comerciale dintre parteneri prin deblocarea fluxurilor de numerar),  arbitru Rida Elena (Medierea și arbitrajul în mediul de afaceri),  arbitru conf. univ. dr. Elefterie Liana (Locul și rolul arbitrajului într-o lume globală), arbitru Ana – Maria – Scarlet Gugulică (Obligațiile arbitrilor – garanții ale independenței justiției), avocat Ernest – Andrei Moldoveanu, fost decan al Baroului Dâmbovița (Hotărârea arbitrală – considerații generale).

Conferința „Arbitrajul o oportunitate pentru mediul de afaceri” a făcut parte din cadrul ediției a IV-a a Manifestării „Zilele Arbitrajului Instituționalizat”, care a a cuprins un set de evenimente (ședințe festive, cursuri de pregătire continuă a arbitrilor, întâlniri cu mediul academic, o conferință și o slujbă de sfințire a sediului Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat), derulat în perioada 12 – 28 septembrie 2019.

 

 

 

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

VREI SĂ CONTEZI ÎN VIITORUL UNUI COPIL? Vino in Casa Speranței și a Bucuriei! GĂSEȘTI URNELE PENTRU DONAȚII LA CONCERTUL FUEGO!

Articol scris de

Peste 20 de copii din familii cu posibilitati materiale foarte reduse au sansa unui viitor luminos. Noi suntem cei care il putem oferi, daca ne adunam cu inima deschisa, impreuna, in Casa Sperantei si a Bucuriei. Asociatia Comunitara G.A.E.S.T.I. face eforturi uriase pentru a deschide noul centru de zi pentru copii la data de 1 noimbrie. Pentru aceasta insa, mai sunt necesari 4.800 de lei, o suma care la prima vedere pare mica, dar care, pentru toti cei care s-au implicat in acest proiect minunat, este fundul sacului. Copiii care vor face parte din Casa Speranței și a Bucuriei vor primi zilnic o masa calda si educație de calitate din partea dascalilor gaesteni voluntari. Avand in vedere ca vineri, de la ora 18.30, va avea loc spectacolul aniversar Ziua Casei de Cultura, cu invitat special Fuego, voluntarii Asociației Comunitare G.A.E.S.T.I vor incerca sa stranga aceasta suma. Nu ignorati, asadar, urnele si donati orice suma considerati de cuviință. In acest fel, veti conta cu adevarat pentru viitorul unui copil.

Citește articolul

Noutăți

PREMII LA „TEZAURUL TOAMNEI” PENTRU ELEVII ŞCOLII GIMNAZIALE VALEA MARE

Articol scris de

 

Toţi elevii Şcolii Gimnaziale Valea Mare  au participat la „Tezaurul Toamnei”, proiect educaţional care a avut loc zilele acestea la Scoala Gimnazială “Paul Bănică” din Târgovişte.

Obiectivele stabilite sunt afirmarea, cunoaşterea şi stimularea potenţialului artistic al copiilor și al cadrelor didactice, dar și implicarea în acțiuni de voluntariat- care implică strângerea de legume și fructe de către elevii voluntari și donarea lor familiilor aflate în dificultate sau unor instituții sociale.

Copiii au adus de acasă zacuscă, gem, compoturi ori murături  pe care mai întâi le-au expus , apoi au hotărât să fie donate Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Moreni-Ţuicani.

Grupul de fete Joydanse, pregătit de prof. Alina Mușat, a câștigat premiul I la secțiuna Program Artistic.

Școala din Valea Mare a mai câștigat premiul I si la secțiunea Stand, așteptând încă rezultatele pentru secțiunea Creații literare.

Este pentru a doua oară când Școala Gimnazială Valea Mare participă și câștigă, acum patru ani câștigând trofeul Tezaurul Toamnei.

“Doresc să mulțumesc tuturor elevilor pentru receptivitate și implicare, părinților care ne-au ajutat, doamnei director Milescu Gica, pentru sprijinul oferit în transportul copiilor, colegilor din școală, alături de care formăm un colectiv de succes, și nu în ultimul rând reprezentantei bibliotecii comunale Valea Mare, Loliceru Aurora, care realizează activităţi alături de noi de câțiva ani buni.”, ne-a declarat prof. Alina Mușat.

Citește articolul

Educație și cultură

Fuego, invitatul special de Ziua Casei de Cultură ”Dumitru Stanciu”! VINERI SEARA, DE LA 18.30, SPECTACOLUL TOAMNEI LA GĂEȘTI!

Articol scris de

Fuego este invitatul special al găeștenilor, la spectacolul aniversar organizat cu ocazia Zilei Casei de Cultură ”Dumitru Stanciu”. De la ora 18.30, iubitorii de muzică, dans și momente de calitate pentru suflet sunt așteptați în incinta sălii de spectacole, pentru a se bucura împreună de câteva ore minunate.

Se fac ultimele pregătiri, în Casa de Cultură, pentru cel mai important eveniment al toamnei. Cu decoruri noi și surprinzătoare, dar și cu momente superbe de spectacol, artiștii amatori și-au propus să ofere publicului găeștean un nou format de show, cu voie bună și surprize.

Pentru prima dată pe scena Casei de Cultură va urca Fuego, invitatul special, care vă va delecta cu un concert live, cu melodii celebre, pentru suflet.

Important de precizat este faptul că intrarea la concert este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Citește articolul

Noutăți

© Copyright 2011-2019. Toate drepturile rezervate!

Visitor Counter CAA Design - Web Design