in ,

ISU ne pregăteşte să nu dârdâim prin campania „Nu tremur la cutremur”

România s-a cutremurat în mai multe rânduri, în ultimele șase luni, iar Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a conceput un program special de informare a populației, la nivel național.

 

Seismologii au arătat că fenomenele din ultimele luni sunt atipice și ca frecvență și ca intensitate, dar și din punctul de vedere al adâncimii la care se produc seismele. Unii ar spune că de la ruși vin cutremurele, așa cum „de la ruși vine ploaia” – dacă ne luăm după versurile unui cântec postdecembrist… Alții ar spune că americanii-s de vină… mai ales de când cu forările pentru extragerea gazelor de șist. Și ar fi relevante fenomenele produse în apropiere de Galați, în primăvara anului trecut. Dar specialiștii încă nu s-au pronunțat în privința gravității faptelor sau a cauzelor seismelor multe și mici din ultima vreme.

 

Pentru a veni în sprijinul – mai mult moral – al populației, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a început o campanie de informare. Mai mult moral, pentru că experții seismologi arată că în cazul unui cutremur devastator, adică unul de peste 7 grade pe scara Richter, nu se poate face mare lucru, iar aparatura de detectare a unor astfel de cutremure poate detecta seismul cu cel mult 30 de secunde înaintea producerii lui și poate fi conectată cel mult la un sistem de oprire a curentului electric și a gazelor, pentru a se evita explozii puternice și alte dezastre, în timp ce spitalele beneficiază de un sistem care asigură furnizarea de energie electrică pentru a se putea face intervenții chirurgicale complicate.

Lansarea_campaniei_NU_TREMUR_LA_CUTREMUR_1

Campania „Nu tremur la cutremur” se va desfăşura în toată țara, pentru a informa corect cetăţenii, în legătură cu modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism. În cadrul campaniei, populația va fi instruită pentru a putea lua măsuri de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, dar și măsuri privind pregătirea individuală şi a familiei, pentru a face faţă unui seism. „Demersul nostru este orientat spre această latură de informare şi educare a populaţiei, astfel încât prin măsurile întreprinse să creştem cât de mult posibil şansele de supravieţuire, să transmitem mesajul corect, în aşa fel încât, populaţia să fie pregătită şi pe acest tip de risc” a precizat, Nicolae Cornea, inspectorul general al IGSU, în cadrul conferinței de lansare a campaniei, care a avut loc luni, 26 ianuarie, la sediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. La eveniment au fost prezenţi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, inspectorul general al IGSU, colonelul Nicolae Cornea şi reprezentanți ai altor instituții implicate în gestionarea acestui tip de risc. „Este normal ca populaţia să fie informată şi instruită. Sunt mai multe modalităţi care sunt aplicate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi de celelalte structuri implicate. Una dintre ele este pregătirea la faţa locului, exerciţii în şcoli desfăşurate de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă cu copii, informarea publică prin pliante şi alte materiale”, a precizat, în cadrul conferinței, Raed Arafat.

Lansarea_campaniei_NU_TREMUR_LA_CUTREMUR_2

Cunoaşterea riscurilor la care este expusă o persoană în momentul declanşării unui cutremur; prezentarea modalităţilor de protecţie individuală şi colectivă în timpul  cutremurului; necesitatea pregătirii individuale şi colective șiimportanţa educaţiei anti-cutremur sunt principalele obiective ale campaniei.

 

Acţiunile serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă au caracter permanent, cu scopul creşterii culturii de securitate şi asigurării climatului de siguranţă la nivelul comunităţilor.

 

Diana Scarlat

 

 

 

 

Comments

Lasă un răspuns