Contactează-ne pe

Educație și cultură

NOUL VAL DE MINȚI SCLIPITOARE ALE GĂEȘTIULUI! Astăzi, Ruxandra Maria Badea, Daria Iulia Barbu și Mihail Păun! AFLĂ AICI CE PERFORMANȚE AU OBȚINUT!

Publicat în data de

- 360 vizualizări

O cheamă Ruxandra Maria Badea, este elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială ”Șerban Cioculescu” și are o minte sclipitoare. În acest an, a reușit performanța să se claseze pe primul loc la faza județeană a Olimpiadei de Lingvistică ”Solomon Marcus” și pe locul 17 la faza națională, cu un punctaj uluitor.

Puștoaica se pregătește singură și, cu toate acestea, se numără printre copiii care au o gândire atât de bine structurată, încât pot combina cunoștințe de logică – matematică și gramatică într-un mod unitar, aplicat și practic.

Ruxandra Maria Badea și-a asumat și, iată, a reușit să performeze într-un domeniu foarte dificil.

Olimpiada de lingvistică este singura la care atât lucrările de la faza județeană, cât și cele de la faza națională sunt corectate de profesori universitari ai Facultății de Litere de la Universitatea București și de către profesori universitari ai Institutului de Lingvistică ”Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” din subordinea Academiei Române.

 

Un alt copil care a impresionat prin rezultate extraordinare, în anul școlar care tocmai se încheie, este Daria Iulia Barbu. Elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială ”Șerban Cioculescu” din Găești, Denisa s-a clasat pe primul loc la etapa județeană a concursului interdisciplinar ”Cultură și spiritualitate” și pe locul 10 la faza națională. De asemenea, a fost prima clasată la proba națională de proiect și a obținut două premii speciale: al Mănăstirii Putna şi al Bibliotecii  Naţionale din Rădăuţi. Pentru această competiție, eleva a fost pregătită de profesorul de română Monica Petcu și de profesorul de religie Cătălin Ciobanu.

Mihail Păun este elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială ”Șerban Cioculescu” și va fi, cu certitudine, un teolog strălucit. În acest an, el s-a clasat pe primul loc la faza județeană a Olimpiadei de Religie și pe locul 41 din 74 la faza națională. În drumul său, este pregătit de profesorul de religie Ionela Ciobanu.

 

 

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

You must be logged in to post a comment Login

Adaugă un comentariu

Educație și cultură

GURA FOII- Sezatoare in lumea basmelor

Articol scris de

Unde putem sa depănăm povesti mai frumoase decat intr-o Biblioteca? Aici lumea basmelor prinde viața precum prind viața stelele de pe cer si fulgii de zapada pe pânza albă sub mâini pricepute sau sub mânuțele dornice de a învața!

La începutul săptămânii, a avut loc la Biblioteca Publica din Gura Foii, o noua sezatoare; un prilej nou, de a învața despre povesti, despre credința, despre traditii, despre cer și pământ!

Mariana Lixandroiu, bibliotecar responsabil 

 

Citește articolul

Educație și cultură

Comoară etnografică in Dâmbovița – un gospodar a reușit să promoveze cultura tradițională mai bine decât autoritățile

Articol scris de

În condițiile în care statul încearcă cu greu și pe bani mulți să promoveze satul românesc și tradițiile sale, un simplu cetățean dintr-un sat de câmpie reușește să amenajeze in propria casă un colț muzeistic cu exponate ce le regăsești din ce in ce mai rar chiar și în muzeele de profil. Și toate astea fără ajutorul autorităților sau al experților care ar fi trebuit să promoveze cultura tradițională din Dâmbovița.
Ne aflam în comuna Poiana, zonă preponderent agricolă, unde cultura verzei și a cartofilor este principala sursa de venit a celor implicați încă în cultivarea pământului. Aici am găsit o ciudățenie etnografică, spun ciudățenie pentru că nicăieri nu figurează vreo informație despre existența vreunei case memoriale sau a unui cămin cultural în comună, și cu toate acestea, am găsit aici un muzeu în toată regula.

 

Doamna Nicoleta Vlad recunoaște că dumneaei a fost cu ideea, iar soțul, Ion Vlad, a susținut-o în acest frumos demers, care în timp a devenit tot mai costisitor și le-a ocupat toată casa. „De ce fac asta? Pentru că îmi place, și când îți place ceva depui toată energia în acel lucru. Am pierdut mult timp restaurând anumite piese dar am făcut-o din pasiune. Mă simt bine când văd toate lucrurile pe care le-am adunat în ani de zile și pe care le-am salvat de la dispariție”, ne mărturisește doamna Nicoleta Vlad.
Soțul este la fel de încântat: „ne place, e ceva frumos, nu găsești pe oriunde așa ceva. Am găsit destul de greu anumite piese, dar pe urmă oamenii au venit la noi când mai găseau câte ceva prin podul casei. Sunt lucruri pe care generația de acum nu le poate aprecia pentru că nu știe la ce au fost folosite. Pentru ei sunt doar obiecte, pentru noi însă sunt amintiri”
În casa transformată în muzeu găsești de la ceramică și mobilier vechi, la piese aparținând atelierului de fierărie ori costume populare, de la obiecte din lemn, în speță linguri și copăi cioplite, la panopli realizate cu măiestrie chiar de domnul Ion. Totul este amenajat in propria casă, iar când camerele au devenit neîncăpătoare pentru exponate, prispa casei a fost revendicată de obiectele ce spun povestea altor timpuri, când țăranul își făcea în gospodăria sa toate obiectele pe care le folosea și nimic nu era aruncat. Dacă vreți să vedeți un colț din trecut, vă invit să faceți o călătorie până în Poiana, locul despre care nici autoritățile în domeniu nu au aflat că există.
Citește articolul
Publicitate
--------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------
-------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------