Contactează-ne pe

Educație și cultură

Intrați în spiritul unei copilării de Impact !

Publicat în data de

- 163 vizualizări

Tineri din toată România, elevi de școală gimnazială și liceu, vor sărbători ziua copilului altfel, în cadrul Zilei Naționale #eusuntdeIMPACT, inițiată de Fundația Noi Orizonturi la nivel național. De 1 iunie, sărbătorim faptul că tinerii şi copiii au un rol activ în îmbunătăţirea societăţii, au un cuvânt de spus şi pot fi implicaţi în decizii ce ţin de bunăstarea întregii planete.  Astfel, în 19 județe, tinerii din cluburile IMPACT (https://www.noi-orizonturi.ro/tineri/cluburile-impact/) implementeză la unison acțiuni civice pentru membrii comunității lor.

Această zi nu este doar despre ziua copilului, ci mai degrabă este despre implicarea fiecărui copil în comunitate şi în cele mai importante provocări ale planetei. Prin campania națională #eusuntdeIMPACT, copilul este cel care dă, nu este cel care primeşte. Tinerii vor spune povestea mai departe și vor arăta că acţiunile lor schimbă pas cu pas ţara într-un loc mai bun.

Clubul Impact-Imbatabilii, din Școala gimnazială nr. 2 Picior de Munte, format din 20 membri și 1 lider Impact- prof. Liliana Chivulescu, oferă- de Ziua Națională Impact– activități dedicate persoanelor de toate vârstele. Astfel dorim să creăm legături între membrii comunității, să ne introducem consătenii în spiritul de Impact, invitându-i să participe activitățile organizate de obicei în cadrul întâlnirilor și proiectelor pe care le derulăm. Vom organiza un stand cu diferite obiecte interesante: unele care spun povestea clubului nostru, altele ce pot fi achiziționate de către participanți și, desigur, cele care vor fi oferite ca premii; participanții pot face fotografii cu mesaje educative, amuzante, motivaționale; astfel fiecare va avea o amintire a celei mai de Impact zile de 1 Iunie!

Fiecare membru al clubului va avea o responsabilitate proprie, adecvată abilităților, priceperilor și talentului său: unii vor facilita și coordona jocurile, alții se vor ocupa de stand,  de fotografii, vor oferi explicații și răspunsuri la întrebările participanților; comunicatele de presă, postările de pe rețelele de socializare vor fi asigurate, de asemenea, de membrii clubului nostru.

Activitățile se vor desfășura în parcul din curtea Școlii gimnaziale nr. 2 Picior de Munte,

Sâmbătă, 1 Iunie 2019, în intervalul orar 11:00 – 13:00.

De ce ne implicăm în această campanie? Suntem 20 de elevi care își doresc să schimbe oameni, perspective și mentalități, prin implicarea și entuziasmul personal. Știm că suntem puțini, dar am demonstrat că uniți putem fi importanți. Știm că ne-am propus ceva dificil de realizat, dar nu ne dăm bătuți, așa că ne-am spus „Imbatabilii” și vrem să ne transformăm numele în renume. Ne bucurăm de fiecare reușită și căutăm soluții pentru a repara fiecare nereușită. Râdem împreună, facem planuri și le punem în aplicare, muncim împreună, sărbătorim împreună. Fiecare proiect este important pentru noi și aduce cu sine întâmplări memorabile și lecții de viață.

Clubul IMPACT Imbatabilii, din Școala gimnazială nr. 2 Picior de Munte, face parte din rețeaua națională de Cluburi IMPACT a Fundației Noi Orizonturi. În România sunt peste 150 de cluburi IMPACT  care fac parte din rețeaua națională, în timp ce peste 500 de cluburi sunt deschise în 24 de țări din Europa, America, Asia sau Africa.

Tinerii și profesorii din cadrul cluburilor se întâlnesc săptămânal pentru a dezvolta proiecte în folosul comunității. Printre abilitățile dezvoltate se numără antreprenoriatul, gândirea critică, valori proprii, iar învățarea este interactivă și conectată la realitate.

 

Despre Fundația Noi Orizonturi

De 18 ani Fundația Noi Orizonturi oferă educatorilor instrumente prin care pot împuternici tinerii să conducă şi să producă schimbări pozitive în comunităţile lor. Fundația lucrează cu cadre didactice, directori de școli şi voluntari să transforme educaţia din România, să susțină organizaţii din alte 24 de ţări și să ofere programe de dezvoltare a competenţelor și a caracterului. Fundația Noi Orizonturi aduce o perspectivă nouă școlilor – ca spațiu al colaborării între diferiți membri ai comunității pentru a răspunde mai bine nevoilor copiilor. Pentru mai multe detalii: https://www.noi-orizonturi.ro/

 

Ziua Naţională IMPACT face parte din proiectul „Vocea mea contează! Tinerii- liderii schimbării în Agenda 2030” implementat de Fundaţia Noi Orizonturi şi finanţat prin proiectul “Towards open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019-2021, co-finanțat de Uniunea Europeană și implementat de organizația Fingo din Finlanda, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare – FOND (România), platforma CROSOL (Croația) și Confederația Europeană de ONG-uri pentru dezvoltare – CONCORD.

 

Persoana de contact:

Nume: Liliana CHIVULESCU

Telefon: 0766367727

Email: lilianadanielachivulescu@yahoo.com

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

You must be logged in to post a comment Login

Adaugă un comentariu

Educație și cultură

GURA FOII- Sezatoare in lumea basmelor

Articol scris de

Unde putem sa depănăm povesti mai frumoase decat intr-o Biblioteca? Aici lumea basmelor prinde viața precum prind viața stelele de pe cer si fulgii de zapada pe pânza albă sub mâini pricepute sau sub mânuțele dornice de a învața!

La începutul săptămânii, a avut loc la Biblioteca Publica din Gura Foii, o noua sezatoare; un prilej nou, de a învața despre povesti, despre credința, despre traditii, despre cer și pământ!

Mariana Lixandroiu, bibliotecar responsabil 

 

Citește articolul

Educație și cultură

Comoară etnografică in Dâmbovița – un gospodar a reușit să promoveze cultura tradițională mai bine decât autoritățile

Articol scris de

În condițiile în care statul încearcă cu greu și pe bani mulți să promoveze satul românesc și tradițiile sale, un simplu cetățean dintr-un sat de câmpie reușește să amenajeze in propria casă un colț muzeistic cu exponate ce le regăsești din ce in ce mai rar chiar și în muzeele de profil. Și toate astea fără ajutorul autorităților sau al experților care ar fi trebuit să promoveze cultura tradițională din Dâmbovița.
Ne aflam în comuna Poiana, zonă preponderent agricolă, unde cultura verzei și a cartofilor este principala sursa de venit a celor implicați încă în cultivarea pământului. Aici am găsit o ciudățenie etnografică, spun ciudățenie pentru că nicăieri nu figurează vreo informație despre existența vreunei case memoriale sau a unui cămin cultural în comună, și cu toate acestea, am găsit aici un muzeu în toată regula.

 

Doamna Nicoleta Vlad recunoaște că dumneaei a fost cu ideea, iar soțul, Ion Vlad, a susținut-o în acest frumos demers, care în timp a devenit tot mai costisitor și le-a ocupat toată casa. „De ce fac asta? Pentru că îmi place, și când îți place ceva depui toată energia în acel lucru. Am pierdut mult timp restaurând anumite piese dar am făcut-o din pasiune. Mă simt bine când văd toate lucrurile pe care le-am adunat în ani de zile și pe care le-am salvat de la dispariție”, ne mărturisește doamna Nicoleta Vlad.
Soțul este la fel de încântat: „ne place, e ceva frumos, nu găsești pe oriunde așa ceva. Am găsit destul de greu anumite piese, dar pe urmă oamenii au venit la noi când mai găseau câte ceva prin podul casei. Sunt lucruri pe care generația de acum nu le poate aprecia pentru că nu știe la ce au fost folosite. Pentru ei sunt doar obiecte, pentru noi însă sunt amintiri”
În casa transformată în muzeu găsești de la ceramică și mobilier vechi, la piese aparținând atelierului de fierărie ori costume populare, de la obiecte din lemn, în speță linguri și copăi cioplite, la panopli realizate cu măiestrie chiar de domnul Ion. Totul este amenajat in propria casă, iar când camerele au devenit neîncăpătoare pentru exponate, prispa casei a fost revendicată de obiectele ce spun povestea altor timpuri, când țăranul își făcea în gospodăria sa toate obiectele pe care le folosea și nimic nu era aruncat. Dacă vreți să vedeți un colț din trecut, vă invit să faceți o călătorie până în Poiana, locul despre care nici autoritățile în domeniu nu au aflat că există.
Citește articolul
Publicitate
--------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------
-------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------