Contactează-ne pe

Educație și cultură

Oaspeți din Europa la ,,Șerban Cioculescu”

Publicat în data de

- 247 vizualizări

Proiectul  ”Let’s be green together!”, Erasmus+ KA2,  se apropie de final! După doi ani de colaborare, partenerii din cele 5 țări europene au venit la Găești în cadrul ultimei întâlniri transnaționale de proiect în perioada 15-17 mai 2019. Pe durata celor trei zile de lucru, coordonatorii de proiect din Italia, Spania, Polonia, Lituania și România, însoțiți de colegii lor, au vizitat școala, au adresat întrebări legate de sistemul de învățământ din România și au pus la punct detalii legate de proiect și întocmirea raportului final. S-a făcut un bilanț al tuturor activităților desfășurate, s-a discutat calitatea produselor comune realizate și durabilitatea rezultatelor și au fost pregătite principiile  în vederea obținerii certificatului ”The Eco- friendly School”.

Proiectul european ”Let’s be green together!”  derulat cu succes sub coordonarea Școlii Gimnaziale ,,Șerban Cioculescu”, este un proiect interdisciplinar ce combină probleme de protecția mediului, reciclare și prevenirea risipei de resurse ( în special apă, hrană și energie) cu dezvoltarea tehnică și abilitățile de gătit. Prin activitățile pe care le-am desfășurat la nivel local și internațional, am încercat să îi învățăm pe elevii noștrii, că protejarea naturii nu este o îndatorire plictisitoare, că reciclarea poate fi amuuzantă și economisirea apei, hranei și energiei înseamnă că protejăm Pământul. Ne dorim ca impactul acestui proiect să se producă nu numai asupra elevilor noștri ci și asupra comunității locale și vom continua să organizăm activități sub deviza Let’s be green together!”

 Prof. Cornelia Stan

 

 

 

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

You must be logged in to post a comment Login

Adaugă un comentariu

Educație și cultură

GURA FOII- Sezatoare in lumea basmelor

Articol scris de

Unde putem sa depănăm povesti mai frumoase decat intr-o Biblioteca? Aici lumea basmelor prinde viața precum prind viața stelele de pe cer si fulgii de zapada pe pânza albă sub mâini pricepute sau sub mânuțele dornice de a învața!

La începutul săptămânii, a avut loc la Biblioteca Publica din Gura Foii, o noua sezatoare; un prilej nou, de a învața despre povesti, despre credința, despre traditii, despre cer și pământ!

Mariana Lixandroiu, bibliotecar responsabil 

 

Citește articolul

Educație și cultură

Comoară etnografică in Dâmbovița – un gospodar a reușit să promoveze cultura tradițională mai bine decât autoritățile

Articol scris de

În condițiile în care statul încearcă cu greu și pe bani mulți să promoveze satul românesc și tradițiile sale, un simplu cetățean dintr-un sat de câmpie reușește să amenajeze in propria casă un colț muzeistic cu exponate ce le regăsești din ce in ce mai rar chiar și în muzeele de profil. Și toate astea fără ajutorul autorităților sau al experților care ar fi trebuit să promoveze cultura tradițională din Dâmbovița.
Ne aflam în comuna Poiana, zonă preponderent agricolă, unde cultura verzei și a cartofilor este principala sursa de venit a celor implicați încă în cultivarea pământului. Aici am găsit o ciudățenie etnografică, spun ciudățenie pentru că nicăieri nu figurează vreo informație despre existența vreunei case memoriale sau a unui cămin cultural în comună, și cu toate acestea, am găsit aici un muzeu în toată regula.

 

Doamna Nicoleta Vlad recunoaște că dumneaei a fost cu ideea, iar soțul, Ion Vlad, a susținut-o în acest frumos demers, care în timp a devenit tot mai costisitor și le-a ocupat toată casa. „De ce fac asta? Pentru că îmi place, și când îți place ceva depui toată energia în acel lucru. Am pierdut mult timp restaurând anumite piese dar am făcut-o din pasiune. Mă simt bine când văd toate lucrurile pe care le-am adunat în ani de zile și pe care le-am salvat de la dispariție”, ne mărturisește doamna Nicoleta Vlad.
Soțul este la fel de încântat: „ne place, e ceva frumos, nu găsești pe oriunde așa ceva. Am găsit destul de greu anumite piese, dar pe urmă oamenii au venit la noi când mai găseau câte ceva prin podul casei. Sunt lucruri pe care generația de acum nu le poate aprecia pentru că nu știe la ce au fost folosite. Pentru ei sunt doar obiecte, pentru noi însă sunt amintiri”
În casa transformată în muzeu găsești de la ceramică și mobilier vechi, la piese aparținând atelierului de fierărie ori costume populare, de la obiecte din lemn, în speță linguri și copăi cioplite, la panopli realizate cu măiestrie chiar de domnul Ion. Totul este amenajat in propria casă, iar când camerele au devenit neîncăpătoare pentru exponate, prispa casei a fost revendicată de obiectele ce spun povestea altor timpuri, când țăranul își făcea în gospodăria sa toate obiectele pe care le folosea și nimic nu era aruncat. Dacă vreți să vedeți un colț din trecut, vă invit să faceți o călătorie până în Poiana, locul despre care nici autoritățile în domeniu nu au aflat că există.
Citește articolul
Publicitate
--------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------
-------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------