Contactează-ne pe

Educație și cultură

Elevii Școlii Gimnaziale ,,Șerban Cioculescu’’ Găești ne învață să ,,trăim verde’’!

Publicat în data de

- 496 vizualizări

                                                         Comunicat de presă

 În perioada 5-9 noiembrie 2018, o delegație a Școlii Gimnaziale ,,Șerban Cioculescu” Găești a participat în Fidenza – Italia, la a treia activitate transnațională de tip ,,Learning, Teaching, Training” în cadrul Proiectului  KA2 ,,Let’s be green together!’’ finanțat prin programul Erasmus+. Delegația a fost formată din 2 cadre didactice: prof. Turcu Adrian- director și prof. Stan Cornelia- coordonator la nivel de parteneriat și 4 elevi: Neagu Maria Oana- cls. a VIII-a, Ene Alexia Maria- cls. a VI-a, Barbu Iulia Daria- cls.a VI-a si Neagu Luca Ioan, cls.a VII-a.

        

  Dintre activitățile desfășurate în școala parteneră din Italia enumerăm:

  • Realizarea broșurii referitoare la stoparea risipei de hrană, apă și energie și prezentarea analizei chestionarului aplicat in cele șase școli partenere;
  • Lecție cu tema ,,Cum să plănuim un buget de familie perfect’’;
  • Promovarea unui stil de viață sănătos prin scurte filme realizate în fiecare scoală implicată în parteneriat;
  • Workshop – ,,Casa eco ideală’’;
  • Întâlnirea consilierul pe probleme de educație și cultură în cadrul Primăriei din Fidenza cu elevii şi cadrele didactice;
  • Pregătirea unui set de exerciții fizice și propuneri pentru promovarea unui stil de viață sănătos;
  • Vizitarea ,,Passive House’’- casă care asigură un climat interior confortabil și vara și iarna, fără însă a fi nevoie de o sursă convențională de încălzire.

      Activităţile au respectat obiectivele proiectului şi s-au realizat în conformitate cu programul reuniunii, anterior stabilit.

        Ne dorim ca prin implementarea acestui proiect să contribuim la adoptarea unui stil de viață sănătos în rîndul elevilor, în acord cu respectul față de mediu, iar prin promovarea acestuia să producem schimbări în școală, familii, comunitatea locală și nu numai.

Profesor Stan Cornelia

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

You must be logged in to post a comment Login

Adaugă un comentariu

Educație și cultură

GURA FOII- Sezatoare in lumea basmelor

Articol scris de

Unde putem sa depănăm povesti mai frumoase decat intr-o Biblioteca? Aici lumea basmelor prinde viața precum prind viața stelele de pe cer si fulgii de zapada pe pânza albă sub mâini pricepute sau sub mânuțele dornice de a învața!

La începutul săptămânii, a avut loc la Biblioteca Publica din Gura Foii, o noua sezatoare; un prilej nou, de a învața despre povesti, despre credința, despre traditii, despre cer și pământ!

Mariana Lixandroiu, bibliotecar responsabil 

 

Citește articolul

Educație și cultură

Comoară etnografică in Dâmbovița – un gospodar a reușit să promoveze cultura tradițională mai bine decât autoritățile

Articol scris de

În condițiile în care statul încearcă cu greu și pe bani mulți să promoveze satul românesc și tradițiile sale, un simplu cetățean dintr-un sat de câmpie reușește să amenajeze in propria casă un colț muzeistic cu exponate ce le regăsești din ce in ce mai rar chiar și în muzeele de profil. Și toate astea fără ajutorul autorităților sau al experților care ar fi trebuit să promoveze cultura tradițională din Dâmbovița.
Ne aflam în comuna Poiana, zonă preponderent agricolă, unde cultura verzei și a cartofilor este principala sursa de venit a celor implicați încă în cultivarea pământului. Aici am găsit o ciudățenie etnografică, spun ciudățenie pentru că nicăieri nu figurează vreo informație despre existența vreunei case memoriale sau a unui cămin cultural în comună, și cu toate acestea, am găsit aici un muzeu în toată regula.

 

Doamna Nicoleta Vlad recunoaște că dumneaei a fost cu ideea, iar soțul, Ion Vlad, a susținut-o în acest frumos demers, care în timp a devenit tot mai costisitor și le-a ocupat toată casa. „De ce fac asta? Pentru că îmi place, și când îți place ceva depui toată energia în acel lucru. Am pierdut mult timp restaurând anumite piese dar am făcut-o din pasiune. Mă simt bine când văd toate lucrurile pe care le-am adunat în ani de zile și pe care le-am salvat de la dispariție”, ne mărturisește doamna Nicoleta Vlad.
Soțul este la fel de încântat: „ne place, e ceva frumos, nu găsești pe oriunde așa ceva. Am găsit destul de greu anumite piese, dar pe urmă oamenii au venit la noi când mai găseau câte ceva prin podul casei. Sunt lucruri pe care generația de acum nu le poate aprecia pentru că nu știe la ce au fost folosite. Pentru ei sunt doar obiecte, pentru noi însă sunt amintiri”
În casa transformată în muzeu găsești de la ceramică și mobilier vechi, la piese aparținând atelierului de fierărie ori costume populare, de la obiecte din lemn, în speță linguri și copăi cioplite, la panopli realizate cu măiestrie chiar de domnul Ion. Totul este amenajat in propria casă, iar când camerele au devenit neîncăpătoare pentru exponate, prispa casei a fost revendicată de obiectele ce spun povestea altor timpuri, când țăranul își făcea în gospodăria sa toate obiectele pe care le folosea și nimic nu era aruncat. Dacă vreți să vedeți un colț din trecut, vă invit să faceți o călătorie până în Poiana, locul despre care nici autoritățile în domeniu nu au aflat că există.
Citește articolul
Publicitate
--------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------
-------------------------------------------
--------------------------------------------
--------------------------------------------