Nu avem spitale bine dotate, nu avem şcoli moderne şi echipate conform anului 2018, nu avem drumuri şi poduri reabilitate şi consolidate, nu avem un turism demn de frumuseţile naturale şi istorice. În schimb avem, în judeţul Dâmboviţa, biserici fără număr, apărute ca ciupercile după ploaie şi o Arhiepiscopie adânc şi deranjant înfiptă în treburile publice, vocală şi cu limbaj politicianist şi ameninţător, demn de cele mai întunecate momente ale evului mediu.
După eşuarea lamentabilă a referendumului pentru familie, în spaţiul public au început să apară mesaje halucinante, promovate de slujitori ai bisericii, cu accente revanşarde, menite să-i intimideze pe politicienii căciuliţi cu banii noştri în mână, nu demult, la porţile Arhiepiscopiei, pentru voturi în campanie.
Foştii parteneri, cei care puneau la cale echipe mixte popi-pesedişti prin şedinţe de partid la Mija, îşi aruncă acum vorbe grele. Un astfel de scandal public, în care a fost implicat Consiliul Judeţean, este cel al finanţării pentru lăcaşurile de cult. 20 de miliarde lei vechi a prevăzut judeţul, la început de an, pentru biserici, din banii contribuabililor, în condiţiile în care ambulanţele se rup în drum, cu pacienţii în maşină sau nu mai ajung deloc la cazuri grave. Din cele 20 de miliarde, se mai pot acorda doar 18, au hotărât consilierii judeţeni, majoritari PSD! Pentru această rectificare în minus, de 2 miliarde lei vechi, au luat foc capii bisericii dâmboviţene, afurisindu-i public pe mai-marii judeţului, lăsând să se înţeleagă că s-a rupt lanţul de iubire.
„Dacă ordonatorul principal de credite crede că situația financiară a Consiliului Județean Dâmbovița se va îmbunătăți după ce a tăiat 200.000 lei de la mai multe parohii, care puteau primi până la 10.000 lei, în acest an, pentru diverse șantiere care se află în derulare, se înșeală (părerea mea).
Și până la urmă nu era o problemă faptul că a tăiat din bani, pentru că întotdeauna am înțeles când nu se poate executa întregul buget, dar când ești asigurat că situația va rămâne așa cum era și vezi că ești indus în eroare, ce să mai crezi? Sunt în Dâmbovița de 20 de ani și am discutat cu mulți primari și președinți ai C.J.D., dar niciodată, absolut niciodată nu am fost mințit. Dacă Dumnezeu îmi va da sănătate, probabil, voi discuta cu mulți alți președinți de acum înainte. Vă reamintesc tuturor ce am scris de curând și văd cât este de actual: DESPRE AROGANȚA ȘI SMERENIA UNOR LIDERI
Spectacolul acestor zile ne-a oferit experiența cunoașterii, probabil pedagogice, a aroganței și a atotștiinței unor lideri ce par a cunoaște totul.”, tuna, pe Facebook, vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu.
Răspunsul Consiliului Judeţean nu a întârziat să apară şi dezvăluie această realitate: foarte mulţi bani sunt investiţi, anual, din bugetul judeţean, pentru sprijinirea bisericilor şi a proiectelor Arhiepiscopiei. Iar aceste sume deloc de neglijat nu, nu ajung la spitale, creşe, grădiniţe, aşezăminte sociale, copii abandonaţi, cămine de bătrâni, drumuri, turism etc.
„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, referitoare la sprijinul financiar acordat de către Consiliul Județean Dâmbovița unităților de cult, în anul 2018, pentru o corectă informare a opiniei publice, precizăm următoarele:
Consiliul Județean Dâmbovița a sprijinit, întotdeauna, demersurile inițiate de Arhiepiscopia Târgoviștei pentru susținerea unităților de cult din județul Dâmbovița, acestea reprezentând una dintre dimensiunile relației de colaborare contractuală dintre cele două instituții, alături de personalul neclerical. În acest sens, Consiliul Județean Dâmbovița a susținut financiar Arhiepiscopia Târgoviștei, prin alocările financiare acordate pentru lăcașurile de cult începând cu anul 2002, potrivit Legii nr. 125/2002, pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 82/2001, privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România.
Astfel, începând cu anul 2002 și până în prezent, Consiliul Județean Dâmbovița a răspuns pozitiv solicitărilor Arhiepiscopiei Târgoviștei și a alocat, în intervalul 2012 – 2017, sume în valoare de 10.021.471 lei, pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare la unitățile de cult care aveau asemenea nevoi, fondurile provenind din bugetul propriu al instituției.
Aceste afirmații sunt confirmate, de asemenea, și de HCJ nr. 54/15.02.2018, prin care Consiliul Județean Dâmbovița a prevăzut, în bugetul pe anul 2018, suma de 2.000.000 lei, sprijin financiar pentru câteva din cele mai importante unități de cult din județul Dâmbovița, sumă aprobată prin HCJ nr. 60/21.02.2018, din care s-au efectuat, până în prezent, plăți în valoare de 1.010.000 lei.
Mai mult decât atât, prin HCJ nr. 91/15.03.2018, Consiliul Județean Dâmbovița a mai alocat suma de 100.000 lei pentru cantina socială a Arhiepiscopiei Târgoviștei, răspunzând astfel solicitării acesteia nr. 674/26.02.2018, înregistrată la Consiliul Județean Dâmbovița cu nr. 4.092/01.03.2018.
În conformitate cu HCJ nr. 217/27.08.2018 privind rectificarea bugetului propriu și având în vedere necesitatea asigurării bunei activități a instituției noastre, s-a rectificat în minus capitolul bugetar „Culte”, bugetul aferent unităților de culte pentru anul 2018 rămânând la suma de 1.800.000, fapt ce a determinat diminuarea sumei prevăzute la punctul „Sprijinirea unor parohii ortodoxe și a altor culte religioase din județul Dâmbovița” cu 200.000 lei.
Astfel, în ceea ce privește HCJ nr. 264/16.10.2018 privind modificarea HCJ nr. 60/21.02.2018, facem precizarea că aceasta a respectat solicitările cuprinse în adresa Arhiepiscopiei Târgoviște nr. 3.210/13.09.2018, înregistrată la Consiliul Județean Dâmbovița cu nr. 18.089/13.09.2018, în sensul în care suma de 650.000 lei, prevăzută pentru 6 lăcașuri de cult (Biserica Parohiei „Sf. Voievod Neagoe Basarab” din Târgoviște, Catedrala „Sf. Voievod Neagoe Basarab” din orașul Găești, Biserica Parohiei Ilfoveni, Biserica Parohiei Dobra, Biserica Parohiei Dărmănești II, Biserica Parohiei Finta), a fost redistribuită în vederea finalizării lucrărilor în cadrul proiectului „Construire Trapeză” la Mănăstirea Peștera Ialomiței, așa cum au cerut reprezentanții instituției religioase.
În ceea ce privește raportul care a stat la baza acestui proiect de hotărâre, dezbătut în comisii, în data de 15.10.2018, precizăm faptul că acesta nu includea prevederile HCJ nr.91/15.03.2018 și ale HCJ nr. 217/27.08.2018, fapt pentru care s-a impus actualizarea sa în vederea susținerii în ședința de plen a Consiliului Județean Dâmbovița.
Potrivit celor anterior amintite, precizăm faptul că reprezentanții Consiliul Județean Dâmbovița au respectat întotdeauna prevederile legislative privind formele de sprijin financiar pentru unitățile de cult și au fost, în permanență, deschiși la dialog în ceea ce privește susținerea și finanțarea acestora, instituția noastră fiind un partener constant al Arhiepiscopiei Târgoviștei în acest sens, așa cum o dovedesc cifrele mai-sus prezentate.
Consiliul Județean Dâmbovița a fost și va rămâne alături de Arhiepiscopia Târgoviștei în toate demersurile pe care le va iniția. Totodată, asigurăm Arhiepiscopia Târgoviștei de întreaga noastră considerație și respect față de nobila misiune pe care o desfășoară în slujba cetățenilor dâmbovițeni.
Președinte,
Daniel-Nicolae Comănescu”
Comments