in , ,

Liceul „Iordache Golescu” a dat startul manifestărilor dedicate Centenarului! EVENIMENTUL A FOST ONORAT DE MINISTRUL SECRETAR DE STAT PETRU ANDEA!

Istorie, tradiţie, educaţie şi cultură! Acestea au fost subiectele simpozionului „Trecutul de jertfă celebrat în lumina Centenarului Marii Uniri”, organizat excepţional de Liceul Tehnologic „Iordache Golescu” din Găeşti. În prezenţa ministrului secretar de stat din Ministerul Educaţiei, Petru Andea, a inspectorului şcolar general adjunct, Gabriela Istrate, a primarului Grigore Gheorghe, a viceprimarului Ion Untărescu, directori de şcoli şi instituţii locale, evenimentul a urmărit să evoce pagini importante de istorie a poporului român, la 100 de ani de la Marea Unire, dar şi să aducă în prezent tradiţii, obiceiuri şi datini reprezentative.

Gazda simpozionului a fost directorul Liceului „Iordache Golescu”, prof. Ioana Dincă. Domnia sa a reuşit să alterneze armonios momentele cu caracter ştiinţific, cele artistice şi cele destinate cunoaşterii tradiţiilor. Ne-a mărturisit că profesorii şi elevii au muncit foarte mult, că a fost un efort de echipă şi că este onorant pentru unitatea şcolară pe care o conduce că atâtea personalităţi au răspuns invitaţiei, apreciind faptul că elevii s-au implicat în organizarea unui astfel de eveniment.

De formaţie inginer, ministrul secretar de stat Petru Andea a ţinut o lecţie ilustrată de istorie, absolut fascinantă, şi le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa pe care o acordă Ministerul Educaţiei evenimentelor dedicate Centenarului, peste 7000 la nivel naţional. De asemenea, s-a documentat serios despre Găeşti, inclusiv despre istoria oraşului, pe care l-a apreciat la superlativ.

Primarul Grigore Gheorghe a subliniat că Găeştiul este un oraş viu, expansiv, cu forţă economică şi cu reale perspective de dezvoltare, educaţia fiind unul dintre piloanele pe care se sprijină întreaga viziune locală.

Inspectorul şcolar general adjunct, doctor în istorie Gabriela Istrate, a demonstrat că istoria este, în sine, o lecţie de viaţă şi că Marea Unire de la 1918 nu este altceva decât un vis, construit pas cu pas, timp de 100 de ani, de o generaţie de oameni educaţi şi patrioţi. De asemenea, inspectorul şcolar general adjunct a venit cu o propunere inedită: Liceul Tehnologic „Iordache Golescu”  să devină Colegiu Tehnic.

O intervenţie foarte frumoasă şi aplaudată a avut protopopul Marius Stan, fost profesor al liceului. Declarându-se emoţionat, pentru că a predat în această unitate şcolară, dar şi pentru că se află în faţa fostei sale dirigintă, prof. Gabriela Istrate, preotul a vorbit cu căldură despre înrâurirea istoriei şi a credinţei în înfăptuirea Marii Uniri, dar şi a altor momente istorice de referinţă.

Alocuţiunile şi dezbaterile artistice au fost completate cu momente artistice. Elevi ai liceului, printre care Bogdan Burcea şi Alin Lăcătuş, dar şi ansamblul „Cordruleţul” al Clubului Copiilor, coordonat de Mimi Grigore, au susţinut momente artistice festive în faţa asistenţei. Copiii de la „Codruleţul” au arătat că sunt excepţionali şi că îşi merită cu prisosinţă trofeele obţinute la festivalurile şi concursurile la care participă.

Nu în ultimul rând, merită menţionat Târgul Tradiţional „Marea Unire”, o superbă expoziţie de produse tradiţionale organizată, pe holurile liceului, de către profesorul de economie Nicoleta Neagu.

Simpozionul „Trecutul de jertfă celebrat în lumina Centenarului Marii Uniri” continuă şi mâine, cu lucrări pregătite de profesori şi elevi.