Contactează-ne pe

Zvonuri urât mirositoare ies de sub cupola aurită a fabricii de frigidere

- 1.426 vizualizări

Să fi umblat ARCTIC cu fofârlica?!

Conducerea companiei nu a vrut să treacă testul sincerităţii

Asupra fabricii de frigidere planează suspiciunea că ar fi tras o „ţeapă” statului român de aproape 17 miliarde lei vechi

De peste 3 săptămâni aşteptăm răspunsuri la un set de întrebări care ne-au fost sugerate de salariaţi


Deşi se autoproclamă transparentă şi responsabilă, conducerea companiei ARCTIC nu vrea să răspundă la întrebări! În ultima perioadă, am primit foarte multe informaţii referitoare la rezultatele controalelor efectuate de instituţiile statului pentru perioada iulie 2007 – noiembrie 2008 şi am încercat să le verificăm, prin solicitarea unor puncte de vedere oficiale. Potrivit datelor noastre, se estimează o prejudiciere a bugetului de stat de aproape 17 miliarde lei vechi (1.698.544 lei), prin necalcularea şi nevirarea de impozit pe profit şi de TVA. În poveste s-ar părea că este implicată şi societatea SC ADA METAL INTERNATIONAL SRL, cea care ar fi cumpărat tablă de la ARCTIC, sub preţul cu care aceasta îl achiziţiona, deschizând astfel „portiţe” pe lângă lege. Potrivit surselor noastre, există dosare voluminoase la Parchet, care vor merge către ANAF, pentru finalizarea cercetărilor. Depinde de instituţiile statului de la Bucureşti dacă la Găeşti se va realiza sau nu un control mult mai amplu (pentru noiembrie 2008 – decembrie 2009), întrucât ARCTIC este mare contribuabil. Un alt aspect care a intrat sub lupa autorităţilor este programul informatic, pentru care se pare că nu s-a putut prezenta o licenţă de utilizare, declarându-se că societatea foloseşte un sistem de operare în baza unei licenţe din partea companiei-mamă.

Monica Iavorschi ne abureşte cu texte de adormit copiii

Directorul general al ARCTIC, Monica Iavorschi, ne-a transmis, în data de 15 februarie, o scrisorică:

„Stimată Doamnă,

Am remarcat interesul dumneavoastră în ceea ce priveşte compania Arctic, în urma apariţiei articolelor care au ca subiect activitatea companiei noastre, apărute in datele de 31 ianuarie şi 6 februarie anul curent.
Vă informez ca vă stau la dispoziţie cu o poziţie oficială a companiei Arctic, în cazul in care aveţi întrebări sau nelămuriri, pentru a le putea oferi cititorilor dumneavoastră o înţelegere cât mai obiectivă asupra subiectelor abordate în materialele redactate de către dumneavoastră.
Vă asigur de faptul că Arctic este o companie transparentă şi responsabilă, în permanenţă preocupată de angajaţii săi, de oferirea celor mai bune condiţii de muncă şi de respectarea tuturor drepturilor acestora.

Cu respect,

Monica Iavorschi,

Director General Arctic”

În afară de faptul că este prost scrisă, această epistolă, care se vrea un produs de relaţii publice pe care compania mai dă şi bani, conţine nişte subtilităţi care au încercat să ne insulte inteligenţa. Primul paragraf este o dovadă clară de aroganţă, pe care nu o tolerăm, întrucât „Cronica Găeştiului” chiar nu are nici un interes „în ceea ce priveşte compania ARCTIC”. Subiectul materialelor noastre nu avea de-a face cu „activitatea” societăţii, ci cu tratamentul discreţionar, discriminatoriu şi nelegal aplicat salariaţilor. Oamenii n-au mai avut încredere în sindicate, pe care le considerau aservite, şi s-au adresat ziarului local. Monica Iavorschi ne „informează” că ne stă la dispoziţie cu puncte de vedere oficiale, dar uită să ne dea şi datele de contact. Bineînţeles că am avut întrebări, de data aceasta „în ceea ce priveşte activitatea ARCTIC”, pe care le-am transmis pe e-mail unei doamne sau domnişoare care se ocupă de comunicare. Iată că au trecut trei săptămâni şi nici până acum nu ni s-a răspuns. Nici măcar la telefon. Ca atare, unde este transparenţa clamată?

De ce tace ARCTIC?

La câteva zile după primirea epistolei pe e-mail, am adresat un set de întrebări doamnei Monica Iavorschi. Menţionăm că toate aceste nelămuriri provin din scrisorile primite de la oameni, angajaţi ai ARCTIC, care vor să ştie adevărul, pentru că acolo lucrează şi au dreptul să înţeleagă dacă într-adevăr „ARCTIC este în permanenţă preocupată de angajaţii săi, de oferirea celor mai bune condiţii de muncă şi de respectarea tuturor drepturilor acestora”. De asemenea, precizăm că nu reprezintă adevăruri absolute, ci aspecte despre care se vorbeşte tot mai des şi care, din punctul nostru de vedere, ar fi trebuit lămurite cu profesionalism şi tact. Credem că am fi făcut un real serviciu companiei găeştene, nelăsând pradă speculaţiilor astfel de informaţii. Iată setul de întrebări la care nu ni se răspunde de mai bine de 3 săptămâni.
„1. Există vreo legătură între compania ARCTIC şi firma ADA METAL INTERNATIONAL (acţionariat comun, relaţii comerciale etc.)?
2. Este adevărat că la Poliţia Găeşti există un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsuri din inventarul societăţii (400 de aparate furate), evaziune fiscală şi fals în actele de transport a mărfii?
3. Este adevărat că Garda Financiara a efectuat controale şi deja s-a constatat o prejudiciere a statului român de aproximativ 17 miliarde lei vechi? Potrivit informaţiilor noastre, ilegalităţile s-ar fi desfăşurat prin intermediul societăţii SC ADA METAL INTERNATIONAL.
4. Este adevărat ca politica de personal a ARCTIC prevede angajări numai pe perioadă determinată (1 – 3 luni) a persoanelor şomere, cu slabe şanse de prelungire a contractului? Există acuzaţii, de asemenea, ca femeilor aflate în concediu de creştere a copilului li s-a încheiat contractul înainte de a termina perioada de 2 ani prevăzută de lege.
5. Fostul director al ARCTIC şi fostul senator Traian Novolan primeşte, încă de când Arcelik a achiziţionat fabrica de frigidere, o sumă lunară de aproximativ 5000 de euro? Şi daca da, ce îl îndreptăţeşte pe fostul manager să încaseze această sumă?”

Şi întrucât pe noi chiar nu ne mai interesează poziţia ARCTIC, pentru că acum suntem în posesia răspunsurilor, sperăm ca măcar comunicarea internă să se desfăşoare după principii sănătoase şi responsabile, iar angajaţii să-şi recapete încrederea în şefii lor şi în politicile pe care aceştia le promovează.

Mariana IONESCU
Publicitate
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Crimă oribila la Gura Suţii! TATĂL ȘI-A ÎNJUNGHIAT FIUL ÎN INIMĂ!

Articol scris de

Un tânăr in vârstă de 30 de ani, din Gura Sutii, a avut un sfârșit cumplit. El a pierit duminică după-amiază, după ce a fost injunghiat de propriul tată, in varsta de 61 de ani. Intre cei doi a izbucnit un conflict violent, pe fondul consumului de alcool. Tatăl criminal a incercat, in prima fază, sa minta autoritățile, spunând ca fiul său s-a împiedicat și a căzut în cuțit. Polițiștii și procurorii fac acum cercetări, pentru a stabili cum s-a petrecut nenorocirea.

 

 

 

Citește articolul

Educație și cultură

Trofeul Sectiunii Folk- grupuri al Festivalului „Capitala Muzicală” Sibiu a ajuns la Gaesti! GRUPUL NEW GENERATION AL CASEI DE CULTURA, PERFORMANTA LA UNUL DINTRE CELE MAI TITRATE CONCURSURI DE INTERPRETARE!

Articol scris de

Unii dintre cei mai talentati gaesteni, membri ai formatiilor New Generation si Ritmic ale Casei de Cultura, s-au remarcat la Festivalul „Capitala Muzicala”, care s-a desfasurat la Sibiu, la acest sfarsit de saptamana. Copiii pregatiti de Mariana Ionescu, Orton (Simion Alin Cezar) si Catalin Dragomir au obtinut premii la toate sectiunile la care s-au inscris.

Un juriu titrat, din care au facut parte Horia Moculescu, Mihai Alexandru sau Zoe Alecu, a avut o misiune imposibila: sa departajeze unele dintre cele mai bune voci de copii si adolescenti din Romania.

Veniti din toata tara, de la scoli de canto si muzica, talentatii copii si adolescenti s-au luptat pentru trofeele si premiile puse in joc la sectiunile si categoriile de muzica clasica, populara sau usoara.

Solistii gaesteni se intorc acasa cu urmatoarele premii: Grupul New Generation (instructori Mariana Ionescu si Orton), din care fac parte Mariana Stefan, Lavinia Nae, Denisa Stoica si Alexandru Popescu- Trofeul Sectiunii Grupuri Folk. Gabriel Florea (instructor Catalin Dragomir) – premiul al 2-lea la Sectiunea Muzica Populara, categoria 13-14  ani. Nicoleta Stoica (instructor Cătălin Dragomir) – mentiune la Sectiunea Muzica Populara, categoria10-11 ani.

Mariana Stefan (instructori Mariana Ionescu si Orton) – mentiune la Sectiunea Muzica Usoara, categoria16/18 ani, Lavinia Nae (instructori Mariana Ionescu si Orton) – premiul special la Sectiunea Muzica usoara, caregoria14- 15 ani.

Citește articolul

Evenimente

O casă din Corbii Mari, cuprinsă de flăcări. INCENDIUL S-A EXTINS LA ALTE DOUĂ IMOBILE

Articol scris de

Pompierii intervin cu cinci autospeciale  (de la Garda Potlogi, Detasamentul Titu  si SVSU Corbii Mari) pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din comuna Corbii Mari, flăcările extinzându-se la alte două locuinţe, potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

În momentul de față incendiul este localizat și se lucrează pentru lichidare. Nu s-au inregistrat victime.

Citește articolul

© Copyright 2011-2019. Toate drepturile rezervate!

Visitor Counter CAA Design - Web Design