Contactează-ne pe

Zvonuri urât mirositoare ies de sub cupola aurită a fabricii de frigidere

Publicat în data de

- 1.443 vizualizări

Să fi umblat ARCTIC cu fofârlica?!

Conducerea companiei nu a vrut să treacă testul sincerităţii

Asupra fabricii de frigidere planează suspiciunea că ar fi tras o „ţeapă” statului român de aproape 17 miliarde lei vechi

De peste 3 săptămâni aşteptăm răspunsuri la un set de întrebări care ne-au fost sugerate de salariaţi


Deşi se autoproclamă transparentă şi responsabilă, conducerea companiei ARCTIC nu vrea să răspundă la întrebări! În ultima perioadă, am primit foarte multe informaţii referitoare la rezultatele controalelor efectuate de instituţiile statului pentru perioada iulie 2007 – noiembrie 2008 şi am încercat să le verificăm, prin solicitarea unor puncte de vedere oficiale. Potrivit datelor noastre, se estimează o prejudiciere a bugetului de stat de aproape 17 miliarde lei vechi (1.698.544 lei), prin necalcularea şi nevirarea de impozit pe profit şi de TVA. În poveste s-ar părea că este implicată şi societatea SC ADA METAL INTERNATIONAL SRL, cea care ar fi cumpărat tablă de la ARCTIC, sub preţul cu care aceasta îl achiziţiona, deschizând astfel „portiţe” pe lângă lege. Potrivit surselor noastre, există dosare voluminoase la Parchet, care vor merge către ANAF, pentru finalizarea cercetărilor. Depinde de instituţiile statului de la Bucureşti dacă la Găeşti se va realiza sau nu un control mult mai amplu (pentru noiembrie 2008 – decembrie 2009), întrucât ARCTIC este mare contribuabil. Un alt aspect care a intrat sub lupa autorităţilor este programul informatic, pentru care se pare că nu s-a putut prezenta o licenţă de utilizare, declarându-se că societatea foloseşte un sistem de operare în baza unei licenţe din partea companiei-mamă.

Monica Iavorschi ne abureşte cu texte de adormit copiii

Directorul general al ARCTIC, Monica Iavorschi, ne-a transmis, în data de 15 februarie, o scrisorică:

„Stimată Doamnă,

Am remarcat interesul dumneavoastră în ceea ce priveşte compania Arctic, în urma apariţiei articolelor care au ca subiect activitatea companiei noastre, apărute in datele de 31 ianuarie şi 6 februarie anul curent.
Vă informez ca vă stau la dispoziţie cu o poziţie oficială a companiei Arctic, în cazul in care aveţi întrebări sau nelămuriri, pentru a le putea oferi cititorilor dumneavoastră o înţelegere cât mai obiectivă asupra subiectelor abordate în materialele redactate de către dumneavoastră.
Vă asigur de faptul că Arctic este o companie transparentă şi responsabilă, în permanenţă preocupată de angajaţii săi, de oferirea celor mai bune condiţii de muncă şi de respectarea tuturor drepturilor acestora.

Cu respect,

Monica Iavorschi,

Director General Arctic”

În afară de faptul că este prost scrisă, această epistolă, care se vrea un produs de relaţii publice pe care compania mai dă şi bani, conţine nişte subtilităţi care au încercat să ne insulte inteligenţa. Primul paragraf este o dovadă clară de aroganţă, pe care nu o tolerăm, întrucât „Cronica Găeştiului” chiar nu are nici un interes „în ceea ce priveşte compania ARCTIC”. Subiectul materialelor noastre nu avea de-a face cu „activitatea” societăţii, ci cu tratamentul discreţionar, discriminatoriu şi nelegal aplicat salariaţilor. Oamenii n-au mai avut încredere în sindicate, pe care le considerau aservite, şi s-au adresat ziarului local. Monica Iavorschi ne „informează” că ne stă la dispoziţie cu puncte de vedere oficiale, dar uită să ne dea şi datele de contact. Bineînţeles că am avut întrebări, de data aceasta „în ceea ce priveşte activitatea ARCTIC”, pe care le-am transmis pe e-mail unei doamne sau domnişoare care se ocupă de comunicare. Iată că au trecut trei săptămâni şi nici până acum nu ni s-a răspuns. Nici măcar la telefon. Ca atare, unde este transparenţa clamată?

De ce tace ARCTIC?

La câteva zile după primirea epistolei pe e-mail, am adresat un set de întrebări doamnei Monica Iavorschi. Menţionăm că toate aceste nelămuriri provin din scrisorile primite de la oameni, angajaţi ai ARCTIC, care vor să ştie adevărul, pentru că acolo lucrează şi au dreptul să înţeleagă dacă într-adevăr „ARCTIC este în permanenţă preocupată de angajaţii săi, de oferirea celor mai bune condiţii de muncă şi de respectarea tuturor drepturilor acestora”. De asemenea, precizăm că nu reprezintă adevăruri absolute, ci aspecte despre care se vorbeşte tot mai des şi care, din punctul nostru de vedere, ar fi trebuit lămurite cu profesionalism şi tact. Credem că am fi făcut un real serviciu companiei găeştene, nelăsând pradă speculaţiilor astfel de informaţii. Iată setul de întrebări la care nu ni se răspunde de mai bine de 3 săptămâni.
„1. Există vreo legătură între compania ARCTIC şi firma ADA METAL INTERNATIONAL (acţionariat comun, relaţii comerciale etc.)?
2. Este adevărat că la Poliţia Găeşti există un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsuri din inventarul societăţii (400 de aparate furate), evaziune fiscală şi fals în actele de transport a mărfii?
3. Este adevărat că Garda Financiara a efectuat controale şi deja s-a constatat o prejudiciere a statului român de aproximativ 17 miliarde lei vechi? Potrivit informaţiilor noastre, ilegalităţile s-ar fi desfăşurat prin intermediul societăţii SC ADA METAL INTERNATIONAL.
4. Este adevărat ca politica de personal a ARCTIC prevede angajări numai pe perioadă determinată (1 – 3 luni) a persoanelor şomere, cu slabe şanse de prelungire a contractului? Există acuzaţii, de asemenea, ca femeilor aflate în concediu de creştere a copilului li s-a încheiat contractul înainte de a termina perioada de 2 ani prevăzută de lege.
5. Fostul director al ARCTIC şi fostul senator Traian Novolan primeşte, încă de când Arcelik a achiziţionat fabrica de frigidere, o sumă lunară de aproximativ 5000 de euro? Şi daca da, ce îl îndreptăţeşte pe fostul manager să încaseze această sumă?”

Şi întrucât pe noi chiar nu ne mai interesează poziţia ARCTIC, pentru că acum suntem în posesia răspunsurilor, sperăm ca măcar comunicarea internă să se desfăşoare după principii sănătoase şi responsabile, iar angajaţii să-şi recapete încrederea în şefii lor şi în politicile pe care aceştia le promovează.

Mariana IONESCU
Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Noutăți

Carambol la Picior de Munte! UN TIR A PROVOCAT HAOS PE ȘOSEA!

Articol scris de

Un șofer de tir putea provoca o adevărată nenorocire pe DN72, in localitatea Picior de Munte. Acesta nu a fost atent cand masina din fata sa a schimbat direcția de mers si a intrat direct in ea. Din impact, autoturismul lovit a acrosat o alta masina.  Pompierii găeşteni au ajuns foarte  repede la faţa locului, dar din fericire, nu au fost victime in urma coliziunilor.

Citește articolul

Evenimente

NA, BELEA! I-a prins Poliţia pe stradă fără ITP valabil şi i-a lăsat pe jos!

Articol scris de

Acțiunea de prevenție desfășurată astăzi de către Poliția Rutieră din Titu a fost binevenită pentru siguranța cetățenilor, dar cu urmări nefericite pentru câțiva șoferi. În mai puțin de 15 minute au fost ridicate două taloane pentru că autoturismele nu aveau ITP valabil, așadar,șoferii s-au văzut nevoiți să înmâneze agenților de poliție plăcuțele de înmatriculare și să plece mai departe pe jos, având de plată și o amendă de 1305lei.

Astfel de acțiuni, în ciuda protestelor unei anumite categorii de șoferi, sunt benefice, întrucât în acest mod sunt depistați șoferii care circulă deși au suspendat dreptul de a conduce, ori mai grav, circulă sub influența băuturilor alcoolice. Tot astăzi s-a desfășurat acțiunea Rail Action Day- 24 Blue, ce a avut menirea de a a identifica eventualele probleme existente în ceea ce privește transportul de mărfuri și de persoane pe calea ferată.

În zona Titu au fost efectuate controale la un depozit de fier vechi pentru a se verifica dacă există materiale provenite de la calea ferată și au fost verificate transporturile de mărfuri periculoase. În această privință nu au fost descoperite probleme care să necesite acțiunea ulterioară a polițiștilor

Citește articolul

Educație și cultură

Concursuri de Ziua Națională pentru copiii și adolescenții găeșteni! ”PREMIEM CREATIVITATEA ȘI INTELIGENȚA”! Toate detaliile, aici!

Articol scris de

Ești creativ? Iubești istoria? Îți place competiția? Atunci, ești candidatul ideal pentru unul dintre concursurile organizate, cu ocazia Zilei Naționale, de Primăria și Casa de Cultură ”Dumitru Stanciu Găești”: concurs de cultură generală ”1 Decembrie 1918”, concurs de eseuri cu tema ”Tânăr în România” și concurs de fotografie cu tema ”Tânăr în România”.
De data aceasta, premiem creativitatea, inteligența și cunoștințele de cultură generală. Punem în joc sume importante, cu care răsplătim talentul, implicarea și viziunea ta. Vei fi evaluat de jurii de specialitate, care îți vor oferi, în mod obiectiv, măsura valorii tale actuale.
Concursurile vor fi puse în scenă, în cadrul unui spectacol în care te vei bucura de muzică, dans și atmosferă de sărbătoare, în data de 29 noiembrie 2019, imediat după parada cu torțe prin care deschidem, oficial, sezonul sărbătorilor în Găești.
Concursul de cultură generală se adresează copiilor din clasele a V-a – a VIII-a, iar fondul de premiere este de 3000 de lei. Intră în joc școlile găeștene și cu siguranță competiția va fi una impresionantă.
La celelalte două competiții, vor fi două secțiuni de vârstă: secțiunea pentru școli generale și secțiunea pentru licee. Vor fi acordate, pe fiecare secțiune, trofee, premiul I, II, III și câte trei mențiuni. Și aici, sumele de bani obținute sunt substanțiale și pornesc de la 50 de lei la 500 de lei. Prin urmare, dacă ești talentat și creativ, pe lângă bucuria competiției, ai și motive serioase financiare să trăiești experiența unui astfel de concurs.
Consultă Regulamentele de concurs, în funcție de interesele tale, atât la școala unde ești înscris, cât și pe pagina de facebook a Casei de Cultură Găești, https://www.facebook.com/casa.de.cultura.gaesti/.

Abia așteptăm să aflăm cum gândești, cum te exprimi și să te premiem pentru aceste calități.

Andreea Duță,
Director Casa de Cultură ”Dumitru Stanciu” Găești

Citește articolul

Noutăți