Contactează-ne pe

Zvonuri urât mirositoare ies de sub cupola aurită a fabricii de frigidere

Publicat în data de

- 1.485 vizualizări

Să fi umblat ARCTIC cu fofârlica?!

Conducerea companiei nu a vrut să treacă testul sincerităţii

Asupra fabricii de frigidere planează suspiciunea că ar fi tras o „ţeapă” statului român de aproape 17 miliarde lei vechi

De peste 3 săptămâni aşteptăm răspunsuri la un set de întrebări care ne-au fost sugerate de salariaţi


Deşi se autoproclamă transparentă şi responsabilă, conducerea companiei ARCTIC nu vrea să răspundă la întrebări! În ultima perioadă, am primit foarte multe informaţii referitoare la rezultatele controalelor efectuate de instituţiile statului pentru perioada iulie 2007 – noiembrie 2008 şi am încercat să le verificăm, prin solicitarea unor puncte de vedere oficiale. Potrivit datelor noastre, se estimează o prejudiciere a bugetului de stat de aproape 17 miliarde lei vechi (1.698.544 lei), prin necalcularea şi nevirarea de impozit pe profit şi de TVA. În poveste s-ar părea că este implicată şi societatea SC ADA METAL INTERNATIONAL SRL, cea care ar fi cumpărat tablă de la ARCTIC, sub preţul cu care aceasta îl achiziţiona, deschizând astfel „portiţe” pe lângă lege. Potrivit surselor noastre, există dosare voluminoase la Parchet, care vor merge către ANAF, pentru finalizarea cercetărilor. Depinde de instituţiile statului de la Bucureşti dacă la Găeşti se va realiza sau nu un control mult mai amplu (pentru noiembrie 2008 – decembrie 2009), întrucât ARCTIC este mare contribuabil. Un alt aspect care a intrat sub lupa autorităţilor este programul informatic, pentru care se pare că nu s-a putut prezenta o licenţă de utilizare, declarându-se că societatea foloseşte un sistem de operare în baza unei licenţe din partea companiei-mamă.

Monica Iavorschi ne abureşte cu texte de adormit copiii

Directorul general al ARCTIC, Monica Iavorschi, ne-a transmis, în data de 15 februarie, o scrisorică:

„Stimată Doamnă,

Am remarcat interesul dumneavoastră în ceea ce priveşte compania Arctic, în urma apariţiei articolelor care au ca subiect activitatea companiei noastre, apărute in datele de 31 ianuarie şi 6 februarie anul curent.
Vă informez ca vă stau la dispoziţie cu o poziţie oficială a companiei Arctic, în cazul in care aveţi întrebări sau nelămuriri, pentru a le putea oferi cititorilor dumneavoastră o înţelegere cât mai obiectivă asupra subiectelor abordate în materialele redactate de către dumneavoastră.
Vă asigur de faptul că Arctic este o companie transparentă şi responsabilă, în permanenţă preocupată de angajaţii săi, de oferirea celor mai bune condiţii de muncă şi de respectarea tuturor drepturilor acestora.

Cu respect,

Monica Iavorschi,

Director General Arctic”

În afară de faptul că este prost scrisă, această epistolă, care se vrea un produs de relaţii publice pe care compania mai dă şi bani, conţine nişte subtilităţi care au încercat să ne insulte inteligenţa. Primul paragraf este o dovadă clară de aroganţă, pe care nu o tolerăm, întrucât „Cronica Găeştiului” chiar nu are nici un interes „în ceea ce priveşte compania ARCTIC”. Subiectul materialelor noastre nu avea de-a face cu „activitatea” societăţii, ci cu tratamentul discreţionar, discriminatoriu şi nelegal aplicat salariaţilor. Oamenii n-au mai avut încredere în sindicate, pe care le considerau aservite, şi s-au adresat ziarului local. Monica Iavorschi ne „informează” că ne stă la dispoziţie cu puncte de vedere oficiale, dar uită să ne dea şi datele de contact. Bineînţeles că am avut întrebări, de data aceasta „în ceea ce priveşte activitatea ARCTIC”, pe care le-am transmis pe e-mail unei doamne sau domnişoare care se ocupă de comunicare. Iată că au trecut trei săptămâni şi nici până acum nu ni s-a răspuns. Nici măcar la telefon. Ca atare, unde este transparenţa clamată?

De ce tace ARCTIC?

La câteva zile după primirea epistolei pe e-mail, am adresat un set de întrebări doamnei Monica Iavorschi. Menţionăm că toate aceste nelămuriri provin din scrisorile primite de la oameni, angajaţi ai ARCTIC, care vor să ştie adevărul, pentru că acolo lucrează şi au dreptul să înţeleagă dacă într-adevăr „ARCTIC este în permanenţă preocupată de angajaţii săi, de oferirea celor mai bune condiţii de muncă şi de respectarea tuturor drepturilor acestora”. De asemenea, precizăm că nu reprezintă adevăruri absolute, ci aspecte despre care se vorbeşte tot mai des şi care, din punctul nostru de vedere, ar fi trebuit lămurite cu profesionalism şi tact. Credem că am fi făcut un real serviciu companiei găeştene, nelăsând pradă speculaţiilor astfel de informaţii. Iată setul de întrebări la care nu ni se răspunde de mai bine de 3 săptămâni.
„1. Există vreo legătură între compania ARCTIC şi firma ADA METAL INTERNATIONAL (acţionariat comun, relaţii comerciale etc.)?
2. Este adevărat că la Poliţia Găeşti există un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsuri din inventarul societăţii (400 de aparate furate), evaziune fiscală şi fals în actele de transport a mărfii?
3. Este adevărat că Garda Financiara a efectuat controale şi deja s-a constatat o prejudiciere a statului român de aproximativ 17 miliarde lei vechi? Potrivit informaţiilor noastre, ilegalităţile s-ar fi desfăşurat prin intermediul societăţii SC ADA METAL INTERNATIONAL.
4. Este adevărat ca politica de personal a ARCTIC prevede angajări numai pe perioadă determinată (1 – 3 luni) a persoanelor şomere, cu slabe şanse de prelungire a contractului? Există acuzaţii, de asemenea, ca femeilor aflate în concediu de creştere a copilului li s-a încheiat contractul înainte de a termina perioada de 2 ani prevăzută de lege.
5. Fostul director al ARCTIC şi fostul senator Traian Novolan primeşte, încă de când Arcelik a achiziţionat fabrica de frigidere, o sumă lunară de aproximativ 5000 de euro? Şi daca da, ce îl îndreptăţeşte pe fostul manager să încaseze această sumă?”

Şi întrucât pe noi chiar nu ne mai interesează poziţia ARCTIC, pentru că acum suntem în posesia răspunsurilor, sperăm ca măcar comunicarea internă să se desfăşoare după principii sănătoase şi responsabile, iar angajaţii să-şi recapete încrederea în şefii lor şi în politicile pe care aceştia le promovează.

Mariana IONESCU
Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

You must be logged in to post a comment Login

Adaugă un comentariu

Evenimente

„E genial!” GĂEȘTEANUL VLAD ȘCHIOPU A ȘOCAT JURIUL DE LA iUMOR CU MOMENTUL SĂU DE FERICIRE!

Articol scris de

Are 16 ani, învață la Colegiul Național „Vladimir Streinu” și are, cel mai probabil, un viitor strălucitor în informatică. Aseară însă a făcut furori la emisiunea iUmor difuzată de Antena 1 cu o coregrafie personală care i-a uimit pe Mihai Bendeac și Delia. Timp de câteva minute, Vlad s-a mișcat în ritmul său, absolut fascinant, nebunesc și interesant, in același timp.
Dezinvolt, simpatic și foarte inteligent, adolescentul le-a spus juratilor de la iUmor ca a venit la emisiune la îndemnul colegilor si ca dansul îi apartine.
„Nu a venit cu un număr de comedie, nu a venit cu un număr de dans, a venit cu un număr de fericire. Poți să crezi așa ceva? De asumare totală. L-am filmat”, a precizat Mihai Bendeac, entuziasmat de prestația gaesteanului.

Delia și-a scos imediat telefonul și a început si ea să-l filmeze: „Niște mișcări pe care nu le-am văzut niciodată, nicăieri. Este magnific!”.

 
La finalul discuției cu juriul, puștiul a oferit un alt moment memorabil și care i-a demonstrat, încă o dată, inteligența.
„Incheie cu un lucru memorabil, spune-ne ceva ce ai vrea tu să știe oamenii de acasă, nekegat de umor, nelegat de muzică, nelegat de emisiuni. Cel mai important mesaj pe care nu ai avut niciodată ocazia sa-l faci public”, a incercat Cheloo să-l incuie.
Replica a venit, absolut geniala: „Nașul meu are doi pisoi. Se numesc Măgărușul și Bibi”.

 

Citește articolul

Noutăți

VIDEO!PRIMARUL GRIGORE GHEORGHE, EXERCIŢIU DE TRANSPARENŢĂ! Totul despre bugetul anului 2020

Articol scris de

Dragi gaesteni,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

In data de 19 februarie, a avut loc sedinta Consiliului Local, care a avut pe ordinea de zi bugetul orasului Gaesti pe anul 2020. Sedinta a durat doar cateva minute, din urmatoarele considerente. Bugetul s-a aflat in dezbatere publica timp de 20 de zile, iar cetatenii au transmis numeroase sugestii, care au fost luate in calcul in cadrul proiectului final.

Totodata, cu o seara inainte de vot, timp de 3 ore, bugetul a fost dezbatut in cadrul comisiilor de specialitate. Consilierii opozitiei, PSD si ALDE, nu au facut niciun fel de amendament, nu au venit cu nicio propunere si cu nicio sugestie, concluzia fiind ca – la votul final – bugetul a intrat in forma propusa si aprobata de comisii.

Bugetul orasului nu reprezinta nici motiv de circ, nici de campanie electorala, ci este cel mai important instrument cu ajutorul caruia realizam proiectele pentru comunitatea locala. Demagogia se poarta pe unele retele de socializare ale asa-zisilor adversari politici. Noi avem insa treaba, pentru ca si anul acesta avem foarte multe de realizat.

Cred ca performanta se face cu seriozitate, implicare si munca, si nu cu isterie, fanatism si ura dusa la extrem, asa cum – din pacate – observ din comportamentul unora dintre colegii din opozitie.

Asa cum am precizat, si in acest an avem foarte multe investitii in sanatate, invatamant, cultura, sport, social si infrastructura.

Stimati gaesteni,

Unele dintre marile realizari ale acestui an sunt cele in infrastructura. In urma demersurilor repetate, serioase si sustenabile ale administratiei locale, in luna mai a acestui an incep lucrarile de reabilitare totala a Pasarelei peste calea ferata, proiect in valoare de 9 milioane lei, finantat prin CNAIR.

Asa cum v-am informat deja, am demarat procedurile pentru centura ocolitoare si au fost alocate de catre CNAIR sumele necesare pentru intocmirea proiectului de fezabilitate.

In centrul orasului, de la Complex, Drumul National 7 Bucuresti – Pitesti va fi largit pe 4 benzi pana in dreptul Politiei si DN 61, spre Autostrada, de la Complex la Liber, va fi largit pe 3 benzi si semaforizat. Aceste lucrari vor fluidiza traficul intens din centrul orasului.

O veste de ultim moment este ca vom reabilita in totalitate Piata „Sf. Ilie”, pentru a o aduce la cele mai inalte standarde ale momentului. Proiectul este finantat prin CNI.

Dragi gaesteni,

Este pentru al 14-lea an consecutiv de cand consilierii PSD nu au votat bugetul orasului si pentru al 4-lea an consecutiv de cand consilierii ALDE se opun proiectelor dumneavoastra.

Sunt foarte vocali si critici, ajung chiar sa ma jigneasca personal, insa – de cand sunt primar – nu am vazut din partea lor nici macar un proiect care sa duca la dezvoltarea orasului. Legea le permite sa aiba initiative. Vin doar sa-si incaseze indemnizatiile si sa faca circ pe retelele de socializare, unde au ajuns la un limbaj imposibil de suportat si care arata nivelul lor de inteligenta, pregatire si bun simt.

Dragi prieteni,

Nu as fi facut aceste sublinieri daca nu era foarte important sa intelegeti ca am nevoie in continuare de majoritatea PNL in Consiliul Local. Cu ajutorul acestei echipe de 9 consilieri, carora le multumesc, am reusit sa realizez toate proiectele pe care vi le-am prezentat si care au transformat Gaestiul intr-un oras pe care nici nu ni-l imaginam acum cativa ani. Performanta se face in echipa si am convingerea ca si in anii care vin vom reusi sa ducem la bun sfarsit tot ceea ce ne propunem impreuna cu dumneavoastra, pentru dezvoltarea Gaestiului.

Nota redactiei> Pentru vizionarea tuturor investitiilor si sumele alocate din bugetul local, urmariti materialul video de mai sus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește articolul