Contactează-ne pe

Evenimente

VIDEO! Artă şi istorie într-o gospodărie din comuna Vişina! NU-ŢI VINE SĂ CREZI CE A IEŞIT DIN MÂINILE ARTISTULUI PETRU CONSTANTIN!

O casă care să reflecte personalitatea nostră e un lucru pe care toți ni-l dorim, dar puțini îl putem realiza. Domnul Petru Constantin și-a făcut nu doar casa după dorința domniei sale, dar și gardul locuinței. Satul Izvoru, cunoscut în zonă drept Zâmbrești, aparținând comunei Vișina, are de ceva ani un puct de atracție așa cum nici marile muzeele bucureștene nu visează să aibă. Proprietarul, pasionat de sculptură, premiat chiar la nivel național pentru sculpturile realizate, s-a hotărât să-și înfrumusețeze locuința, personalizând-o cu pictorii preferați.

După consultări cu soția, doamna Elena Constantin, s-a ajuns la decizia de a realiza chiar și busturile lui Eminescu și Creangă, soții motivând alegerea făcută prin intermediul lecturilor din copilărie, dar și prin fiorii iubirii adolescentine, când toți tinerii citeau Luceafărul. Domnul Petru a luat ulterior în considerare și dorința fiului pasionat de istorie, și așa stâlpii gardului au primit câte un basorelief cu domnitori ca: Ștefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza, Petru Rareș, Mihai Viteazul, Vlad Țepeș, Constantin Brâncoveanu, Mircea cel Bătrân, nefiind uitat nici Decebal, regele Daciei, ori cu personalități care au influențat decisiv istoria românilor: Nicolae Bălcescu, Avram Iancu, Tudor Vladimirescu. Soții au muncit la acest proiect de-a lungul mai multor ani, iar acum sunt mândri când trecătorii se opresc să admire minunăția construită chiar de ei. Nu au privit procesul de construcție ca pe un sacrificiu, ci ca pe o investiție în viitor, o investiție lăsată generațiilor care vin din urmă și care au nevoie de un ghid, de un element de reper viabil într-o lume rămasă fără repere morale.

Este o lecție primită din partea unui om simplu, care fără studii de fezabilitate și fără fonduri europene a reușit să facă pentru cultură mai mult decât un mare institut cultural, care a indrăznit să viseze că în România cultura nu a murit, un om care și-a dorit să arate oamenilor că fără istorie, sunt morți ca și popor. Trist este că, în acest moment, după miliarde de lei cheltuiți pe proiecte și studii, Dâmbovița nu are pus la punct un site unde turistul poate găsi atracțiile județului, unde vizitatorul plecat în concediu să poată găsi la un loc muzeele, casele memoriale, monumentele istorice, ori punctele de interes local. Totul este parcă conceput împotriva culturii, un sistem gândit să țină oamenii în bezna neștiinței, un sistem menit a duce de râpă ultimul bastion al tradițiilor naționale. Dacă aveți drum prin Petrești, vă puteți rupe puțin din timpul dumneavostră pentru a ajunge în Izvoru și a vă delecta câteva momente cu un unicat istoric: Gardul Personalităților realizat de domnul Petru Constantin.

 

 

Continue Reading
Publicitate
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

RAZIE IN DAMBOVITA CU 182 DE POLITISTI, BAŞCA MASCATI SI JANDARMI!Vezi bilantul amenzilor!

Articol scris de

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au organizat seara trecuta o razie in tot judetul pentru depistarea și sancționarea faptelor antisociale. Au fost angrenate 182 de efective, dintre care 101 de la ordine publică, 27 de la rutieră și 29 de la investigații criminale.

De asemenea, la activități au participat și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Dâmbovița și jandarmi. Au fost utilizate 68 de autospeciale, dintre care 50 de la ordine publică.

În urma activităților din teren, polițiștii au controlat 35 de societăți comerciale, au verificat 675 de autovehicule și legitimat peste 800 de persoane.

Pentru neregulile descoperite, polițiștii au aplicat 559 de sancțiuni contravenționale a căror valoare se ridică la 149.980 de lei. Din totalul acestora, 79 au fost la Legea nr.61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 11 la Legea nr.12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și 2 la Legea nr. 333/2003 privind paza și protecția bunurilor.

Cele mai multe amenzi, 466, au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de circulație, dintre care 4 pentru consum de alcool și 32 pentru exces de viteză.

Totodată, au fost confiscate bunuri în cuantum de 5.100 de lei și reținute 28 de permise de conducere și 8 certificate de înmatriculare.

Din numărul total al permiselor de conducere reținute,  5 au fost pentru șofat sub influența băuturilor alcoolice și 2 pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 de km/h.

De asemenea, polițiștii au constatat și o infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice.

 

Citește articolul

Evenimente

Găeștiul găzduiește sâmbătă un superb târg de nunți! AFLĂ CARE SUNT ULTIMELE TRENDURI ȘI PRINDE REDUCERILE SUBSTANȚIALE!

Articol scris de

Plănuiești o nuntă, un botez sau un alt eveniment important în viața ta? Sâmbătă, 29 iunie, incepand cu ora 10.00, în Parcul Central al Găeștiului, te așteaptă un spectaculos târg, unde poți contracta, la prețuri foarte avantajoase, cele mai noi și cele mai bune servicii din domeniu.

Specialiștii te așteaptă cu expoziții de aranjamente florale, servicii foto-video, închiriere corturi profesionale, formații de muzică live, candy baruri și torturi, servicii de înfrumusețare, dar și cu noutățile și ultimele trenduri în materie de evenimente: cabine magice, panouri florale și foto corner, expoziții de amenajare a nunții/cununiei civile sau religioase  în aer liber.

Vino să îi cunoști pe cei care pot face din evenimentul tău o poveste de vis, de care să-ți amintești cu mult drag peste ani. Vei avea parte de experiențe frumoase, demonstrații gratuite și de reduceri mari de prețuri. De asemenea, te vei distra cu siguranță, intrând în atmosfera pe care organizatorii au pregătit-o special pentru tine.

Citește articolul

Evenimente

MAGIA CALUSARILOR LA ZIDURI. Lautarii au fost arvuniti exact ca pe vremuri, cand acordeonul si tambalul țineau isonul petrecerii

Articol scris de

Ceata de călușari s-a constituit de Rusalii, când toți călușarii au depus jurământul de a respecta legea călușului: de a fi împreună pe toată durata evenimentului, de a nu dezvălui nimănui secretele jurământului și cel mai important, niciun călușar să nu se aibă relații intime cu vreo femeie până la spartul călușului. Cel puțin așa se proceda odinioară, când călușarii luptau pe durata verii împotriva Rusaliilor, sau cum mai erau cunoscute în popor, iele sau Măiestre, pentru a-i vindeca pe cei “luați din căluș”, adică oameni, copii și adulți deopotrivă, care fuseseră pociți de iele. Acum, călușul a rămas o tradiție frumoasă prin satele din sudul României, unde bărbați în costume populare, având la opincile din piele zurgălăi, dansează călușul pe la casele oamenilor și pe ulițele satului, spre desfătarea spectatorilor. La Ziduri, comuna Odobești, tradiția călușului este una îndelungată, fiind perpetuată cu mari sacrificii de către comunitate. Spun sacrificii, pentru că la începutul secolului XX țăranul care se lega în căluș nu trebuia să meargă la fabrică, copiii oricum nu mergeau toți la școală, iar societatea credea întru totul în puterea apotropaică a călușarilor. Într-o societate arhaică, care trăia printre spiritele malefice care i-ar fi putut face rău, călușarii reprezentau ultimul vestigiu al apărării, motiv pentru care munca câmpului se justifica a fi suspendată pentru o săptămână, dacă ceata de călușari reușea să vindece prin dansul lor bolnavii satului. Ca la o nuntă adevărată, la Ziduri a fost întins un mare cort unde a fost invitată întreaga comunitate, iar lăutarii au fost arvuniți exact ca pe vremuri, când acordeonul și țambalul țineau isonul petrecerii. Dacă de la legatul călușului de săptămâna trecută, călușarii au umblat pe ulițele satului, jucând călușul prin curțile gospodarilor, astăzi a fost spartul călușului, moment de sărbătoare pentru întreaga comunitate. S-a efectuat un joc ritualic final, un dans al călușului în care s-au prins și ceilalți membrii ai comunității, după care s-a recurs la judecarea celui bănuit că ar fi părăsit ceata. Totul a decurs într-o atmosferă plină de haz și muzică, unde personajele principale au fost ca de obiei vătaful- șeful cetei de călușari și mutul – călușarul cu cele mai bune abilități acrobatice dintre toți, acestea fiind ultimele momente de petrecere înainte de intrarea în postul sfinților apostoli Petru și Pavel.

Citește articolul

© Copyright 2011-2019. Toate drepturile rezervate!

Visitor Counter CAA Design - Web Design