Contactează-ne pe

Evenimente

VIDEO! Artă şi istorie într-o gospodărie din comuna Vişina! NU-ŢI VINE SĂ CREZI CE A IEŞIT DIN MÂINILE ARTISTULUI PETRU CONSTANTIN!

Publicat în data de

- 192 vizualizări

O casă care să reflecte personalitatea nostră e un lucru pe care toți ni-l dorim, dar puțini îl putem realiza. Domnul Petru Constantin și-a făcut nu doar casa după dorința domniei sale, dar și gardul locuinței. Satul Izvoru, cunoscut în zonă drept Zâmbrești, aparținând comunei Vișina, are de ceva ani un puct de atracție așa cum nici marile muzeele bucureștene nu visează să aibă. Proprietarul, pasionat de sculptură, premiat chiar la nivel național pentru sculpturile realizate, s-a hotărât să-și înfrumusețeze locuința, personalizând-o cu pictorii preferați.

După consultări cu soția, doamna Elena Constantin, s-a ajuns la decizia de a realiza chiar și busturile lui Eminescu și Creangă, soții motivând alegerea făcută prin intermediul lecturilor din copilărie, dar și prin fiorii iubirii adolescentine, când toți tinerii citeau Luceafărul. Domnul Petru a luat ulterior în considerare și dorința fiului pasionat de istorie, și așa stâlpii gardului au primit câte un basorelief cu domnitori ca: Ștefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza, Petru Rareș, Mihai Viteazul, Vlad Țepeș, Constantin Brâncoveanu, Mircea cel Bătrân, nefiind uitat nici Decebal, regele Daciei, ori cu personalități care au influențat decisiv istoria românilor: Nicolae Bălcescu, Avram Iancu, Tudor Vladimirescu. Soții au muncit la acest proiect de-a lungul mai multor ani, iar acum sunt mândri când trecătorii se opresc să admire minunăția construită chiar de ei. Nu au privit procesul de construcție ca pe un sacrificiu, ci ca pe o investiție în viitor, o investiție lăsată generațiilor care vin din urmă și care au nevoie de un ghid, de un element de reper viabil într-o lume rămasă fără repere morale.

Este o lecție primită din partea unui om simplu, care fără studii de fezabilitate și fără fonduri europene a reușit să facă pentru cultură mai mult decât un mare institut cultural, care a indrăznit să viseze că în România cultura nu a murit, un om care și-a dorit să arate oamenilor că fără istorie, sunt morți ca și popor. Trist este că, în acest moment, după miliarde de lei cheltuiți pe proiecte și studii, Dâmbovița nu are pus la punct un site unde turistul poate găsi atracțiile județului, unde vizitatorul plecat în concediu să poată găsi la un loc muzeele, casele memoriale, monumentele istorice, ori punctele de interes local. Totul este parcă conceput împotriva culturii, un sistem gândit să țină oamenii în bezna neștiinței, un sistem menit a duce de râpă ultimul bastion al tradițiilor naționale. Dacă aveți drum prin Petrești, vă puteți rupe puțin din timpul dumneavostră pentru a ajunge în Izvoru și a vă delecta câteva momente cu un unicat istoric: Gardul Personalităților realizat de domnul Petru Constantin.

 

 

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ULIEŞTI: Primarul care îşi reconstruieşte de la zero comuna! UITE CE A REUŞIT ÎN DOAR CÂŢIVA ANI!

Articol scris de

A preluat primăria comunei Ulieşti  cu şcoli şi grădiniţe nereabilitate  din anii comunismului, cu uliţe prafuite prin toate satele şi datorii imense la taxa de habitat. Nu avea habar de administraţie, dar îşi dorea ceva bun pentru comuna în care locuia şi şi-a propus să înveţe şi să scoată Ulieştiul la lumină. În primii doi ani a întocmit proiecte, a alergat pe la ministere cu  căciula în mână, iar acum au început să vină şi rezultatele. Aceasta este povestea primarului Iulian Costache de la Ulieşti, care a început de la zero reconstrucţia localităţii.

 Grădiniţa de la Hanu lui Pală a fost dărâmată şi reconstruită de la temelie, întrucât nu putea fi reabilitată din cauza stării avansate de degradare.

 

Grădiniţele de la Jugureni şi Croitori au fost însă modernizate, iar toate arată acum impecabil.

Primarul Iulian Costache şi-a dorit drumuri mai bune pentru concetăţenii săi. Astfel, a reuşit, până la acest moment, să toarne 9 kilometri de asfalt pe uliţele din Stavropolia, Jugureni, Mănăstioara, Ulieşti şi Hanul lui Pală.

În comună se construieşte şi o creşă nouă. Lucrarea a ajuns deja la acoperiş, iar edilul speră ca anul viitor bebeluşii să poată fi îngrijiţi aici în cele mai bune condiţii.

Iulian Costache mai are un proiect mare în derulare. Este vorba despre construirea unei grădiniţe noi în Ulieşti, proiect care are deja finanţare, lucrările urmând să înceapă în aproximativ o lună.

Banii au venit de la Ministerul Dezvoltării, iar primarul şi echipa lui au scris proiecte bune, s-au implicat şi, iată, au reuşit.

Mai trebuie spus că, pentru prima dată în trei decenii, comuna Ulieşti are iluminat public în toate satele şi pe toate uliţele. Oamenilor nu le mai este frică să meargă noaptea pe drum şi sunt cu adevărat mulţumiţi de acest serviciu care îi aduce şi pe ei în rândul lumii. De asemenea, nu putem uita proiectul cadastrării gratuite, care a fost realizat 80% şi care va continua până când fiecare proprietate va fi înregistrată corespunzător.

Acestea sunt cele mai mari investiţii în Ulieşti din ultimii ani, iar edilul ne-a dezvăluit că urmează şi alte surprize pentru comunitatea sa, despre care vom relata la timpul potrivit.

 

 

 

Citește articolul

Evenimente

Căruţaş accidentat în Picior de Munte, pe DN72

Articol scris de

Accident la Picior de Munte. Un căruţaş a fost accidentat după ce un autoturism  nu a zărit la timp atelajul şi l-a acroşat. Căruţaşul a fost transportat la spital pentru investigaţii, iar poliţiştii fac cercetări la faţa locului.

Oamenii legii atrag atenţia că atelajele nu au ce căuta pe drumurile naţionale şi  cu toate acestea regulile sunt încălcate. Numai săptămâna trecută au avut loc 4 astfel de accidente cu mai mulţi răniţi grav, dar şi cu un mort.

 

Citește articolul

Evenimente

SCANDAL LA CRÂNGURILE: Director de școală, bătut de tatăl unui elev!

Articol scris de

Directorul unității de învățământ de la Școala Gimnazială Bădulești, din comuna Crângurile, ar fi fost agresat de tatăl unui elev în această dimineață, pe motiv că i-a certat copilul.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că bărbatul ar fi fost atacat chiar în timp ce se afla la serviciu. Victima nu a solicitat intervenția ambulanței pentru acordarea de îngrijiri medicale, însă a depus plângere.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj. Cercetările sunt continuate de către un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Găești. De asemenea, față de bărbatul bănuit de comiterea faptei, polițiștii au dispus măsura sancționării contravenționale în conformitate cu prevederile Legii nr.61/1991 privind ordinea și liniștea publică.

Foto cu caracter ilustrativ

Citește articolul

Noutăți

© Copyright 2011-2019. Toate drepturile rezervate!

Visitor Counter CAA Design - Web Design