Contactează-ne pe

Evenimente

Dramă demografică în judeţul Dâmboviţa! MURIM ŞI NE ÎMBOLNĂVIM PE CAPETE, SCAPĂ CINE POATE! Analiză de Liviu Lazăr!

Publicat în data de

- 240 vizualizări

Populația este cel mai de seamă bun al unei țări, iar investițiile în oameni sunt cele care garantează succesul viitor al unei națiuni, asta desigur dacă cineva este interesat să prospere întreaga națiune.

Pentru Dâmbovița statistica teritorială nu arată deloc bine, nici în prezent și nici în viitor. Luând ca referință datele statistice provizorii din anul 2018, Dâmbovița mai are doar 522.195 locuitori, din care 6.139 de persoane sunt emigrate temporar, populația fiind în scădere masivă față de anul 2015, când aveam 529.289 locuitori. Cifra persoanelor plecate peste hotare crește de la o zi la alta, fiecare din noi având cel puțin o cunoștință care a plecat la muncă în afară, în speranța unei munci mai bine remunerate. Desigur, revin acasă de sărbători sau în concedii, îi vezi ridicându-și în grabă o casă și apoi pleacă la muncă în țara adoptivă, motivând cel mai adesea “și în România ce să faci?”.

În ceea ce privește numărul de bărbați și de femei, acesta este următorul : la fiecare 1000 de bărbați sunt 1041 de femei. Superioritatea numerică a populaţiei feminine se remarcă începând cu vârstele de peste 54 ani, vârste după care mortalitatea este mai ridicată la bărbaţi. La vârstele de 60-69 ani numărul femeilor depăşeşte de 1,2 ori numărul bărbaţilor, iar la 70 de ani şi peste de 1,7 ori. Vârsta medie a populaţiei feminine este de 42,6 ani, iar cea masculină de 39,4 ani. Aceleași date statistice ne spun că avem un număr de 118.752 pensionari, din care 7.517 agricultori.

Persoanele minore, adică cei cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani, sunt în număr de 98.964. La sfârșitul lui martie 2019, Dâmbovița înregistra aproximativ 19.321 de șomeri oficial, căci cifrele acestea reflectă doar numărul celor care și primesc ajutor de șomaj, însă după expirarea termenului în care primește ajutorul de șomaj, o persoană este scoasă automat din această bază de date chit că persoana respectivă este în continuare fără loc de muncă.

Un lucru foarte ciudat se întâmplă însă în Dâmbovița în rândul persoanelor cu dizabilități, număr care a crescut de la an la an, după cum urmează: 14.779 în 2013, 15.382 în 2014, 17.181 în 2016, 17.816 în 2017, 18.965 în 2018. Practic, aceasta înseamnă că la fiecare 30 locuitori din Dâmbovița, există 6 pensionari, 6 minori, o persoană cu handicap și un șomer, rămânând așadar doar 16 persoane care să poată fi încadrate legal în câmpul muncii.

Conform surselor, creșterea masivă a numărului de persoane cu dizabilități nu se datorează unei măsluiri făcute contra cost de către medici, pentru ca oamenii să primească ilegal pensie de handicap, ci se datorează gradului de îmbolnăvire mult mai ridicat, boli precum cancerul și diabetul explodând în ultimii ani la nivelul întregii țări. Asta ne dă de gândit nouă, și ar trebui să dea de gândit și celor care legiferează, căci tot mai multe studii dezvăluie cum fructele și legumele stropite ori tratate înainte de vânzare cu diverși compuși chimici, aduc în organism substanțe foarte periculoase, unele toxice, altele care provoacă alergii.

De asemenea, carnea procesată în unitățile industriale conține atât de multe antibiotice, încât foarte mulți viruși au devenit imuni la antibioticele luate din farmacii, apărând tulpini virale foarte rezistente la medicamente. Zahărul consumat în orice aliment sau băutură răcoritoare aduce un surplus de calorii în organism, fiind responsabil de creșterea gradului de obezitate, dar și de boli asociate diabetului, iar în unele cazuri chiar și cu orbirea. Bineînțeles că fiecare poate alege ce să mănânce, dar atunci când din ceea ce găsești pe piață nu ți se oferă o alternativă sănătoasă, legiuitorul trebuie să facă ordine și să se asigure că produsele sunt sănătoase și pot fi consumate de către cetățeni fără riscuri.

O natalitate în scădere de la an la an, un spor natural care este de asemenea în scădere, uneori chiar negativ, o migrație accentuată spre vest pe fondul lipsei locurilor de muncă din țară, scăderea calității actului educational sau medical, sunt doar câțiva din factorii resposabili care pot fi repede identificați în acest moment la nivel de județ. Măsurile trebuiesc luate imediat, declinul populației fiind îndeajuns de mare ca să pună probleme mari în viitorul apropiat oricărui angajator, dar în același timp afectând și gradul de securitate al țării.

Dacă în anul 2030 populaţia judeţului Dâmboviţa va fi de 430.327 de persoane, în 2060 va scădea dramatic la 279.114 persoane. Deci va scădea cu 45%. Dacă nici ăsta nu e un motiv de ingrijorare pentru autorități, atunci nu mai avem efectiv nicio scăpare.

 

Publicitate
Loading...
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ULIEŞTI: Primarul care îşi reconstruieşte de la zero comuna! UITE CE A REUŞIT ÎN DOAR CÂŢIVA ANI!

Articol scris de

A preluat primăria comunei Ulieşti  cu şcoli şi grădiniţe nereabilitate  din anii comunismului, cu uliţe prafuite prin toate satele şi datorii imense la taxa de habitat. Nu avea habar de administraţie, dar îşi dorea ceva bun pentru comuna în care locuia şi şi-a propus să înveţe şi să scoată Ulieştiul la lumină. În primii doi ani a întocmit proiecte, a alergat pe la ministere cu  căciula în mână, iar acum au început să vină şi rezultatele. Aceasta este povestea primarului Iulian Costache de la Ulieşti, care a început de la zero reconstrucţia localităţii.

 Grădiniţa de la Hanu lui Pală a fost dărâmată şi reconstruită de la temelie, întrucât nu putea fi reabilitată din cauza stării avansate de degradare.

 

Grădiniţele de la Jugureni şi Croitori au fost însă modernizate, iar toate arată acum impecabil.

Primarul Iulian Costache şi-a dorit drumuri mai bune pentru concetăţenii săi. Astfel, a reuşit, până la acest moment, să toarne 9 kilometri de asfalt pe uliţele din Stavropolia, Jugureni, Mănăstioara, Ulieşti şi Hanul lui Pală.

În comună se construieşte şi o creşă nouă. Lucrarea a ajuns deja la acoperiş, iar edilul speră ca anul viitor bebeluşii să poată fi îngrijiţi aici în cele mai bune condiţii.

Iulian Costache mai are un proiect mare în derulare. Este vorba despre construirea unei grădiniţe noi în Ulieşti, proiect care are deja finanţare, lucrările urmând să înceapă în aproximativ o lună.

Banii au venit de la Ministerul Dezvoltării, iar primarul şi echipa lui au scris proiecte bune, s-au implicat şi, iată, au reuşit.

Mai trebuie spus că, pentru prima dată în trei decenii, comuna Ulieşti are iluminat public în toate satele şi pe toate uliţele. Oamenilor nu le mai este frică să meargă noaptea pe drum şi sunt cu adevărat mulţumiţi de acest serviciu care îi aduce şi pe ei în rândul lumii. De asemenea, nu putem uita proiectul cadastrării gratuite, care a fost realizat 80% şi care va continua până când fiecare proprietate va fi înregistrată corespunzător.

Acestea sunt cele mai mari investiţii în Ulieşti din ultimii ani, iar edilul ne-a dezvăluit că urmează şi alte surprize pentru comunitatea sa, despre care vom relata la timpul potrivit.

 

 

 

Citește articolul

Evenimente

Căruţaş accidentat în Picior de Munte, pe DN72

Articol scris de

Accident la Picior de Munte. Un căruţaş a fost accidentat după ce un autoturism  nu a zărit la timp atelajul şi l-a acroşat. Căruţaşul a fost transportat la spital pentru investigaţii, iar poliţiştii fac cercetări la faţa locului.

Oamenii legii atrag atenţia că atelajele nu au ce căuta pe drumurile naţionale şi  cu toate acestea regulile sunt încălcate. Numai săptămâna trecută au avut loc 4 astfel de accidente cu mai mulţi răniţi grav, dar şi cu un mort.

 

Citește articolul

Evenimente

SCANDAL LA CRÂNGURILE: Director de școală, bătut de tatăl unui elev!

Articol scris de

Directorul unității de învățământ de la Școala Gimnazială Bădulești, din comuna Crângurile, ar fi fost agresat de tatăl unui elev în această dimineață, pe motiv că i-a certat copilul.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că bărbatul ar fi fost atacat chiar în timp ce se afla la serviciu. Victima nu a solicitat intervenția ambulanței pentru acordarea de îngrijiri medicale, însă a depus plângere.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj. Cercetările sunt continuate de către un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Găești. De asemenea, față de bărbatul bănuit de comiterea faptei, polițiștii au dispus măsura sancționării contravenționale în conformitate cu prevederile Legii nr.61/1991 privind ordinea și liniștea publică.

Foto cu caracter ilustrativ

Citește articolul

Noutăți

© Copyright 2011-2019. Toate drepturile rezervate!

Visitor Counter CAA Design - Web Design