ISTERIA CARDURILOR LA ARCTIC! Muncitorii sunt sau nu obligaţi să treacă la o bancă fără sediu în Găeşti?

Nişte anunţuri ciudate, postate în fabrică fără semnătură şi ştampilă, îndemnurile pline de greutate ale unor şefi, precum şi zvonistica au creat o adevărată isterie printre muncitorii ARCTIC. Conducerea tocmai agreează o nouă bancă, fără sediu şi bancomat în oraş, şi încearcă să-i determine pe salariaţi să-şi deschidă acolo conturi în care le vor fi livrate salariile. Consilierii instituţiei de credit sunt din decembrie în fabrică şi se străduiesc din răsputeri să-şi atragă clienţii.

Dacă nu a mers cu tombole şi cadouri, acum se pare că s-a trecut, subtil, la un soi de presiune. Li se spune oamenilor, prin şefi şi şefuţi, că ARCTIC nu va mai livra salariile decât în contul băncii agreate, că vor suporta salariaţii tot felul de comisioane, că nu vor mai beneficia de condiţii avantajoase etc. Toate acestea nu sunt decât aspecte care nu au nicio legătură cu legea aflată în vigoare în prezent, în România.

Cei mai afectaţi sunt salariaţii care au făcut descoperiri de card sau credite, în condiţii avantajoase datorate faptului că primesc salariile la băncile la care sunt deja de ani buni. Chiar dacă soluţia celor de la banca nou agreată este refinanţarea, datornicul se trezeşte obligat să plătească vreo câteva sute de lei în plus faţă de ceea ce a preconizat, din propriul buzunar, motiv pentru care nu este dispus să-şi facă un card nou.

O altă problemă este că noua bancă prietenă a fabricii de frigidere nu are nici sediu şi nici bancomat în Găeşti, ceea ce este incomod pentru clienţi.

Contactat telefonic, liderul de sindicat al ARCTIC, Marian Serghev, a declarat că nu există obligativitatea pentru salariaţi de a-şi muta conturile de salarii la instituţia de credit agreată, acest lucru fiind, de altfel, ilegal.

 

Persoanele care se consideră obligate şi ameninţate pot face o plângere la ITM. De asemenea, oamenii trebuie să ştie că, potrivit Codului Muncii, pot opta să-şi ridice salariile numerar de la casieria unităţii şi că pot alege orice instituţie de credit la care să-şi deschidă cont pentru salariu. Salariul este un drept, iar angajatorul are obligaţia să-l plătească celui care a prestat o activitate în baza unui contract de muncă, indiferent dacă-i place sau nu-i place banca la care acesta are cont.

 

 

Articol adaugat de Mariana Ionescu

Cronica de Gaesti

Accident grav pe DN 72, la Dragodana! IMPACT FRONTAL ÎNTRE DOUĂ AUTOTURISME!

6 persoane, dintre care doi copii de 10 şi 3 ani, au fost rănite, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *