Contactează-ne pe

Evenimente

GEAVRELELE ŞI SUPERSTIŢIILE! Dacă în ceata de iordănitori există frați, iar steagul se rupe, există credința că unul dintre ei va muri în scurt timp

Ca în fiecare an de Bobotează, tinerii necăsătoriți din Morteni se adună în cete ca să colinde ulițele satului, după ce in prealabil au “legat steagul”. Steagul, o prăjină ce depășește 7 metri în lungime , este împodobit cu geavrele. Cuvântul geavrea provine din limba turcă și denumește batista cusută de mână, împodobită cu flori și elemente ornamentale.

Cu steagurile frumos împodobite, cele 4 cete de iordănitori din Marginea, Băjenari, Braniște și Centru, se întâlnesc în centrul comunei, la primărie. Aici e locul de întâlnire și de măsurare a puterilor, tinerii iordănitori organizând trânte în zăpadă pentru a dovedi destoinicia și forța fizică. După ceva vreme, cetele se separă, Băjenarii și Mărginașii mergând la biserica din Margine, iar Centrul și Braniștea rămânând la biserica din centrul localitații. La sfințirea aghesmei există de asemenea o competiție, câștigătorii fiind cei care primesc primii botezul steagului din partea preotului paroh.

În cete sunt primiți doar tineri necăsătoriți, aceștia fiind în număr impar, 7, 9 sau 11, iar fiecare tânăr trebuie să rămână în ceată un număr impar de ani, 3,5 sau 7, niciodată însă mai mult de 7. Toți îmbrăcați cu pulovere de lână și legați peste piept cu bete, umblând doar grupați și strigând într-un singur glas, duc cu gândul la organizarea și uniforma militară, băieții fiind de obicei primiți în ceată până la vârsta la care, de obicei se pleca în armată. Ceata de iordănitori funcționează ca o grupare militară, ei trebuind să ducă lupte cu adversarii, totul însă decurgând pașnic, fără evenimente grave.

Odată ce adversarul este pus la pământ în “luptă dreaptă”, așa cum mai e cunoscută trânta în limbajul popular, acesta este scos din joc, iar la final, ceata care are cei mai mulți oameni în picioare a câștigat întrecerea. Trebuie însă avut în vedere că, uneori, când există superioritate numerică, se încearcă chiar atacarea directă a steagului advers, astfel că iordănitorii trebuie să joace atât pe apărare cât și pe atac. Totul decurge pașnic, ca într-un joc unde miza este încercarea puterilor și a strategiei. Sunt iordăniți toți copiii, pentru sănătate, fetele tinere necăsătorite, în vederea norocului în alegerea ursitului și cei care poartă numele de Ion, Ioana.

Există superstiția că dacă cineva pășește peste steagul ce a fost împodobit, persoana o să rămână necăsătorită. Dacă în ceata de iordănitori există frați, iar steagul se rupe, există credința că unul dintre ei va muri în scurt timp. Această superstiție e confirmată de istoria recentă, decesele accidentale ale câtorva tineri, foști participanți la steag, întărind și mai tare credința comunității în această superstiție.

Dacă steagul s-a rupt, ceata nu ar mai avea voie să lege alt steag timp de 7 ani, pentru a evita moarte unuia dintre iordănitori. De asemenea, dacă din diverse motive, o ceată nu a legat steagul într-un an, aceasta nu mai are voie să facă alt steag decât după alți 7 ani. Geavrelele sunt adunate de la fetele și bătrânele satului, tinerii colindând imediat după anul nou pentru a aduna cât mai multe.

Se notează fiecare proprietar câte geavrele a dat și felul acestora, comunitatea participând activ la desfășurarea și perpetuarea tradiției. Tradiția Steagului, așa cum este cunoscută în Morteni, se pierde în negura timpului, neexistând atestări documentare care să clarifice vechimea obiceiului, dar, din tradiția orală reiese că obiceiul are cu certitudine peste 100 de ani, bătrânii povestind cu plăcere de vremurile în care, copii fiind, mergeau să-i vadă pe iordănitori colindând cu steagul prin sat. Steagul este ridicat doar în curțile sfinților Ion și Ioana, prin ridicarea de 3 ori a steagului fiind astfel cinstiți, crezându-se că aduce prosperitate și sănătate în noul an.

 

 

Continue Reading
Publicitate
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

SURSE: Comisarul șef Alexandru Iorga ar putea deveni adjunctul IPJ Dâmbovița! SCHIMBĂRI DE TRUPE IMPRESIONANTE ÎN POLIȚIA DÂMBOVIȚA!

Articol scris de

Odată cu înlăturarea lui Danil Zepiși, Poliția Dâmbovița pare a intra într-o nouă epocă. Astăzi, ministrul de Interne, Carmen Dan, a semnat ordinul prin care comisarul șef de poliție Sorin Păun a fost împuternicit inspector șef al IPJ pentru o perioadă de maximum 6 luni, răstimp în care, probabil, ar urma organizarea concursului pentru această funcție. Păun a fost adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție din județul nostru și a ocupat, de-a lungul carierei sale, mai multe funcții importante.

Bătălie mare se duce însă pentru posturile de adjuncți. Conform unor surse, favoriți pentru aceste două importante poziții ar fi comisarul șef Eduard Oprea, șeful Serviciului Economic, și comisarul șef Alexandru Iorga, șeful Poliției Găești.

Am încercat să-l contactăm în legătură cu aceste zvonuri pe comandantul Iorga, însă până la ora redactării acestei știri nu a fost de găsit.

Citește articolul

Evenimente

OPERAŢIUNE INEDITĂ!Pompierii de la Vişina au salvat un pui de barză căzut din cuib

Articol scris de

 

O intervenție mai puțin obișnuită, dar plină de emoții, a pompierilor dâmbovițeni s-a desfășurat astăzi.
Pompierii de la Garda de intervenție Vișina au fost solicitați să intervină pentru salvarea unui pui de barză în localitatea Ragu. Un echipaj format din trei subofițeri a repus în cuib puiul de barză cu ajutorul scării din dotare. Pentru ca operațiunea să se desfășoare în siguranță a fost solicitată și o echipă de la societatea de distribuție a energiei electrice.
În ţara noastră barza albă (Ciconia Ciconia) este ocrotită prin următoarele legi: Legea Nr. 13/1993, Legea nr. 137/1995, Legea nr. 103/1996, Legea 13/1998, și legea 407/2006. Omorârea păsărilor şi a puilor precum şi distrugerea ouălor şi a cuiburilor se pedepseşte conform legii cu amendă de aproximativ 1000 RON. Un cuib de barza este alcătuit din crengi, rădăcini, pământ, paie și uneori chiar și materiale textile, putând cântări până până la 500kg, atunci când cuibul este locuit de mai multi ani.
Societatea Ornitologica din România are un proiect ambițios și deosebit de util prin care invită toți cetățenii care au un telefon mobil cu cameră foto, sa participe la inventarierea cuiburilor de berze din țară prin intermediul aplicației mobile UITE BARZA. Pentru telefoanele cu android, acesta este linkul de descărcare al aplicației https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.sor.berzeleromaniei
Uite Barza!

 

Citește articolul

Evenimente

CORBII MARI. Două tinere au fost accidentate pe DN61

Articol scris de

Accident pe DN61, în comuna Corbii Mari. Două tinere de 15 şi 17 ani, care se deplasau pe lângă o bicicletă au fost acroşate şi accidentate uşor la prima vedere, conform Poliţiei, de conducătorul unui automobil care nu ar fi adaptat viteza la condiţiile de drum în curbă. Fetele au fost transportate la spital pentru investigaţii. În cauză, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește articolul

© Copyright 2011-2019. Toate drepturile rezervate!

Visitor Counter CAA Design - Web Design