GEAVRELELE ŞI SUPERSTIŢIILE! Dacă în ceata de iordănitori există frați, iar steagul se rupe, există credința că unul dintre ei va muri în scurt timp

Ca în fiecare an de Bobotează, tinerii necăsătoriți din Morteni se adună în cete ca să colinde ulițele satului, după ce in prealabil au “legat steagul”. Steagul, o prăjină ce depășește 7 metri în lungime , este împodobit cu geavrele. Cuvântul geavrea provine din limba turcă și denumește batista cusută de mână, împodobită cu flori și elemente ornamentale.

Cu steagurile frumos împodobite, cele 4 cete de iordănitori din Marginea, Băjenari, Braniște și Centru, se întâlnesc în centrul comunei, la primărie. Aici e locul de întâlnire și de măsurare a puterilor, tinerii iordănitori organizând trânte în zăpadă pentru a dovedi destoinicia și forța fizică. După ceva vreme, cetele se separă, Băjenarii și Mărginașii mergând la biserica din Margine, iar Centrul și Braniștea rămânând la biserica din centrul localitații. La sfințirea aghesmei există de asemenea o competiție, câștigătorii fiind cei care primesc primii botezul steagului din partea preotului paroh.

În cete sunt primiți doar tineri necăsătoriți, aceștia fiind în număr impar, 7, 9 sau 11, iar fiecare tânăr trebuie să rămână în ceată un număr impar de ani, 3,5 sau 7, niciodată însă mai mult de 7. Toți îmbrăcați cu pulovere de lână și legați peste piept cu bete, umblând doar grupați și strigând într-un singur glas, duc cu gândul la organizarea și uniforma militară, băieții fiind de obicei primiți în ceată până la vârsta la care, de obicei se pleca în armată. Ceata de iordănitori funcționează ca o grupare militară, ei trebuind să ducă lupte cu adversarii, totul însă decurgând pașnic, fără evenimente grave.

Odată ce adversarul este pus la pământ în “luptă dreaptă”, așa cum mai e cunoscută trânta în limbajul popular, acesta este scos din joc, iar la final, ceata care are cei mai mulți oameni în picioare a câștigat întrecerea. Trebuie însă avut în vedere că, uneori, când există superioritate numerică, se încearcă chiar atacarea directă a steagului advers, astfel că iordănitorii trebuie să joace atât pe apărare cât și pe atac. Totul decurge pașnic, ca într-un joc unde miza este încercarea puterilor și a strategiei. Sunt iordăniți toți copiii, pentru sănătate, fetele tinere necăsătorite, în vederea norocului în alegerea ursitului și cei care poartă numele de Ion, Ioana.

Există superstiția că dacă cineva pășește peste steagul ce a fost împodobit, persoana o să rămână necăsătorită. Dacă în ceata de iordănitori există frați, iar steagul se rupe, există credința că unul dintre ei va muri în scurt timp. Această superstiție e confirmată de istoria recentă, decesele accidentale ale câtorva tineri, foști participanți la steag, întărind și mai tare credința comunității în această superstiție.

Dacă steagul s-a rupt, ceata nu ar mai avea voie să lege alt steag timp de 7 ani, pentru a evita moarte unuia dintre iordănitori. De asemenea, dacă din diverse motive, o ceată nu a legat steagul într-un an, aceasta nu mai are voie să facă alt steag decât după alți 7 ani. Geavrelele sunt adunate de la fetele și bătrânele satului, tinerii colindând imediat după anul nou pentru a aduna cât mai multe.

Se notează fiecare proprietar câte geavrele a dat și felul acestora, comunitatea participând activ la desfășurarea și perpetuarea tradiției. Tradiția Steagului, așa cum este cunoscută în Morteni, se pierde în negura timpului, neexistând atestări documentare care să clarifice vechimea obiceiului, dar, din tradiția orală reiese că obiceiul are cu certitudine peste 100 de ani, bătrânii povestind cu plăcere de vremurile în care, copii fiind, mergeau să-i vadă pe iordănitori colindând cu steagul prin sat. Steagul este ridicat doar în curțile sfinților Ion și Ioana, prin ridicarea de 3 ori a steagului fiind astfel cinstiți, crezându-se că aduce prosperitate și sănătate în noul an.

 

 

Articol adaugat de Liviu Lazăr

Cronica de Gaesti

MAI SUNT DOAR CÂTEVA ZILE! Noua atracţie din Ioneşti, la un pas de inaugurare! AFLĂ AICI DESPRE CE ESTE VORBA!

Se fac ultimele pregătiri pentru marea inaugurare de la Ioneşti. Clădirea arată modern, iar aprovizionarea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *