Contactează-ne pe

Educație și cultură

Interviu cu balerina Alexandra Trinca, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării

Cum ți-ai descoperit pasiunea și cum ai început să o practici?

Părinții mei lucrează tot în domeniul artistic, așadar a fost mult mai ușor ca eu să îmi descopăr această pasiune și, practic, a fost insuflată. Ai mei au o firma de impresariat și mama este și coregraf, produc spectacole. De mică am fost în spatele producției, în spatele scenei, în spatele cortinei și am văzut lucrurile cu ochiul de artist. De fiecare dată participam la repetiții foarte lungi sau vizionam același spectacol de foarte multe ori și niciodată nu mă plictiseam. Cred că asta m-a făcut  să îmi doresc să fiu și eu pe scenă.

Baletul implică multă dedicare? Pentru repetiții, spectacole etc.?

Categoric, da! Există foarte multe sacrificii pe care o balerină le face. De exemplu, această carieră trebuie începută de când ai, să zicem, 5 – 6 ani. Poate fi începută și mai târziu. Unii balerini care au ajuns la un nivel destul de înalt au început și la 14 ani, dar asta depinde de fiecare și să zicem că ei sunt excepții. Trebuie să știi exact când să te oprești cu viața ta personală în această meserie. Atunci când ești copil, nu mai ai timp să ieși și să te joci sau să faci altceva. Trebuie să stai în sala de balet, la repetiții și este un sacrificiu destul de mare pentru un copil. Practic, îți răpești copilăria, dar ești conștient de asta. La fel și în adolescență, nu ai timp de ieșiri la cafenea sau poate să îți faci un iubit. Sunt anumite lucruri de care ești conștient și probabil că îți lipsesc în viața ta personală, dar satisfacția de a fi pe scenă compensează.

Cât de greu este baletul? Ai renunțat la alte visuri în favoarea baletului?

Baletul este destul de greu. Eu am făcut și pian, am terminat Școala de Muzică nr. 3, dar asta am făcut până în clasa a VIII-a. Nu am mai putut să continuu, pentru că de atunci au intervenit mult mai multe competiții, totul a fost urcat la alt nivel, repetițiile au fost din ce în ce mai multe și mai grele și nu poți face două chestii la fel de bine. De exemplu, eu am vrut să dau la Actorie. La fel ca în balet, actoria necesită mult timp. Nu a fost neapărat un vis, ci mai mult o dorința. Probabil că dacă voi termina vreodată cu baletul, mă voi apuca de actorie. Mi-a plăcut foarte mult și am niște calități, însă ar fi foarte dificil ca acum să împac atât baletul, cât și actoria.

Ce planuri de viitor ai?

Orice balerin, bineînțeles, își dorește să ajungă pe o scenă cât mai mare. Probabil aș dori să plec din țară într-un viitor îndepărtat, dar nu foarte. Cam 6 ani… Momentan, doresc să îmi deschid o sală de balet chiar anul acesta. Deci, invit tinerele balerine să vină sub îndrumarea mea. De asemenea, acum sunt la o facultate în domeniu, la UNATC – Coregrafie, iar pentru că îmi place să am și un plan “B”, am intrat și la FJSC – Comunicare și Relații Publice. Sunt și dansatoare a Operei Comice Pentru Copii și aș dori să mă implic și în proiecte de actorie. Vreau să înfloresc pe cât mai multe planuri, dar să încerc să le fac pe toate bine. Dacă nu este totul aproape de perfecțiune, nu aș dori să continui ceva.

Consideri că baletul în România nu este foarte apreciat?

 În ultimii ani, baletul a început să fie mult mai băgat în seama. Era și înainte și atrăgea un public destul de mare, doar că nu se auzise de baletul din România atât de departe cum se aude acum. Balerinii noștri au început să se afirme, să fie faimoși, să meargă la gale internaționale.

Ce sfaturi ai pentru cei care vor să practice baletul?

 Baletul este o artă destul de sensibilă. Dacă nu este făcută din inima și dacă nu ești dispus să transmiți emoție și să pui totul pe tavă pentru public, atunci este inutil să te apuci. Important este să știi de mic care este visul tău și, dacă dorești să fii balerină, atunci încearcă să duci asta la bun sfârșit și să faci toate sacrificiile necesare. Chiar dacă faci asta din inima, există anumite chestii la care renunți, așa cum am spus înainte. Eu am avut parte și de accidentări. Una dintre ele a fost acum un an și jumătate, în care am avut degetul mare de la picior fracturat. Aveam spectacol, medicii îmi recomandaseră să îmi pun piciorul în ghips, eu nu am făcut asta, iar într-o săptămâna am fost pe scenă și am dansat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, chiar dacă durerile erau groaznice. Asta pentru că trebuie să știi că această artă necesită sacrificii.

Continue Reading
Publicitate
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educație și cultură

MUZICA, DANS, ARMONIE SI CULOARE LA FESTIVALUL SANZIENELOR DE LA GAESTI

Articol scris de

Festivalul-Concurs Internaţional de Dans „Cununa Sânzienelor” – ediţia a V- a, organizat de catre Asociatia  Ansamblurilor    Folclorice ,,Cununa Sanzienelor”, în parteneriat cu Primaria orasului Gaeşti, Casa de  Cultură ,,Dumitru Stanciu” şi  Clubul  copiilor Gaesti a fost un adevarat succes.

Parada a fost impresionantă, concurentii purtand cu mandrie costumele populare din zonele din care veneau.  Aproape 800 de dansatori din Romania, Albania si Bulgaria  s-au manifestat  pe scena din Parcul Central, iar Gaestiul a devenit un adevarat furnicar.

Iată şi castigatorii din acest an:

Trofeul festivalului-Ansamblul „Dor Teiușan” localitatea Teius județul Alba

Loc I și Premiul Special al Juriului- Ansamblul de Cantece și Dansuri ”Dunărenii” comuna Chiscani Județul Brăila

Loc I și Diplomă de Excelență- Ansamblul Folcloric Datina-Dansuri Tradiționale Bulgărești comuna Băleni, Dmbovița.

Loc I- Obicei Popular- Ansamblul Cununa Bodului comuna Bodu, Județul Brașov

Loc I- Dans de Fete- Ansamblul Opincuța Comuna Vintileasca Județul Vrancea

Loc I- Dans Bărbătesc-Ansamblul Mânăstireni comuna Mânăstirea Cașin ,Județul Bacău.

Loc I- Ansamblul de Dansuri- Vestitorii Aninoasei comuna Aninoasa, Dâmbovița

Loc I-Grup Dans Pop.-Ansamblul Jijia Albești Comuna Albești, Județul Botoșani

Loc I- Moment Coregrafic de pe Vlașca-Ansamblul Romănașul – Giurgiu

Loc I- Dans Mixt – Ansamblul ”Flori de Busuioc”-comuna Trusești Județ Botoșani

Festivalul a fost deschis de Ansamblul ”Sânzienele”, ”Sânzienele Junior” și ”Flori de Sânziene” al Casei de Cultură ”Dumitru Stanciu” din Găești care au primit trofeul aniversar (10 ani de la înființare).

Invitați speciali au fost Ansamblul ”Codrulețul” al Clubului Copiilor Găești și Ansamblul ”Poarta Olteniei” Ghimpețeni, Județul Olt, cștigătorii trofelului festivalului la ediția a IV-a 2018.

Citește articolul

Educație și cultură

IA, CA O POVESTE IN CARE SE ÎMPLETESTE TRECUTUL SI VIITORUL!

Articol scris de

“IA de ieri și IA de azi”- sub aceasta denumire, astăzi 24.06.2019, a avut loc la Biblioteca Gura Foii, o activitate- omagiu, adusă acestei valori autentice a poporului roman și a simbolurilor magice cusute pe ea, parte din viața noastră de ieri și de azi.

Simbolurile brodate pe ii, vorbesc despre viața și familia femeilor care le-au cusut, despre zona geografică in care au fost realizate dar și despre preocupările mestesugaresti ale satului; semnele nu sunt simple desene cusute pe pânza, ci adevărate simboluri magice, menite sa poarte noroc celei ce urma sa îmbrace ia, sa apere de ghinion și de rau.

Aceste simboluri provenite din inima satului românesc de odinioară, vorbesc despre divinitate, despre caldura soarelui dătătoare de viața, dar și despre belsug și ciclul vietii( simbolul solar).

despre trăinicie, reînviere și viata( simbolurile florale și vegetale) despre calea dreapta a vieții (liniile drepte, coloana infinitului).

Copiii prezenți la activitate au aflat de la preoții parohi despre Semnificația religioasă a zilele, au împletit cununi de sânziene, au învățat  sa recunoască plantele medicinale pe care le pot culege de pe meleagurile natale.

Toată activitatea a fost înmiresmată  cu mirosul florilor de camp proaspăt culese și presărată cu mici simboluri cusute pe semne de carte, ca o poveste in care se împleteste trecutul si viitorul!

Mariana Nita,

Biblioteca Gura Foii

Citește articolul

Educație și cultură

Performanțe găeștene la Festivalul Național ”Batca” de la Drăgășani! AFLĂ CU CE PREMII S-AU ÎNTORS TRUPELE DE DANS MODERN COORDONATE DE NICOLAE ENE!

Articol scris de

Performanțe notabile pentru Cercul de Dans Modern al Clubului Copiilor din Găești, la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Național de Muzică și Dans ”Batca” 2019 de la Drăgășani. Majoretele pregătite de Nicolae Ene au plecat acasă cu premiul I. De asemenea, fantezia coregrafică Evolution Dance, realizată de același Nicolae Ene, a obținut premiul al II-lea. ”Le mulțumim copiilor și părinților care s-au implicat și au sprijinit această acțiune”, a precizat coregraful găeștean.

 

Citește articolul

© Copyright 2011-2019. Toate drepturile rezervate!

Visitor Counter CAA Design - Web Design