CRIZA DE AMBULANȚE UCIDE OAMENI! Cine are interesul de a pune dezastrul sub preș? Senatorul dâmbovițean Iancu Caracota a interpelat-o dur pe ministra Sănătății!

Lipsa ambulanțelor în județul Dâmbovița este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate local. Pacienții mor sau riscă să-și piardă viețile, din cauza incapacității Serviciului Județean de Ambulanță de a prelua urgențele. Parcul auto total depășit, plin de  mașini cu 600.000 de kilometri la bord, nu mai face față. Ministrul Sănătății Sorina Pintea, a aflat despre toate aceste probleme în aprilie, când a făcut o vizită în Dâmbovița. De atunci și până acum, nu s-a luat însă nicio măsură. Directorul Ambulanței Dâmbovița, Cătălin Oancea, îi aducea la cunoștință ministrei faptul că, din 55 de ambulanțe, doar 8 mai sunt în durata normală de funcționare. Ulterior, directorul de la Ambulanta a declarat pentru presa județeană că are, de fapt, 16 autospeciale, dintre care 8 doar la Stația Târgoviște. Cu cârpeli, pene cu pacientul în mașină, sincope și probleme, Serviciul de Ambulanță Dâmbovița este departe de a acoperi nevoile pacienților, iar guvernanții se fac că nu văd și nu au aud. Acesta este motivul pentru care senatorul dâmbovițean Iancu Caracota a adresat o interpelare dură ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pe care o redăm integral:

 

„Situaţia ambulanţelor aflate în dotarea parcului auto al Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa este dezastruoasă, din cele 60 de autospeciale deţinute, doar 8 sunt funcționale şi pot interveni pentru transportul pacienţilor. În aceste condiţii, deficitul de ambulanţe pune viaţa pacienţilor în pericol, iar intervenţiile rapide ale personalului serviciului de ambulanță sunt imposibile. Am să supun atenţiei dumneavoastră o serie de solicitări făcute către serviciul de urgenţă, care nu au beneficiat de intervenţia ambulanţelor: 

  • Pe 18 iunie în oraşul Găești un bărbat a zăcut inconștient pe stradă, o oră jumătate până când o ambulanţă a ajuns să preia pacientul şi să-l transporte la spital, asta deoarece oraşul deţine o singură autosanitară care în momentul respectiv se afla la un alt caz în localitatea Şelaru, iar autospeciala SMURD era defectă.
  • La zece zile distanţă situaţia este trasă la indigo, un tânăr care abia îşi plătise dările către stat, a zăcut inconștient minute bune în faţa Primăriei, fără a fi preluat de o ambulanţă şi transportat la spital. În mod paradoxal, 6 autospeciale din cele 8 funcţionale ale judeţului erau blocate la un exerciţiu pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de accidente majore  pe căile de transport rutier.
  • Pe 27 august, în urma unui accident rutier petrecut în satul Bolovani, din comuna Cornăţelu, un copil de 8 ani este transportat în comă la spital de către un alt participant la trafic, întrucât de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă i s-a comunicat faptul că nu sunt ambulanţe disponibile.
  • Pe 4 septembrie un bătrân în vârstă de 71 de ani din satul Pătroaia Vale, comuna Crângurile, a murit deoarece nicio ambulanţă nu a fost disponibilă să preia pacientul şi să-l transporte la cea mai apropiată unitate medicală de primiri urgenţe.

 

Doamnă ministru, având în vedere faptul că numărul autosanitarelor nu este suficient pentru a asigura o intervenţie direct proporţională cu solicitările, vă rog să-mi comunicaţi următoarele:

  • Când vor fi livrate cele 5 loturi de ambulanţe achiziţionate în baza OUG 74/2017?
  • Câte ambulanţe vor fi repartizate judeţului Dâmbovița?
  • Când vor fi acestea livrate Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa?
  • Există la nivelul Ministerului Sănătăţii o monitorizare constantă a dotărilor existente în cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene  şi a al Serviciului Mobil de Urgenţe, Reanimare şi Descarcerare, pe baza căreia să se facă repartiţia către judeţele care au nevoie imediată de autosanitare noi?

Vă mulţumesc!

Vă solicit răspuns în scris.

Senator,

Iancu CARACOTA”

 

 

 

Articol adaugat de Mariana Ionescu

Cronica de Gaesti

IULIAN MARINESCU, DE NEOPRIT

După ce, mai bine de 2 ani a dominat categoria de – 60 kg la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *