Primul caz de pestă porcină confirmat în Dâmboviţa. Cine a permis răspândirea bolii?

Incompetență sau cârdășie? Pesta porcină africană a ajuns și în Dâmbovița. Se pare că, după ce un “om de bine”, doritor de profit , ar fi adus mai mulți porci din județul Constanța, județ în care se confirmase deja pesta porcină, iată că nici Dâmbovița nu a scăpat de cea mai neagră veste a acestui an. Acest individ ar fi cumpărat porcii din localitățile constănțene la un preț derizoriu de 3-4 lei pe kg, și i-ar fi vândut în localitățile Văcărești, Gura Șuții și Lucieni la prețul de 5-6 lei pe kg. Bucuroși de așa afacere, mai mulți oameni ar fi cumpărat fără să se întrebe de ce prețul este așa mic, ori de unde provin porcii.

În aceste momente la Lucieni s-a instalat deja un filtru de poliție care verifică toate mașinile care părăsesc localitatea ca nu  cumva să transporte carne.

La Picior de Munte s-a instalat deja panica la aflarea veștilor deloc îmbucurătoare și vezi oamenii trecând drumul cu cuțitele în mâini și arzătoare improvizate, ca de Crăciun, grăbindu-se să se ajute, ca între vecini, pentru sacrificarea in grabă a porcilor.

Întrebarea  este următoarea : a fost oare incompetență din parte autorităților, care au permis acestui individ să transporte porci în plină carantină, ori a fost pe undeva și o cârdășie spre a facilita un venit facil câtorva “ băieți deștepți”? Cine va plăti pentru răspândirea cu bună intenție a pestei porcine, rămâne de văzut.

Deși pentru limitarea pierderilor materiale se acționează in sensul sacrificării de urgență a porcilor, pentru sănătatea populației recomandăm totuși efectuarea unor analize înainte de consumul cărnii rezultate din acest proces.

 

 Iată şi comunicatul de presă al Prefecturii Dâmboviţa

 

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din comuna Lucieni, satul Lucieni. Centrul Local de combatere a bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 16.09.2018, ora 08.00, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli. S-a luat măsura uciderii porcinei din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km in jurul focarului. Până la această oră nu au mai notificate alte cazuri de îmbolnăvire și mortalitate în gospodării sau exploatații de tip industrial. Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistand nici ce mai mic risc de imbolnavire , ea avand un puternic impact la nivel economic si social. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Biroul de presă

Articol adaugat de Liviu Lazăr

Cronica de Gaesti

Accident grav pe DN 72, la Dragodana! IMPACT FRONTAL ÎNTRE DOUĂ AUTOTURISME!

6 persoane, dintre care doi copii de 10 şi 3 ani, au fost rănite, în …

One comment

  1. Grăbiți cu PESTA..ca doar azi nu e mâine si vin bani de UE drept despăgubire..mai avem o aruncătură de băț pana la 100% zone in carantină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *