VIORICA DĂNCILĂ ŞI PETRE DAEA LUAŢI LA ÎNTREBĂRI DE SENATORUL PNL IANCU CARACOTA DESPRE CELE 826 DE FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ

                                          Stimată doamnă Prim-ministru,

Analizând istoricul şi evoluţia epidemiei de pestă porcină africană (PPA) putem afirma că virusul s-a răspândit în ţara noastră ca urmare a modului defectuos de aplicare a măsurilor sanitar-veterinare de către autorităţile responsabile.

Cele 826 de focare de pestă porcină africană din cele 12 judeţe afectate se datorează faptului că:

 1. nu s-au respectat recomandărilor Comisiei Europene cuprinse în Raportul final privind un audit efectuat în România în perioada 25 ianuarie – 2 februarie 2017 în vederea evaluării punerii în aplicare a programului pentru supravegherea și pregătirea pentru situații de urgență în relație cu pesta porcină africană.
 2. controalele în punctele de trecere a frontierei cu ţările vecine în care a evolua pesta porcina africana nu au fost întărite, astfel comerțul prin micul trafic ilegal cu porcine vii şi produse obținute din carne de porc, a favorizat introducerea virusului pestei porcine africane.
 3. au fost evaluate greşit efectivele de porci mistreți din ţara şi implicit din Delta Dunării.
 4. s-au încălcat şi neglijat unele prevederile legislative din HG 830/2016 care stabileşte Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane. Art. 11 lit. d), prevede în mod expres efectuarea supravegherii intensive, prin inspecții ale porcilor domestici și ale porcilor mistreți, pe o distanță de 20 km de la frontieră spre interiorul țării, începând de la frontiera cu Ucraina, țară pe al cărei teritoriu evoluează boala.
 5. intervenția la apariția primului focar de PPA în Delta Dunării, a fost lipsită de profesionalism din partea instituțiilor statului, întrucât s-a întârziat luare unor măsuri radicale de izolarea a focarului prin crearea unei bariere pe câțiva km în jur, unde se impunea uciderea tuturor porcilor domestici şi a celor sălbatici. Măsura a fost asumată foarte târziu când deja boala era ieşita din Deltă.
 6. nu s-a respectat H.G 1156/2013, concret s-a renunţat la efectuarea inspecției în exploatații primăvara, de către medicii veterinari ce avea ca scop identificarea eventualelor animale bolnave  şi intervenția cu rapiditate a autorităţilor, precum şi actualizarea bazei de date.
 7. cadrul legal pentru desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor (OUG 64/2018, H551/2018) a apărut prea târziu, nu s-au identificat în timp util terenurile pentru ecarisare,  astfel ecarisarea teritoriului s-a făcut întâmplător cu încălcarea normelor de mediu şi a legislației europene, măsura ce în timp ar putea genera alte evenimente neplăcute.

Pe baza aspectelor semnalate mai sus, vă solicit respectuos doamnă Prim-ministru, să analizați modul în care a fost gestionată această criză, şi să dispuneţi aplicarea sancţiunilor cuvenite pentru lipsa de  acţiune a factorilor de decizie, care au contribuit prin indolenţă la expansiunea epidemiei de PPA, fie că vorbim de cei din autorităţile publice locale sau centrale.

Vă mulţumesc!

Vă solicit răspuns în scris.

Senator,

Iancu CARACOTA

                                                    

                                                              Domnule Ministru,

 

          Consecinţele răspândirii virusului Pestei Porcină Africană (PPA) sunt devastatoare pentru întregul sector agroalimentar românesc, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

În acest context dificil pentru proprietarii de porci afectați de pestă, vă solicit respectuos să-mi comunicaţi punctual  următoarele aspecte:

1.De ce nu s-au efectuat controale sanitar-veterinare riguroase şi constante în punctele de trecere a frontierei cu ţările vecine în care a evolua pesta porcina africană, de către personalul Poliției de Frontieră şi cel al  Direcțiilor Județene Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, şi de ce nu s-a interzis introducerea în ţară a cărnii de porc sau a produselor obţinute din aceasta, aşa cum a procedat Bulgaria, întrucât unul dintre factorii care au favorizat introducerea virusului pestei porcine africane la noi în ţară l-a reprezentat micul trafic ilegal din  Ucraina, cu porcine vii şi produse obținute din carne de porc2.

2. Cine este răspunzător pentru încălcarea art. 11 lit. d) din HG 830/2016 care stabileşte Programul național de supraveghere, prevenire și control al PPA, care prevede în mod expres efectuarea supravegherii intensive, prin inspecții ale porcilor domestici și ale porcilor mistreți, pe o distanță de 20 km de la frontieră spre interiorul țării, începând de la frontiera cu Ucraina, țară pe al cărei teritoriu evoluează boala? Cine este răspunzător pentru evaluarea sanitar-veterinară greșită a efectivelor de porci mistreți din ţară şi implicit din Delta Dunări sau pentru faptul că nu s-au luat măsurile necesare pentru reducerea densității porcilor mistreți , sub 0,5 mistreți pe km pătrat ?

 

 1. Pentru câte din cele 826 de focare de PPA înregistrate oficial s-au aplicat, din prima zi a depistării bolii şi până la închiderea focarului, măsuri pentru izolarea acestuia prin crearea unei bariere de protecţie pe o rază de câţiva km ? 
 2. Care sunt motivele pentru care s-a renunțat la efectuarea inspecției în exploatații primăvara , de către medicii veterinari ce avea ca scop identificarea eventualelor animale bolnave şi intervenția cu rapiditate a autorităților,  precum şi actualizarea bazei de date?
 3. De ce nu s-au respectat recomandările Comisiei Europene cuprinse în Raportul final privind un audit efectuat în România în perioada 25 ianuarie – 2 februarie 2017 în vederea evaluării punerii în aplicare a programului pentru supravegherea și pregătirea pentru situații de urgență în relație cu pesta porcină africană?
 4. Care este numărul total al dosarelor de despăgubire înregistrate până în acest moment?
 5. Care este numărul fermierilor despăgubiți?
 6. Care este preţul mediu per kilogram cu care au fost despăgubiți proprietarii de porci afectați de Pesta Porcină Africană?

 

Vă mulţumesc!

Vă solicit răspuns scris .

Senator,

Iancu CARACOTA

 

     

  

 

Articol adaugat de Mariana Ionescu

Cronica de Gaesti

Copiii găeşteni, rezultate spectaculoase la fotbal! CLUBUL ACS PROGRESUL GĂEŞTI SCOATE TALENTE PE BANDĂ RULANTĂ!

La Găești, fotbalul este atât de popular în rândul copiilor, încât terenul devine neîncăpător la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *