Mai mulți profesori acuză: ÎN DÂMBOVIȚA AR EXISTA O ”PIAȚĂ NEAGRĂ” A POSTURILOR DIDACTICE! Amănunte, aici!

Să fii profesor în județul Dâmbovița înseamnă, pe lângă gravele probleme legate de salarizare și navetă, și ”traversarea” cu succes a hățișurilor cauzate de mobilitatea didactică. Coordonată direct de Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, mobilitatea pare a fi, în ultima perioadă, un adevărat ”călcâi al lui Ahile”. Cel puțin, asta reiese dintr-o amplă scrisoare deschisă adresată Cronicii de Găești de mai mulți profesori dâmbovițeni, care doresc să-și păstreze anonimatul. Acuzațiile aduse de aceștia inspectorilor școlari implicați în acest proces sunt atât de grave, încât ar ridica părul până și pe cel mai cinic om. Nu le vom face publice pe toate, deși sunt confirmate de multe surse, întrucât nu avem mijloacele necesare să le probăm. Nu știm nici dacă există sau nu vreo anchetă penală în curs, deși am aflat că plângeri au fost făcute către Parchet. Probabil că aceasta ar fi singura soluție să se descurce niște ițe care, cel puțin la acest moment, par a fi pe veci încâlcite.

 Înțelegem, ca o concluzie generală, că la catedre ajung, de foarte multe ori, oameni nepregătiți profesional, dar care reușesc, într-un fel sau altul, să se pună bine cu cine trebuie.

Cu toate acestea, cadrele didactice direct afectate nu au curajul să-și asume, cu nume și prenume, nemulțumirile. Le este teamă că-și vor pierde locurile de muncă sau că vor fi trimise la zeci de kilometri distanță, pentru a face o navetă mult prea costisitoare și mult prea obositoare.

Potrivit scrisorii primite de noi, în Dâmbovița ar exista ”o piață neagră a posturilor didactice”, gestionată de un personaj care nici măcar el nu ar fi definitiv pe postul pe care l-ar păstori ca pe propria tarla. De notorietate în acest sens ar fi chiar avantajele obținute de o inspectoare. Aceasta ar fi primit cadou o catedră în Târgoviște, deși nu ar fi îndeplinit condițiile, motivul invocat fiind că acolo unde era titulară, adică undeva la țară, i s-ar fi restrâns activitatea. Respectivul i-ar determina pe unii directori de unități școlare unde există posturi vacante dorite să nu accepte decât înregistrarea cererilor de mobilitate depuse de anumite cadre didactice. S-ar realiza, potrivit informațiilor pe care profesorii le împărtășesc în șoaptă, inclusiv o manipulare a aplicației informatice, prin modificarea statutului postului didactic vizat. Astfel, ar fi blocate la repartizare în cadrul ședințelor publice, ca urmare a menționării unor mesaje de eroare la selectarea lor.

Matrapazlâcurile ar avea loc de câțiva ani buni și le-au adus la disperare pe multe cadre didactice, unele bine pregătite, nevoite însă să-și întregească o catedră în trei școli.

Departe de noi gândul să lansăm, în spațiul public, informații care să afecteze probitatea profesională și morală a conducerii Inspectoratului Școlar Dâmbovița. Cu toate acestea, ”fum fără foc” nu există, iar vocile care spun că lucrurile în ISJ, în privința mobilității cadrelor didactice, sunt departe de a fi așezate conform legii și a bunului simț, sunt extrem de multe și credem că merită o atenție specială din partea factorilor de răspundere. Nu de alta, dar educația este un domeniu atât de important și de sensibil, încât nu poate fi lăsată nici la voia întâmplării, și nici pe mâna celor care nu au ce căuta la catedră.

În legătură cu gravele afirmații ale profesorilor dâmbovițeni, am stat de vorbă mai întâi cu inspectorul școlar general adjunct Cristina Stroe. Domnia sa ne-a spus că va veni la Găești, pentru a lămuri acuzațiile. Ulterior, am fost contactată de prof. Sorin Ion, inspector școlar general, care ne-a solicitat scrisoarea cadrelor didactice, pe care însă nu i-o putem pune la dispoziție, întrucât conține numele, prenumele și datele de contact ale celor care acuză și care nu au suficient curaj să-și și asume. Inspectorul școlar general adjunct Gabriela Istrate ne-a comunicat că poate pune la dispoziție înregistrările audio-video ale ședințelor publice de repartizare a posturilor didactice vacante din 28 februarie 2017, 25 aprilie 2017 și 27 martie 2018, care ar dovedi corectitudinea procedurilor de mobilitate. Totodată, ne-a promis că va reveni cu un telefon pentru a lămuri, în urma verificărilor, o chestiune concretă pe care i-am semnalat-o, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Dacă în județul Dâmbovița există și profesori care au curajul să-și asume, fără a-și ascunde identitatea, faptele semnalate, îi invităm să-și spună public punctele de vedere.

 

Articol adaugat de Mariana Ionescu

Cronica de Gaesti

Aţi văzut-o pe Aria?ARE ACASĂ 7 PUI DE DOUĂ SĂPTĂMÂNI!

UPDATE: Mulţumim tuturor cititorilor Cronicii de Găeşti. Căţeluşa a ajuns acasă la puişori! O familie …

7 comments

 1. În fiecare an repartizăm sute de profesori pe posturi didactice. Este evident că vor exista întotdeauna nemulțumiri, atunci când unii dintre domniile lor nu obțin ceea ce și-au propus. Și, ca în orice domeniu, se nasc teorii ale conspirației.
  Mi-aș dori să pot cerceta cele sesizate, dar pentru asta ar trebui să cunosc situațiile respective.
  În această zonă sensibilă, cum este gestionarea resurselor umane, am impus transparența și corectitudinea. Fără a avea pretenția că dețin adevărul absolut, am încredere că așa se și lucrează.
  Sunt însă sigur de un lucru: ISJ Dâmbovița nu este, în niciun caz, o instituție de care cineva să se teamă. Cei care ne-au trecut pragul știu asta.

  • Pt domnul Sorin Ion: Nu ii este nimănui frică de Inspectorat ci de oamenii care, de pe poziții ocupate fără examen (a se vedea Victor Ilie care ocupă postul cu delegație interminabilă), au ajuns să împărătească mobilitatea didactică.
   Iar profesoara cu catedra cadou la oras, ca cea de la tara nu mai era corespunzătoare, nu este cumva Ramona Mainea?
   Dacă tot isi apără colegii de ce nu verifica domnul inspector general și posturile cod 1084 și 1059??? Și să vedem și noi rezultatele verificărilor daca tot vrea să verifice niște sesizări!

 2. Foarte bun articolul doamna jurnalist!
  Se pare ca domnul Ion Sorin nici nu infirmă nici nu confirmă. Concluzia e clara: stie el ceva ca e putred in Danemarca!
  Din pacate a ajuns presa să ia apărarea profesorilor pentru că ei nu sunt in stare sa faca nimic din pricina fricii de a-și pierde locul de muncă. RUSINE! In ce tara am ajuns să trăim.
  Să nu va așteptați să aibă cineva curajul să spună lucrurilor pe nume pt ca această categorie socială desi este una din cele mai prost plătite și chiar si asa sunt profesori care preferă să dea șpagă in loc sa isi câștige catedra prin muncă.
  Oare cum au curajul să apără in fata elevilor și să le îndrume pașii in viata??? Sau a ajuns și asta doar o meserie nu o chemare?
  Ar fi bine ca macar profesorii care v-au sesizat să își asume demersul și să ia poziție publică, asta daca nu sunt niște lași!

 3. Problema e ca inspectoratul spune directorului de școală,pe cine sa puna pe un anumit post si tine posturi blocate. Îl deblochează doar când vor ei.

 4. De ieri am vazut articolul si am urmarit in permanenta daca se va sesiza cineva in afara de cei cărora le este frică să nu își piardă scaunul.
  Niciun profesor nu a avut curajul să arate cu degetul desi multi se plâng pe la colțuri că Ilie Victor face si desface.
  Deci sunt două răspunsuri posibile ori e o cardasie totală, ca doar o mână spăla pe alta si amandoua fata!!! ori omul acela e nevinovat.
  Eu tind să cred că omul e nevinovat, nu de alta dar acum 2-3 ani am avut o colega profesoară care a depus plângere la Parchetul Dâmbovița chiar pt aceste probleme, iar daca procurorul de acolo, domnul Dincă Mihai, mi se pare, nu a găsit nimic până acum, e clar ca nu sunt probleme cu mobilitatea didactică!!!
  Sau?!?!

 5. Comanescu Simona

  Exista si profesori care isi asuma, cu nume si prenume, cele pe care le afirma. Dar, din pacate, intr-un astfel de hatis, nu poti gasi decat solutii individuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *