Contactează-ne pe

Educație și cultură

Un obicei unic în orașul Găeşti – focul mare din noaptea de Paşti din cartierul Vaideeasca –

 În cartierul Vaideeasca din Găești există obiceiul aprinderii unui foc mare în noaptea de Înviere, obicei singular în oraș. Fenomenul atrage foarte mulți locuitori din întreaga zonă, pentru a căror siguranță autorităţile mobilizează echipaje de poliţie, pompieri și ambulanţă. Lemnele aduse de flăcăii din cartier sunt așezate sub forma unui imens con, sugerând pregătirea unui foc mare de tabără, undeva la baza triunghiului format de spațiul dintre Biserica „Sfânta Treime”, Liceul Tehnologic „Dr. C. Angelescu” și fosta Școală nr. 2, numite, în Actul de temelie din 14 oct. 1945 al „Monumentului Eroilor” din apropiere, cele „trei așezăminte de cultură și ridicare sufletească”. (…)

Pentru păstrarea unui obicei unic în oraș

 Em. V. Dumitrescu, în monografia Găeștiului, amintește unele superstiții în perioada interbelică legate de Postul Paştelui sau de marea sărbătoare, precum: datul câinilor în tărbacă şi jocul cucilor. Incriminate în epocă de Ministerul de Interne ca fiind „vechi obiceiuri barbare”, chiar și acestea au dispărut astăzi din oraș. Despre cel care ne-a mai rămas, focul de Paști, copiii din cartierul Vaideeasca, fiind întrebați au răspuns: „un alt obicei din noaptea Învierii […] se strâng lemne de la tot cartierul pentru a face în faţa bisericii noastre un foc de 3-3,5 m, reprezentând purificarea sufletului” sau „în noaptea de Înviere, în părculeţul din faţa bisericii din cartier, se aprinde un foc uriaş, care simbolizează luminarea sufletelor”. Bătrânii întrebaţi asupra vechimii obiceiului spun că „aşa l-au pomenit de când s-au născut”, dar îşi amintesc că acum mai bine de jumătate de veac focul de Paşti „era aprins de preot după ce da Lumina”. Deşi mai este întâlnit şi în alte sate din judeţele învecinate (Argeş, Giurgiu ş.a.), obiceiul aprinderii unui foc mare a rămas în oraş numai în cartierul Vaideeasca. La parohiile învecinate, foste filii ale Parohiei „Sfânta Treime”, abia se mai aprind focuri, de ex. la Catane, iar la Parohia „Sf. Ioan” fenomenul a fost stopat la începutul anilor ’80 ai veacului trecut, din cauza locului în care focul era aprins şi reprezenta un real pericol de incendiu pentru gospodăriile din zonă. Stoparea acestui obicei s-a încercat fără şanse de reuşită şi în perioada comunistă, semn că acesta reprezenta și un simbol al oamenilor, o speranţă care se manifesta printr-o lumină fizică mai puternică decât cea a lumânării (prezentă în toate riturile de trecere: botez, înmormântare ș.a.), făcând cunoscută lumina lui Hristos, pe care regimul de atunci încerca „să o ţină sub obroc”. Şi după 1990, când parcul copiilor din faţa bisericii a fost amenajat de către Primărie, autorităţile au încercat din nou oprirea acestui obicei, reuşind numai diminuarea mărimii focului şi nu eradicarea fenomenului. S-a uitat faptul că anumite reglementări prevăd că este datoria autorităţilor de a păstra şi promova tradiţiile, folclorul şi specificul cultural local. De altfel, era imposibil ca un obicei cu origini în trecutul îndepărtat, să fie oprit ex abrubto. După două decenii, Primăria a amenajat un loc special, demarcat prin bordură, unde focul se va putea aprinde în continuare.

Cel puţin, micii comunităţi din Vaideeasca, menţinerea acestui obicei îi conferă o identitate aparte şi îi întăreşte sentimentul de unitate, fie şi din an în an, cu prilejul celei mai mari sărbători, într-o Românie majoritar creştină pe care mulţi încearcă să o dezbine, chiar şi astăzi, în centenarul Marii Uniri.

de Bogdan STOICA-GĂEŞTI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading
Publicitate
Spune-ți părerea

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educație și cultură

Performanțe găeștene la Festivalul Național ”Batca” de la Drăgășani! AFLĂ CU CE PREMII S-AU ÎNTORS TRUPELE DE DANS MODERN COORDONATE DE NICOLAE ENE!

Articol scris de

Performanțe notabile pentru Cercul de Dans Modern al Clubului Copiilor din Găești, la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Național de Muzică și Dans ”Batca” 2019 de la Drăgășani. Majoretele pregătite de Nicolae Ene au plecat acasă cu premiul I. De asemenea, fantezia coregrafică Evolution Dance, realizată de același Nicolae Ene, a obținut premiul al II-lea. ”Le mulțumim copiilor și părinților care s-au implicat și au sprijinit această acțiune”, a precizat coregraful găeștean.

 

Citește articolul

Educație și cultură

Fenomenul Mihai Neamţu! ADOLESCENTUL CU 10 PE LINIE, CU PERFORMANŢE RECUNOSCUTE LA NIVEL NAŢIONAL!

Articol scris de

Mihai Neamţu este unul dintre şefii de promoţie ai clasei a VIII-a de la Colegiul Naţional „Vladimir Streinu”. A terminat cu media 10 toţi cei 4 ani de studiu. De altfel, în catalogul său, nu există altă notă decât cea maximă, o dovadă a inteligenţei, dar şi a muncii susţinute şi serioase. Performanţele sale vorbesc de la sine, iar bunul simţ şi caracterul deosebit sunt atribute ale unei personalităţi remarcabile, în devenire.

Mihai Neamţu este, fără drept de apel, unul dintre cei mai înzestraţi copii la nivel naţional, nu doar din Găeşti. Peste ani, vom fi mândri că de aici, din oraşul nostru, a plecat un strălucit medic, care îşi dedică viaţa unor descoperiri fabuloase sau unor proceduri medicale prestigioase.

Mihai Neamţu este bun la toate materiile, dar străluceşte la ştiinţele exacte. El este idealul fiecărui profesor, datorită calităţilor intelectuale unice şi este, cu siguranţă, un tânăr care îşi va construi, cu perseverenţă şi seriozitate, un viitor minunat. A fost de acord să ne ofere câteva informaţii în exclusivitate despre el şi rezultatele sale:

„La finalul fiecarui an, fie el calendaristic sau scolar, fiecare individ responsabil isi face un bilant si planuri de viitor. Acum, la sfarsit de gimnaziu, privesc in urma cu mare satisfactie, realizand ca munca, seriozitatea si daruirea mi-au fost rasplatite.

Toti anii de gimnaziu au fost incununati de succes, dovada fiind media generala 10, insa ultimul a fost cel in care am reusit performanta de a ma califica la 2 olimpiade nationale: Olimpiada Nationala de Chimie, unde am participat si am fost premiat cu mentiune, si Olimpiada Nationala de Stiinte pentru Juniori, care urmeaza sa se desfasoare la sfarsitul lunii iulie, la Iasi, si unde imi doresc sa obtin un rezultat foarte bun. Acestor performante li se adauga si alte premii la concursuri si olimpiade judetene si nationale pe care le-am obtinut in acest an scolar:

  • Olimpiada Judeteana de Matematica – Premiul III
  • Concursul Judetean de Chimie “Lazar Edeleanu” – Premiul III
  • Concursul Interjudetean de Chimie “Lazar Edeleanu” – Premiul III
  • Concursul National De Matematica “LuminaMath” – Premiul I si tabara gratuita
  • Concursul International de Matematica in Limba Franceza “Mathematique sans frontiers” – Premiul I
  • Proiectul International de Matematica Aplicata “Cangurul” – Premiul I
  • Concursul Judetean de Matematica “Calin Burdusel” – Premiul II
  • Concursul Regional de Matematica si Logica “Cezar Ivanescu” – Premiul II
  • Concursul Interregional de Matematica “Laurentiu Panaitopol” – Mentiune
  • Concursul de Matematica cu Participare Internationala “Ion Barbu-Dan Barbilian” – Mentiune

De asemenea, in fiecare an am participat la etapa finala a Concursului Gazeta Matematica Si ViitoriOlimpici.ro, care se desfasoara pe parcursul intregului an scolar, obtinand de fiecare data premii.

Pentru a obtine aceste rezultate, este nevoie de multa munca si daruire din partea echipei elev-profesor-parinte.

Cu aceasta ocazie, vreau sa multumesc cadrelor didactice de la Colegiul National “Vladimir Streinu” pentru pregatire si sustinere, in special doamnei profesor de chimie Patruta Gabriela, care m-a pregatit si mi-a fost alaturi la cele 2 olimpiade nationale si fara de care nu as fi putut obtine aceste rezultate si doamnei profesor diriginte Turcu Iuliana pentru faptul ca mi-a indrumat pasii 4 ani de zile, obtinand premii frumoase impreuna. Atmosfera placuta din anii de gimnaziu m-au convins sa-mi continui studiile in acelasi colegiu.

Pasiunea pentru chimie si pentru stiintele exacte insuflata de doamna profesor m-a determinat sa ma orientez catre o cariera in medicina”.

Citește articolul

Educație și cultură

DARIA COSTEA ŞI MIHAI NEAMŢU, LIDERII DE 10 AI CNVS! Ei sunt şefii de promoţie ai unei generaţii de forţă!

Articol scris de

La Colegiul Naţional „Vladimir Streinu” a absolvit clasa a VIII-a una dintre cele mai puternice generaţii de elevi. Extrem de inteligenţi, motivaţi şi pasionaţi de învăţătură, ei vor rămâne, cu siguranţă, pentru mulţi ani de acum înainte, în memoria profesorilor şi a găeştenilor pentru rezultatele remarcabile la olimpiade şi concursuri şcolare.

Această generaţie uimitoare a Colegiului are însă doi campioni: Daria Costea şi Mihai Neamţu. Cei doi copii sunt atât de buni la toate materiile, încât nu au nici măcar o medie de 9 în toţi cei patru ani de studiu.

Rezultatele Dariei Costea la fazele naţionale ale Olimpiadei de Matematică au încălzit sufletele multor găeşteni, care au rememorat, prin ea, alte generaţii remarcabile la ştiinţe exacte din Găeşti. Daria este competitivă la nivel naţional şi una dintre cele mai strălucite minţi pe care oraşul le va oferi lumii.

Iată ce a declarat, pentru Cronica de Găeşti: „Acum patru ani aveam emoţii pentru primul examen din viaţa mea: admiterea la C.N. Vladimir Streinu, în clasa a V- a. Aşa am început călătoria în matematică împreună cu doamna prof. dirigintă Turcu Iuliana şi mi-a plăcut foarte mult! Îmi place matematica, mă identific cu ea! Acum urmează examenul de capacitate ce va reprezenta un nou pas către viitor: liceul. Cu siguranţă vreau sa urmez profil matematică- informatică, aştept să descopăr informatica şi pe viitor să le studiez împreună, dar matematica va rămâne pasiunea mea cea mare!Profesor de matematică sau informatician? Viitorul va decide!”.

Mihai Neamţu, de asemenea şef de promoţie de 10, olimpic naţional şi el,ne-a împărtăşit următoarele gânduri:

“Acum, la sfarsit de gimnaziu, ma incearca un amalgam de sentimente: de bucurie si mandrie pentru ca am reusit sa termin cei 4 ani cu media generala 10, de implinire fiindca am capatat cunostinte generale si experienta, dar si de tristete din cauza despartirii de o parte dintre colegi. Cadrele didactice, elevii, atmosfera placuta si spiritul de competitie de care am avut parte in acesti ani m-au convins sa-mi continui studiile la Colegiul National Vladimir Streinu, pe profilul real. Pasiunea pentru matematica, fizica, biologie si chimie m-a determinat sa ma orientez catre o cariera in medicina”.

Felicitări, Daria Costea şi Mihai Neamţu, alături de Maria Neagu şi Karina Marinescu, sunteţi liderii unei generaţii cu mare potenţial şi viitor.

 

Citește articolul

© Copyright 2011-2019. Toate drepturile rezervate!

Visitor Counter CAA Design - Web Design