in ,

Obrazul subţire cu TBC se ţine: PERICOL DE TUBERCULOZĂ LA AFTER SCHOOL-UL NEW GENERATION KIDS GĂEŞTI! O educatoare fără analize la zi, cu bacilul la purtător!

Momente de panică pentru părinţii copiilor care frecventează New Generation Kids After School Găeşti, după ce s-a aflat că una dintre educatoare a fost diagnosticată cu tuberculoză. Deşi plătesc sume importante pentru siguranţa şi educaţia micuţilor lor, oamenii au fost puşi în faţa unui fapt împlinit extrem de grav. De asemenea, au fost nevoiţi să-şi supună copiii unor teste care implică radiaţii, dar şi injectarea unei substanţe sub piele.

Acum câteva zile, copiii au fost testaţi IDR la Spitalul Găeşti, dar şi în centre private, recomandându-li-se tratamentul preventiv cu hidrazidă, pentru 6 luni. Din fericire, există un Dumnezeu şi niciunul dintre prichindei nu a avut testul cutanat pozitiv. De asemenea, în urma radiografiilor, s-a constatat că nu aveau leziuni evolutive pleuropulmonare şi nici simptome respiratorii, în momentul examinării.

Disperare a fost şi la Spitalul Găeşti, unde nu exista tuberculină pentru testul cutanat. Substanţa a fost adusă după vreo 12 zile din alte judeţe pentru cei 25 de copii şi 5 adulţi care au intrat în contact cu educatoarea bolnavă, timp în care părinţii numai liniştiţi nu au stat. Medicul Sollange Mătuşoiu de la Spitalul Găeşti a declarat, în exclusivitate pentru publicaţia noastră, că s-au făcut toate demersurile legale şi că a fost anunţată imediat şi Direcţia de Sănătate Publică. „Calea de transmitere a bolii este prin tuse, dar doamna educatoare era asimptomatică respirator, adică nu tuşea. A existat un pericol prezent, dar nu exagerat. Doamna prezintă o formă de debut a bolii, care nu este foarte contagioasă. Preventiv, am recomandat copiilor chimioprofilaxie. Până în acest moment, doar şapte dintre aceştia iau hidrazidă. Ceilalţi încă nu s-au prezentat”, a concluzionat medicul.

Se pare că această hidrazidă predispune la obezitate, motiv pentru care părinţii au optat să nu o administreze degeaba copiilor.

Situaţia a creat destul de multă nemulţumire în rândul clienţilor New Generation Kids After School. Un părinte a scris, revoltat, Cronicii de Găeşti, cerând măsuri dure împotriva reprezentanţilor centrului: In mod normal, dat fiind faptul ca acest loc a fost creat cu fonduri structurale in 2015, ar fi trebuit ca activitatea sa se desfasoare in conditii excelente. Teoretic… Practic insa, managementul este defectuos, nu se tine cont de faptul ca o gramada de bani au fost alocati aici, unde in loc sa creasca copii frumosi, creste bacilul de tuberculoza. Cum va explicati faptul ca intr-o unitate in care sunt educati copii nu s-a efectuat un control medical al personalului aferent, ceea ce a dus la imbolnavirea copiilor de TBC? Aveau angajatii acestei unitati documentele la zi? (…) De ce nu s-a deschis nici o ancheta epidemiologica? Se doreste ca tot Gaestiul sa devina focar de TBC? (…)”, spune, plin de furie, părintele.

Interesant de precizat este faptul că after school-ul New Generation Kids este frecventat de 25 de copii de la clasele 0 – IV. Aceşti micuţi, dincolo de riscul la care sunt ei înşişi expuşi, merg înapoi în colectivităţi, unde intră în contact cu alţi elevi, dar şi cu cadre didactice. Doar o minune a făcut ca educatoarea diagnosticată cu tuberculoză să nu îmbolnăvească sute de micuţi, părinţi, profesori şi învăţători din oraş.

Grav este faptul că angajaţilor din educaţie, dar nici celor din alimentaţie publică NU LI SE MAI CERE SĂ FACĂ ANALIZE ANUALE, pentru preîntâmpinarea unor maladii grave, de genul TBC-ului, fapt care nu scuză însă lipsa de diligenţă a celor de la New Generation Kids After School, care oferă servicii private, deci contra cost, şi care ar fi trebuit să se ASIGURE că totul este în regulă.

 

Comments

Lasă un răspuns