Arbitrajul instituționalizat – alternativă la instanța de judecată a statului. DECIZIILE DATE DE ARBITRII TRIBUNALULUI SUNT EXECUTORII ȘI POT FI DESFIINȚATE DOAR DE O DECIZIE ULTERIOARĂ A CURȚII DE APEL

Asociația de Arbitraj Instituționalizat a organizat astăzi o amplă conferință, la Ploiești, dedicată specialiștilor din domeniul juridic, justițiabililor și pentru reprezentanților instituțiilor publice centrale și locale. Evenimentul, intitulat ”Arbitrajul – jurisdicție alternativă cu caracter privat!” a reliefat modul în care arbitrajul poate fi o alternativă reală la instanța statală de judecată, avantajoasă pentru justițiabili, și care aduce multiple beneficii statului român. La conferință au participat și parteneri ai Tribunalului de Arbitraj Instituționalizat de la Găești, alături de cei de la Târgiviște, București, Brașov și alte orașe din țară.

“Arbitrajul instituționalizat este o alternativă la instanța de judecată a statului, nu o alternativă la mediere. Deciziile date de arbitrii Tribunalului sunt executorii și pot fi desființate doar de o decizie ulterioară a Curții de Apel, la fel ca orice altă hotărâre judecătorească. Avantajele arbitrajului sunt multiple. Un proces care poate dura câțiva ani într-un tribunal al statului, este finalizat de Tribunalul de Arbitraj în cel mult șase luni, dar sunt situații în care se poate da o decizie mult mai repede, în două-trei săptămâni, dacă părțile ajung la o înțelegere. În plus, costurile sunt mult mai mici”, a explicat Rodica Vlaicu,  președintele Asociației de Arbitraj Instituționalizat.

În cadrul evenimentului au fost dezbătute teme de interes teoretic și practic din domeniul arbitrajului, respectiv: Istoria arbitrajului în România; Arbitrajul instituționalizat versus instanța statală de judecată; Convenția arbitrală – elementul central al procedurii arbitrale; Capacitatea persoanelor juridice de drept public de a încheia convenții arbitrale; Hotărârea arbitrală – hotărâre definitivă și executorie; Expertiza contabilă – probă în procedura arbitrală; Interferenţa dintre arbitraj și mediere; Executarea hotărârilor arbitrale.

”Este prima noastră activitate la Ploiești. Dorim să convingem agenții economici și instituțiile publice că suntem o alternativă viabilă la instanța de judecată de drept comun, rapidă, confidențială, flexibilă și cu costuri reduse. A fost pusă în discuție și capacitatea instituțiilor publice de a încheia convenții arbitrale și, implicit, de a soluționa litigiile prin arbitraj”, mai spune președintele Tribunalului de Arbitraj Instituționalizat.

La serviciile acestei instituții private pot apela inclusiv instituțiile statului, iar cei mai avantajați sunt justițiabilii care au conflicte de drept comercial și de drept civil. Arbitrajul nu judecă, însă, cauze penale, iar în cazul divorțului și al partajului, se poate apela la arbitraj doar pentru anumite componente din dosare. De asemenea, alternativa mai ieftină și mai rapidă a arbitrajului vine și în ajutorul statului român, degrevând tribunalele de un număr foarte mare de procesele civile și comerciale. Tribunalul de Arbitraj Instituționalizat este cea mai bună alegere pentru firme, care-și pot rezolva litigiile mult mai rapid și mai eficient decât în instanțele clasice. 

 

Cronica de Gaesti

POMPIERII AU GĂSIT TRUPUL BĂRBATULUI ÎNECAT IERI

A fost găsit corpul neînsufleţit al lui Marin Neacşu din Cobia, bărbatul de 64 de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *