PRIMARUL COMUNEI PETREŞTI, DANIEL LUCIAN ANDREI, DECLARAŢII SURPRINZĂTOARE DESPRE CARIERĂ, FAMILIE, CORUPŢIE ŞI DENIGRATORI! „Fiecare are, în viaţă, un destin…!” ADEVĂRURI CARE NU S-AU SPUS NICIODATĂ!

primar petresti, andrei daniel

Interviu cu Andrei Lucian Daniel, primarul comunei Petreşti

 

Rep: Sunteţi unul dintre cei mai tineri primari din judeţul Dâmboviţa, dar, în acelaşi timp, unul dintre cei mai experimentaţi şi mai performanţi. Ce înseamnă, pentru dumneavoastră, administraţia locală?

 

– A fi primar într-o comună aşa cum este Petreşti  înseamnă, înainte de orice, o experienţă de viaţă. Rolul pe care mi l-am asumat, şi anume acela de a conduce comunitatea locală, nu este un simplu serviciu, un simplu job – cum ar spune unii –  ci un crez personal, un pariu cu mine însumi. Cred că fiecare are, în viaţă, un destin. Mie, de exemplu, de-a lungul timpului, mi s-au propus diverse funcţii, unele chiar la nivel înalt. Visam, cândva, o carieră în domeniul privat, care să-mi aducă reale satisfacţii materiale. Nicicând nu am crezut, în anii formării mele, că voi deveni primar al comunei Petreşti. Mi-am asumat însă această funcţie cu responsabilitate, cu onoare şi cu respect faţă de oamenii deosebiţi care trăiesc în Petreşti, oameni care merită o echipă puternică, hotărâtă şi dedicată pentru a le rezolva problemele. Şi, de atunci, nu mi-am uitat nicio clipă misiunea şi promisiunile făcute. Iar cea mai mare satisfacţie este că oamenii mă opresc pe stradă şi îmi spun că nu i-am dezamăgit.

Pentru a-mi înţelege foarte bine rolul şi rostul, am făcut o facultate de Administraţie Publică. Alături de pregătirea tehnică pe care o aveam deja, aceste studii m-au ajutat să înţeleg foarte bine tot ceea ce înseamnă acest domeniu al gestionării problemelor publice, complex şi important. Şi pot să afirm că Primăria Petreşti este una dintre cele mai transparente şi mai eficiente în relaţia cu cetăţeanul. Unora dintre problemele pe care alte primării le rezolvă în câteva zile noi le dăm curs într-o jumătate de oră şi cred că este un câştig.

 

„LA VENIREA MEA ÎN PRIMĂRIE, ERA PARAGINĂ PESTE TOT. ASTĂZI, PETREŞTIUL ESTE UNA DINTRE CELE MAI ÎNFLORITOARE COMUNE ALE JUDEŢULUI”

 

Rep: Vă aduceţi aminte începuturile carierei dumneavoastră de primar? Cum arăta comuna Petreşti atunci când aţi preluat primul mandat?

 

–  Pare un drum lung de la primul meu mandat şi până acum. Dar a fost un drum cu multe realizări, cu investiţii extraordinare, cu transformări vizibile chiar şi pentru cei mai mari contestatari ai mei. Nu o spun ca să mă laud, o spun cu mândria omului care a reuşit să răzbească, uneori împotriva unor greutăţi foarte mari. La venirea mea în primărie, era paragină peste tot. Comună cu oameni gospodari şi muncitori, Petreştiul nu avea drumuri modernizate, căminele culturale stăteau să cadă, şcolile, dispensarele, grădiniţele erau la pământ, pentru biserici nu se acorda niciun sprijin, iar primăria funcţiona într-un sediu dărăpănat care nu ne făcea deloc cinste. Am pus atunci bazele. Practic, am început de la zero. Şi nu am parcurs tot acest drum de unul singur, ci împreună cu cetăţenii comunei, la bine şi la greu. Am ţinut cont de sugestii, am ascultat, am notat şi apoi am pus în practică. Astăzi, într-adevăr, Petreştiul este una dintre cele mai înfloritoare comune ale judeţului, şi nu o spun eu, ci toţi cei care o tranzitează.

 

„RELAŢIA DE RESPECT ŞI ÎNCREDERE PE CARE O AM CU LOCUITORII COMUNEI PETREŞTI ESTE CEL MAI MARE CÂŞTIG AL MANDATELOR MELE!”

 

Rep: Este suficient să ne uităm în jur, la comunele vecine, pentru a observa că, într-adevăr, în Petreşti s-au făcut foarte multe lucruri bune. Care sunt, totuşi, investiţiile şi acţiunile dumneavoastră de suflet?

 

– Aici sunt multe de spus. Nu există un clasament, toate investiţiile şi toate acţiunile au fost importante, toate au schimbat faţa comunei. Am introdus sistemul de alimentare cu apă în întreaga comună, am reabilitat drumurile, instituţiile de învăţământ, am decolmatat canalele şi şanţurile, am introdus sistemul de iluminat public peste tot, sistem de supraveghere video, am realizat parcuri şi locuri de joacă pentru copii, am construit trei terenuri de sport cu gazon sintetic şi nocturnă, am construit trei grădiniţe, iar a patra urmează să fie finalizată, avem o sală de sport competiţională la standarde europene, am construit un sediu nou al primăriei, ospitalier şi generos, am înlocuit transformatoarele electrice, suntem aproape de final cu investiţia canalizării în întreaga comună, am reabilitat căminele cultural, am acordat sprijin bisericilor. Am înfiinţat sărbătoarea Zilele comunei, am reînfiinţat ansamblul de dansuri populare, sprijinim activităţile sportive, educative, culturale, vrem să aducem permanent evenimente în comună. Asigurăm transport şcolar gratuit, transport gratuit pentru micuţii cu dizabilităţi la Centrul de Recuperare Găeşti, facem excursii şi activităţi pentru copii. Pentru perioada următoare, ne-am propus finalizarea canalizării, reabilitarea drumurilor de exploatare agricolă şi asfaltarea tuturor străzilor.

 

Rep: Activitatea dumneavoastră nu înseamnă numai investiţii, proiecte, şi aspecte tehnice, ci şi apropiere de oamenii din comunitatea locală. Povestiţi-ne despre aceste momente, care fac diferenţa dintre un bun manager şi un lider…

 

–  Este o realitate şi oricine poate să o confirme: sunt alături de cetăţenii comunei mele şi la bine, şi la rău, aşa cum îmi place să spun. Este o bucurie pentru mine să oficiez ceremoniile cununiilor civile şi am lipsit de la aceste evenimente importante din vieţile lor doar atunci când am fost în concediu. De asemenea, ştiu  problemele fiecăruia, sunt atâţia ani în care am cunoscut toate aspectele vieţii lor. Am fost lângă ei şi la inundaţii, şi la înzăpeziri, şi de fiecare dată când a fost nevoie, la fel cum şi ei au fost lângă mine şi m-au sprijinit în deciziile importante. Am trecut prin toate cu bine. Această relaţie, de respect şi încredere, pe care o am cu cetăţenii comunei Petreşti, este cel mai mare câştig al mandatelor mele de primar. Ei ştiu că se pot baza pe mine, la fel cum şi eu ştiu că sunt lângă mine şi îmi oferă energia necesară să dezvoltăm comuna împreună. Consider că viaţa nu m-a schimbat şi că am rămas acelaşi om modest şi deschis la dialog, care nu a uitat de unde a plecat.

 

„SUNT FIRME CARE AU CÂŞTIGAT LICITAŢII DE LUCRĂRI ÎN COMUNA NOASTRĂ ŞI CARE REFUZĂ SĂ VINĂ SĂ LUCREZE”

 

Rep: Care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntaţi?

 

– Aş vrea să deschid acum un subiect extrem de sensibil pentru comuna Petreşti. Este vorba despre problemele de fond funciar. Poate nu am spus-o niciodată clar, poate nu s-a înţeles foarte bine, însă retrocedările sunt o problemă pornită din trecut şi nerezolvată nici astăzi nu din cauza mea, ci din cauza a ceea ce s-a întâmplat până la venirea mea în primărie. Am încercat, cu bună credinţă, să descurc cât mai multe dintre iţele încurcate ale fondului funciar, am îndreptat o parte din greşelile altora, însă unele dintre speţe sunt imposibil de rezolvat. Pentru a veni în ajutorul cetăţenilor, în fiecare marţi un avocat acordă asistenţă juridică gratuită la primărie pe aceste probleme. Ştiu că s-au făcut speculaţii, că unii – incompetenţi şi care au făcut foarte mult rău prin activitatea lor – au încercat să arunce vina asupra mea, însă doresc să-i asigur pe cetăţenii comunei Petreşti că, atât cât mi-a stat mie în putinţă, am făcut totul să-i ajut, cu imparţialitate şi corectitudine. Astăzi, avem un nucleu de angajaţi care ştiu ce au de făcut, i-am eliminat pe cei care n-au făcut faţă sau au greşit, însă pentru unele dintre speţe este târziu. Acesta este adevărul, pe care îl spun cu responsabilitate şi cu credinţa că oamenii vor înţelege că unele lucruri chiar nu sunt de competenţa mea, deşi mi-aş fi dorit să pot fi de ajutor.

O altă problemă cu care mă confrunt, şi pe care vreau să o spun public, tot cu responsabilitate, este situaţia pe care o avem cu unele firme care au câştigat licitaţii pentru lucrări în comuna noastră şi care refuză să vină şi să lucreze. Deşi există finanţare, deşi noi am pus la dispoziţie toate condiţiile, iată că aceste societăţi comerciale îşi demonstrează neseriozitatea. Reluarea procedurilor înseamnă foarte mult timp pierdut, iar echipa primăriei încearcă, prin toate metodele, să convingă firmele să-şi facă treaba. În cazul în care nu va fi posibil, vom recurge, desigur, la măsuri extreme, precum rezilierea contractelor.

 

„SUNT UN PĂRINTE SINGUR. NICIODATĂ NU MI-AŞ PUNE COPIII ÎN PERICOL, ÎNCĂLCÂND LEGEA”

 

Rep: Există foarte multe presiuni acum asupra primarilor, în fiecare zi sunt ştiri la televizor despre corupţie şi despre aleşi locali care au probleme cu justiţia. Cum comentaţi acest subiect?

 

– Mă bucur că îmi daţi ocazia să abordez şi această problemă, cu atât mai mult cu cât mass media arată cu degetul, în ultimul timp, către toţi primarii, creând percepţia că toţi cei care ne aflăm în funcţii publice am putea avea probleme cu justiţia. Eu vreau să-i asigur pe cetăţenii comunei mele că i-am reprezentat şi îi reprezint cu demnitate şi cu fruntea sus şi că nu-mi este niciun moment teamă de absolut nimeni şi de absolut nimic, pentru că mi-am făcut treaba corect şi în conformitate cu legea. Având în vedere că sunt un părinte singur, nu mi-aş permite nicio secundă să-mi pun copiii în primejdie, încălcând legea.

 

„PE CEI CARE MĂ DENIGREAZĂ PE MARGINEA ŞANŢULUI ÎI ÎNTREB DOAR ATÂT: CE AU FĂCUT ÎN VIAŢĂ?”

 

Rep: Se aud unele voci critice, în ultima perioadă, la adresa dumneavoastră, cu atât mai mult cu cât la anul vor fi alegeri locale. Ce mesaj le transmiteţi celor care vă contestă?

 

– Au ajuns şi la mine zvonuri că sunt persoane în comună care nu au altceva mai bun de făcut decât să murdărească tot ceea ce eu am realizat. Nu-mi fac griji, cu atât mai mult cu cât ştiu că este vorba despre indivizi a căror singură preocupare este să stea pe şanţ şi să discute. Eu aş vrea însă să-i întreb: ce au realizat până acum în viaţă?  Au altceva în plan decât rezolvarea intereselor personale? La baza afirmaţiilor mele au stat întotdeauna argumente şi le cer tuturor celor care aleg să mă denigreze şi să spună minciuni despre mine să folosească argumente, şi nu răutate sau invidie.

 

Cronica de Gaesti

ALARMĂ: Cocktail ucigaș, noul drog preferat al adolescenților găeșteni! SE GĂSEȘTE LA LIBER ÎN FARMACII!

Tussin și whisky! Acesta este, se pare, noul ”drog” care le prăjește creierii adolescenților din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *