Hramul Bisericii „Sfânta Treime” – Găeşti – 1 iunie 2015 –

Nădejdea mea este Tatăl,

scăparea mea este Fiul,

acoperământul meu este Duhul Sfânt.

 6.Masa de hram 3.Savarsirea Litiei

Specificul hramului Bisericii „Sfânta Treime” – Găeşti. Cuvântul „hram” provine din limba slavonă şi înseamnă „patron”, adică ocrotitorul unei biserici. Spre deosebire de alte biserici care au ca patroni sfinţi, ocrotitoarea bisericii din cartierul Vaideeasca este Sfânta Treime. Adorarea Sfintei Treimi se reflectă din întreg cultul ortodox, în toată complexitatea sa (iconografie, imnografie, gesturi rituale, obiecte liturgice etc.), iar cunoaşterea dogmei fundamentale a Sfintei Treimi reprezintă o pavăză împotriva unor denominaţiuni, care neagă dumnezeirea Fiului sau a Duhului Sfânt şi în prezent.

În timpul anului calendaristic, cu hramul Bisericii „Sfânta Treime” se deschide seria hramurilor în oraşul Găeşti, celelalte biserici serbându-şi ocrotitorii între 24 iunie şi 7 decembrie. Dintre bisericile din oraşul nostru, numai Biserica „Sfânta Treime” are hram cu dată schimbătoare, care se celebrează întotdeauna în a 51-a zi după Paşti. În anumiţi ani (2002, 2014, 2024 ş.a.m.d.), datorită datei Paştelui, Sfânta Treime se prăznuieşte în aceeaşi zi cu Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, hramul parohiei vecine. Tot în mod deosebit faţă de parohia vecină, precizăm că hramul Bisericii „Sfânta Treime” concordă cu denumirea parohiei înscrisă pe sigiliul parohial, iar faţă de alte Biserici din zonă, amintim o altă diferenţă: Biserica „Sfânta Treime” nu a avut niciodată alte hramuri, fapt atestat de documente datate imediat după anul zidirii lăcaşului de cult (1823).

Însemnătatea hramului pentru parohie este atât de mare, încât, în decursul existenţei sale, dintre cele patru resfinţiri ale clădirii bisericii, două s-au petrecut chiar în ziua hramului (7 iunie 1982 şi 4 iunie 2001) şi, cu prilejul acestor momente speciale, participanţii au lăsat mai multe amintiri olografe pe cărţile bisericeşti de la strană sau din altar.

Majoritatea ediţiilor Penticostarului numesc „Lunea Rusaliilor” ca „Lunea Duhului Sfânt” şi se atribuie Sfântului Serghie de Radonej iniţierea transformării praznicului Cincizecimii în praznic al Sfintei Treimi, lucru evidenţiat de Părintele Pavel Florenski. Din Rusia, mutaţia s-a extins în întreg spaţiul răsăritean, fapt confirmat de o creştere semnificativă a numărului bisericilor care poartă hramul Sfânta Treime, observabilă încă din secolul al XIV-lea în Balcani.

Pregătiri. Hramul reprezintă o bună ocazie de primenire a lăcaşului de cult şi a incintei în care se află acesta, astfel că la Parohia „Sfânta Treime” s-au efectuat de către preotul paroh Ioan Stoica, ajutat de enoriaşi şi de Primărie, mai multe activităţi, cu un întreit scop: de organizare, salubrizare şi înfrumuseţare. Amintim numai: vopsirea gardurilor şi a turlelor, îmbunătăţirea iluminatului din incintă, curăţirea bisericii, a curţii şi a cimitirului, achiziţionarea unui nou avizier şi a unui rând de veşminte noi (donate de Fam. Mircea şi Rodica Biţu din Bucureşti), strângerea colectei de hram de către epitrop ş.a.

1.Enoriasi la vecernie

Vecernia hramului – 31 mai 2015. Conform prescripţiilor liturgice, cu prilejul hramului, se aşază pe iconostas icoana Sfintei Treimi. Deşi, potrivit obiceiului locului, clericii din zonă nu se invită la vecernia hramului bisericilor din apropiere, este notabilă prezenţa a 10 preoţi în ziua de 31.05.2015, la slujba vecerniei din Biserica „Sfânta Treime” – Găeşti. Aşadar, în Duminica Cincizecimii preoţii au oficiat slujba vecerniei în cadrul căreia se săvârşeşte litia sau slujba de binecuvântare a prinoaselor. Fiecare dintre prinoasele aduse de credincioşi (pâine, untdelemn, vin etc.) au o semnificaţie aparte.

Slujba a fost condusă de Părintele Protoiereu Adrian Constantin, în calitate de protos, soborul fiind format din următorii preoţi coslujitori: Pr. Ioan Stoica şi Pr. Nicolae Zamfir (Parohia „Sfânta Treime” – Găeşti); Pr. pensionar Dr. Laurenţiu Bărbulescu; Pr. Cristian Simescu (Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” – Găeşti); Pr. Valeriu Gheorghe şi Pr. Ilie Toma (Parohia „Cioflec” – Găeşti); Pr. Ionuţ Bejan şi Pr. Victor Neguţ (Parohia „Sfântul Nicolae” – Găeşti); Pr. Daniel Tuţă (Parohia Zăvoiu); Pr. Claudiu Petrescu (Parohia Costeşti Vale) şi Pr. Sorin Ciubuc (Parohia Ulieşti). Un frumos cuvânt de învăţătură a fost ţinut de preotul paroh la finalul slujbei.

2.Corul stranei

Corul a fost format din cântăreţii bisericeşti: Ciprian Mîinea (Parohia „Sfânta Treime”); Vlad Eduard (Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”); Nicuşor Boerescu (Parohia Valea Mare); Marius Duţu (Parohia Ungureni), cărora li s-au alăturat Bogdan Stoica (teolog) şi Cătălin Paul Marinescu din parohie (student teolog anul II).

Este de remarcat şi prezenţa domnului Gheorghe Grigore, Primarul Oraşului Găeşti. Un grup format din preoţi, preotese, cântăreţi bisericeşti etc. a participat, după obicei, la agapa din seara zilei de Duminică, 31 mai 2015.

Sfânta Treime – 1 iunie 2015. Luni, de ziua hramului, s-au săvârşit utrenia şi Sfânta Liturghie, aceasta din urmă reprezentând centrul cultului ortodox. Numărul cel mai mare de participanţi a revenit, desigur, parohienilor, dar şi celor din parohiile vecine sau din oraş şi mai mult decât atât, s-a constatat şi prezenţa unor creştini veniţi din satele dimprejurul Găeştiului.Preoţii coliturghisitori au fost: Pr. Paroh I. Stoica, Pr. postul II N. Zamfir şi Pr. Dr. L. Bărbulescu (cel care a rostit predica zilei). Răspunsurile la strană au fost date de: C. Mîinea şi B. Stoica.

La masa de hram din curtea bisericii, pregătită de către membre ale Comitetului parohial, a participat întreaga obşte a creştinilor prezenţi la slujbă, precum şi preoţii: Marian Lincă (Parohia Poroinica I), Ion Mutu (Parohia Puţu cu Salcia) şi Pr. C. Simescu.

La întrebarea noastră: „În ce constă importanţa hramului bisericii pe care o deserviţi?”, preotul paroh ne-a răspuns prin următoarele cuvinte: „În primul rând, hramul bisericii noastre este o modalitate de adorare a Sfintei Treimi, cu tot ceea ce implică acest praznic. Din perspectiva unităţii obşteşti a enoriaşilor, are nu numai o importanţă intracomunitară, dar şi o importanţă intercomunitară, întrucât, cu acest prilej, se adună atât parohienii noştrii, cât şi enoriaşii celorlalte parohii din oraş. Atât de mare este însemnătatea acestei zile, încât unii creştini se pregătesc în mod special pentru a se împărtăşi, nu numai la finalul celor patru posturi mari de peste an, ci şi de hramul bisericii. Dacă pentru un ortodox – sub aspect personal – ziua onomastică, zi în care-şi serbează sfântul ocrotitor pe al cărui nume îl poartă, este una dintre cele mai importante zile din fiecare an al vieţii sale, prin hram se celebrează însăşi ziua întregii comunităţi parohiale arondate Bisericii „Sfânta Treime”.

 a consemnat

Bogdan STOICA-GĂEŞTI

 

Cronica de Gaesti

CORBII MARI, ACCIDENT RUTIER TERIBIL ÎN ACEASTĂ DIMINEAȚĂ! UN MORT ȘI DOI RĂNIȚI

Din primele date, un bărbat de 47 de ani nu ar fi adaptat viteza la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *