Enescu Supermarket

Puterea magică a ritualurilor de Rusalii, de la sud de Găești! SUPERSTIȚIILE AU SUTE DE ANI VECHIME!

1glogoveanu

În fiecare an, de Rusalii, în sudul Dâmboviţei căluşarii iau startul ritualurilor magice. Timp de o săptămână, la Jugureni, Ulieşti, Corbii Mari, Fierbinţi sau Şelaru, se practică un obicei străvechi, “Căluşul”, aducător de ploaie şi bogăţie, de  alungarea relelor şi bolilor,  al ielelor (duhuri primejdioase întruchipate în fete tinere, care bântuie satele noaptea).

 

4 2

Căluşarii merg din poartă în poartă şi din sat în sat însoţiţi de lăutari şi joacă şi cântă spre bucuria sătenilor. Unii chiar cred în puterea magica a ritualului, iar femeile fură de la brâul dansatorilor fire de usturoi sau pelin pe care le folosesc la nevoie, ca leacuri. Îşi duc  de asemenea copiii pentru a fi jucaţi în horă fiin convinşi că vor creşte puternici şi sănătoşi.

3

Căluşarii sunt aşteptaţi cu porţile deschise şi cu găleţi de apă în mijlocul curţii, în jurul cărora joacă. Apa este dată apoi la animale şi tot cu ea sunt stropite plantele. „Mutul” este biciuit simbolic, pentru a-şi plăti păcatele.

Conducătorul primeşte patru fire de usturoi, pentru îndepărtarea relelor. După o săptămână, Căluşul se sparge la intersecţia principalelor drumuri ale satului şi în apropiere de cârciumă. Întreaga suflare a satelor participă la eveniment, unde se cântă şi se dansează toată ziua. Astfel, răul este îndepărtat, iar oamenii îşi continuă viaţa în tihnă, feriţi de duhuri şi alte primejdii.

Foto: Anca Lacramioara Codrescu

Cronica de Gaesti

Găeşteancă moartă într-un accident din Germania! DE FUNERALII SE OCUPĂ CHIAR CEL CARE A FĂCUT UN SCANDAL MONSTRU ÎN APARTAMENTUL MAMEI EI DIN BLOCUL 45!

O găeşteancă în vârstă de 27 de ani a murit, zilele trecute, într-un tragic accident …

Lasă un răspuns