Călătorie culturală în Serbia

5 2

O vacanţă în Serbia ar putea fi alegerea cea mai potrivită pentru cei care-şi doresc în acelaşi timp relaxare, distracţie în stil balcanic şi o întoarcere în timp, către perioada de glorie a stilului baroc şi a strălucirii Imperiului Austro-Ungar sau în epoca medievală.

43

Novi Sad, oraşul istoric străbătut de Dunăre, păstrează strălucirea imperiului, pe o parte a fluviului, iar pe cealaltă parte oferă călătorului o întoarcere în perioada medievală, în cetatea Petrovaradin. Novi Sad înseamnă atât istorie păstrată în arhitectura fabuloasă a centrului oraşului şi a fortăreţei de pe malul Dunrăii, cât şi natură, viaţă de noapte şi cultură populară. Cât despre mâncare, se poate spune un singur lucru: sârbii chiar ştiu să gătească!

m2 m1

O excursie la Novi Sad este alegerea perfectă pentru gurmanzi. Peştele face parte din tradiţie, în oraşul istoric de pe Dunăre, iar reţetele tradiţionale sârbeşti întrec imaginaţia altor popoare. O ciorbă de peşte preparată de bucătarii teraselor din cetatea Petrovaradin este alegerea perfectă, în orice situaţie. Peştele este pescuit chiar de… sub terasa-restaurant din cetate! Peştele este vedetă în bucătăria sârbiască pe tot cursul Dunării şi, bineînţeles, la Belgrad, unde se organizează cele mai spectaculoase festivaluri ale peştelui, la care participă pescari şi bucătari din mai multe ţări europene, întrecându-se, în luna septembrie a fiecărui an, în reţete tradiţionale.

Fortăreaţa Petrovaradin înseamnă şi o incursiune în istoria Europei. Ajunşi aici, turiştii din orice parte a lumii înţeleg de ce Dunărea a fost întotdeauna cea mai importantă apă curgătoare de pe continent. Istoria intereselor imperiilor, timp de secole, dar şi amalgamul cultural şi etnic din această parte de lume reprezintă oglinda geopolitică trecută şi actuală a zonei balcanice.

 

Novi Sad, cel mai important oraş din regiunea Voivodina, din nordul Serbiei, este astăzi un centru cultural cosmopolit, preferat de turiştii din Europa de Vest şi din Statele Unite ale Americii, în special ca punct de oprire în croazierele pe Dunăre, dar este şi un oraş important pentru turismul de business. Preţurile mici şi multitudinea de posibilităţi pentru a petrece timpul liber, încărcătura istorică deosebită şi cosmopolitismul milenar l-au transformat în principala atracţie şi pentru tinerii europeni care călătoresc foarte mult, cu buget redus, pe urmele istoriei şi civilizaţiei europene. Iar ofertele sunt, la Novi Sad, pentru orice buget, de la hosteluri şi fast-food-uri, până la hoteluri de 5 stele şi restaurante care respectă întocmai tradiţia seculară a locului. Serbia, ţara vecină de la graniţa de vest, este foarte accesibilă, plină de surprize plăcute la fiecare pas, şi ar putea fi destinaţia perfectă pentru cea mai reuşită vacanţă.

 

 

Cronica de Gaesti

ATENŢIE GĂEŞTENI! 2.000 de lei amendă pentru parcarea pe locurile persoanelor cu handicap

Poliţia Locală Găeşti anunţă că amenda pentru parcarea pe locurile destinate persoanelor cu dizabilităţi a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *